sobota 11. augusta 2012

Paradajková polievka inak

Keďže aj ja patrím medzi tých šťastlivcov s bohatou úrodou paradajok, rozhodla som sa vyskúšať paradajkovú polievku z čerstvých plodov. A neoľutovala som. Ak budete mať možnosť, neváhajte a podujmite sa na ňu tiež.


Pripravte si (pre 4 osoby):

•  paradajky 800g
•  cibuľa 1/2
•  soľ
•  bazalka cca 20 lístkov
•  oregano sušené štipka
•  kúsoček feferonky
•  syr grana padano na posypanie

Paradajky pomocou dierkovanej lyžice na pár sekúnd namočíme do vriacej vody, ľahko tak potom odstránime šupku. Paradajky ošúpeme, vykrojíme tvrdú časť pri stonke a nasekáme na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno, dáme opražiť na troche olivového oleja a hneď ako nám sklovatie, vsypeme paradajky, posypeme oreganom, pridáme štipku soli, feferonku nakrájanú nadrobno a necháme na slabom ohni pomaly dusiť až kým paradajky nezmäknú.  
Stiahneme z ohňa, do zmesi pridáme bazalkové lístky a spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Polievočku servírujeme posypanú strúhaným syrom, prípadne aj s drobnou polievkovou cestovinkou (mne chutila aj samotná). Takto pripravená polievočka má menej výraznú farbu, ale chutí omnoho intenzívnejšie v porovnaní s tou z pretlaku. Určite ju túto sezónu ešte uvarím.

9 komentárov:

  1. Dcéra miluje paradajkovú polievku, tak ju pre ňu určite niekedy uvarím.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Polievočku? Ešte že si nemusime urobiť aj zápražôčku. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S dcérou milujeme polievku z čerstvých paradajok s kokosovým mliekom. Práve ju varím. Maminine paradajky zo záhrady sú perfektnééé :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Emily, som rada, že ťa tento recept inšpiroval.

    Zuzka, teeeda, s kokosovým mliekom? O tom som ešte nepočula, dáš recept? Nech vyskúšam. A ty už máš dcéru??? Naozaj na to nevyzeráš... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dori, veľmi pekne ďakujem, si ma rozosmiala :-D Áno, mám 16 ročnú dcéru ;-) RECEPT: 750g voňavých domácich paradajok obaríme horúcou vodou a ošúpeme. Paradajky prekrojíme a zalejeme kokosovým mliekom Alnatura 200ml. Chvíľočku prevaríme, podľa chuti môžeme pridať soľ a trstinový cukor. Rozmixujeme a podávame s parmezánom a bazalkou. Paradajky už ani nešúpem, rozmixujem ich aj so šupkou a čerstvou bazalkou. Výborná je aj studená, ničím sa nezahusťuje :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zuzi super, ďakujem za receptík. A tie šupky sa tak dobre rozmixujú, že ich necítiť? Ešte som to s nimi neskúšala...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nie, nerozmixujú, je ich tam cítiť, ale nám to nevadí ;-) Mne je ich ľúto vyhodiť z domácich paradajok :(

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Milujem paradajkovú polievku a túto určite vyskúšam!
    A nominovala som Tvoj blog na "Liebster Blog"...

    http://www.allicedom.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Alicka ďakujem za komentár a aj za tvoju nomináciu, veľmi sa teším, keď dostanem spätnú väzbu o tom, že ľudia môj blog čítajú a že sa im aj páči :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...