nedeľa 10. júla 2011

Provensálske kuriatko

Ako niektorí vedia, minulý týždeň som bola chorá. A tak som si dlhé chvíle liečenia krátila čítaním, okrem iného, aj časopisov o varení. Keď som potom na víkend šla do Brezovej za mojou láskou, bola som už taká nabudená, že som chcela iba tvoriť a experimentovať. Priateľ samozrejme nikdy neprotestuje, práve naopak, podporuje ma a rád sa podrobuje úlohe degustátora :-)
Tento víkend sme toho poskúšali a pofotili trošku viac ako je bežné a tak budem mať čo publikovať celý týždeň. Snáď si na to nájdem čas, keďže sa bohužiaľ musím vrátiť do práce...Fotečky sú vidiecky ladené, v Brezovej sú na to ideálne podmienky. Prvým víkendovým výtvorom boli cestoviny z predchádzajúceho príspevku. K tomu, čo nasleduje, ma inšpiroval recept z jedného časopisu, ale nakoniec sme postup a ingrediencie trochu pomenili, čo sa u mňa často stáva.

Isté je, že kuriatko chutilo výborne! Potvrdiť to môže aj náš kocúr Hugo, ktorý chcel tiež priložiť ruku k dielu :-)


Potrebujeme:

kúsky kuriatka podľa preferencií, s kožou 8 ks
soľ
olej
korenie na pečené kura
čerstvé lístky šalvie 16 ks
čerstvé lístky pamajoránu – oregana
červené víno cca 2 dcl
paradajkový pretlak 4/5 PL
paprika 1ks
čierne olivy cca 15 ks
cibuľa 1 ks
cesnak 2ks

Najprv pod kožu kuraťa umiestnime šalviové lístky tak, že si najprv urobíme nožom rez a doň potom vsunieme šalviu. Kuriatko nasolíme a na rozpálenej panvici prudko opražíme z oboch strán. Kuriatko uložíme do zapekacej misy a posypeme korením na pečené kura, lístkami pamajoránu, cibuľkou nakrájanou na polmesiačiky a cesnakom na plátky. Víno zmiešame s paradajkovým pretlakom a touto zmesou podlejeme kura. Zakryjeme a dáme piecť do rúry na 180°C. V tejto fáze musím podotknúť, že ja som kura zakryla, ale tým pádom som sa ochudobnila o chrumkavú kožku, ktorá zmäkla. Takže, ak chcete hryzkať kožku, radšej by som kuriatko nechala odokryté a keď sa vínko vyparí, podlievala ho vývarom.
Kuriatko sledujeme a po cca 20 min. pečenia pridáme papriku nakrájanú na pásiky a olivy. Dopečieme. My sme si kuriatko dali s pečenými zemiakmi.

11 komentárov:

  1. Kuriatko vyzera lakavo, uz sa tesim na recept!!! No a ten stvornohy asistent nema chybu, u nas zvykne vacsinou asistovat nas pes, ale len v ulohe konzumenta ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmm, teda to naozaj vypadá lákavo. mňam, a k tomu šaláátik... jeeežiš a už som hladnááá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Marianka, aj u nás je Hugo konzumentom, inak by sa tak okázalo neponúkal pomáhať!
    Tinka, áno, kuriatko bolo naozaj voňavé a aj veľmi chutné a lístky šalvie ho krásne prevoňali.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyborne ingrediencie sa stretli, to muselo byt vyborne. Mnaam:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. och, mňam! krásne foto, neskutočne chutne vyzerajúce jedlo, a naozaj, naozaj pekný kocúrik :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ďakujem Andurejka :-) teba ešte nepoznám, ale už som prekukla tvoj blog. Nádhera! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ...kuracinka so šalviou musí byť vynikajúca, určite vyskúšam a ďakujem za inšpiráciu :-) krásne fotky ako vždy...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Krásný blog, krásné fotky a recepty :-)
    A kočička je jak z reklamy na Whiskas! :-) Úžasná!
    P.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...