streda 5. januára 2011

Mäsovo - mrkvové pečené fašírky

Sú veľmi chutné pre toho, kto má radšej zeleninu ako mäso. Väčšinou sa snažíme do rôznych jedál „zakamuflovať“ zeleninu, keďže vo všeobecnosti je to skôr mäso, ktoré nám chutí viac a zelenina je tým nutným zlom, sice zdravá, ale pre niekoho menej chutná, v každom prípade istým spôsobom „povinná“. V mojom prípade je to však úplne naopak. Nie som vegetarián, no mäso nepreferujem. Nakoľko však väčšinou nevarievam len pre seba, táto zložka potravy tvorí viac či menej často súčasť môjho jedálnička.
Tu je jeden z receptov z prasiatka, ale budete v ňom možno viac cítiť mrkvu :-)

(pre 6 osôb)
  • Mleté bravčové mäso 500g
  • Väčšia mrkva 3 – 4 ks
  • Rohlíky alebo iné celozrnné pečivo staršie a tvrdšie 2 ks
  • Mlieko teplé cca 2dcl
  • Cibuľa – polovica
  • Cesnak 3 strúčiky
  • Vajce 3 ks
  • Syr eidam alebo iný polotvrdý 200 g
  • Ovsené vločky
  • Oregano, bazalka, soľ, korenie, iné dochucovadlá podľa ľubovôle
Prípadne ešte aj:
  • Huby (čerstvé alebo sušené) 100 g
Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme, mrkvu nastrúhame najemno, syr nastrúhame nahrubo alebo nakrájame nadrobno. Rohlíky necháme v mlieku zmäknúť. Všetko zmiešame s mletým mäsom a vajíčkami. Ak je zmes príliš tekutá a málo foremná, zahustíme ovsenými vločkami. Tu je treba dávať pozor nakoľko vločky absorbujú tekutinu aj dodatočne, čiže zmes môže časom ako tvarujeme fašírky ešte viac zhustnúť. Odporúčam počkať cca 15 min. po pridaní vločiek, aby tieto nabobtnali a potom zvážiť, či z nich ešte pridáme alebo nie.
Formujeme fašírky, ktoré pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie alebo na teflónovom plechu jemne omastenom pri 180 °C cca 30 – 40 min.
Keďže fašírky samy o sebe nie sú šťavnatým jedlom, odporúčam tatársku omáčku prípadne dressing. V mojom prípade to bola zdravšia verzia: biely jogurt s roztlačeným cesnakom a bylinkami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...