Nigellu každý
pozná, je zbytočné ju predstavovať...
Aj keď by som
sa nemohla definovať ako jej fanúšik (niektoré jej recepty mi prídu príliš
nahrážkové alebo zbytočne kalorické), tentokrát som sa nechala
"zviesť" aj ja. Teda dokonca nevedomky. Lebo nasledovný recept som
najprv našla v časopise Eva a až potom som zistila, že je to recept z jej
knihy Nigella Express, ktorú som dostala do daru. Bohužiaľ som z tej knihy 2
roky nikdy nič neuvarila, proste ma nič z nej neoslovilo, ale začínam
rozmýšľať, že možno ma predsalen niektoré recepty oslovia... :-)
Recept ma
zaujal hlavne kvôli tomu, že doň idú marhmallows. Tieto cukríky som naposledy
jedla a asi aj naživo videla ešte niekedy v detstve....zaujímalo ma hlavne ako
bude dezert s nimi vyzerať, chutiť a v neposlednom rade ako sa budú MM správať
pri tepelnej úprave.
Na
prípravu tejto jemnej chutnej čokoládovej peny potrebujeme (cca 6 šálok po 1,3
dcl ako na obr.):
|
1. Do hrnca s hrubými stenami dáme
cukríky, čokoládu, maslo a horúcu vodu (voda je dôležitá, ja som ju nedopatrením
nedala a bola z toho len nerozmiešateľná guča, už som myslela, že poletí do
koša, ale pridala som vodu a celé to krásne skompaktnelo). Na miernom ohni cukríkovú
zmes miešame, kým sa všetko nerozpustí. Odložíme.
2. Smotanu vyšľaháme s vanilkou a po
častiach vmiešavame do čokozmesi, kým nezískame hladkú hmotu. Nalievame
do šálok, misiek, pohárov na stopke alebo do čoho nám.
Na náš vkus bola pena trochu sladšia, aj keď som dala menej cukríkov ako je napísané takže nabudúce nebudem dávať vanilkový cukor namiesto vanilky, čokoládu dám tú najhorkejšiu najviacpercentnú akú poznám alebo dám ešte menej marshmallows. A napadlo mi tiež, že by sa oplatilo vyskúšať penu s pár kvapkami mätového extraktu (ale to potom bez vanilkového struku)...alebo ak napadajú nejaké vylepšenia vám, kľudne ich aplikujte a budem rada, ak sa s nápadom aj podelíte.
Sladký
povznášajúci zážitok prajem!
♡♡♡
♡♡♡
hmmmmm, krása :) ja by som to určite vylepšila na "kokosovú nôtu" :D možno s malibu, alebo obyčajným kokosom.. ešte neviem :)
OdpovedaťOdstrániťJa by som tiež dala mätový extrakt, vyzerá to mňam.Aako vravíš toho cukrového by som ubrala :-) ja zbožňujem čokoládové peny....
OdpovedaťOdstrániťja som tuto penu v tejto nigellinej knihe akosi prehliadla..ale vdaka za pripomenutie, vyzera to lakavo :)
OdpovedaťOdstrániťprekrasne fotecky,Danka !!!.. tuto penu som robila uz viackrat,mam aj na MMB,a u mojho sugarholika ma vzdy velky uspech..proste,hriesna ako Nigella :))
OdpovedaťOdstrániťVydarene fotky take krasne a sladke ako ta cokolada :)
OdpovedaťOdstrániťJa si idem za cokoladou nohy dolamat, vyzera to dokonale. A aj ja chvalim fotky, su krasne.
OdpovedaťOdstrániťDanka, nadherne fotecky. Uplne ma dostali. A cokoladova pena moze by:)
OdpovedaťOdstrániťDani, tak tot je naozaj sen, uz som tu penu obdivovala u Matky a teraz ma drazdis este aj ty!!:-)) mnaaam
OdpovedaťOdstrániťČokoládová pena môže mať množstvo variácií: mňa napadne hneď kombinácia s kávovým likérom ;o)
OdpovedaťOdstrániťInak s tou presladenosťou receptov sa stretávam veľmi často aj ja. Vždy znížim dávku cukru aspoň o 1/3 a ak sa dá vymením ho za med, agávový sirup, atď.
Nina, dakujem, zaujimavy tip!
OdpovedaťOdstrániťMati, som rada, ze sa zhodneme :-)
Mary, niet za co, nabuduce zasa sprostredkujes nieco z knihy ty. Ved ja som sa k tomuto tiez dostala oklukou :-)
Martinka, dakujem. Je naozaj velmi chutna, ale je tiez pravda, ze bola dost sladka...
Cervicka a Viva, dakujem velmi pekne, tesim sa!
Miska, diky moc moc moc!
Adrianka, vdaka aj tebe, vazim si to o to viac, ze u mna casto nekomentujes, tak sa teda tesim aj z toho!
Luci :-))) tak to uz bude asi znamenie, ze ju treba urobit!
Shira, dobry napad s kavou! A so znizenim cukru tiez dobry tah. Mne chlap tuto penu velmi nechcel, takze asi aj on sa potesi, ak uberiem. A to s tymi zdravsimi nahradami plne kvitujem! Moja rec!