sobota 19. novembra 2011

Kelová polievka trochu inak

Neviem ako vy, ale ja som použitie kelu v polievke inak ako takto doteraz nepoznala. Keďže mám kel rada len tak nakrájaný ne rezančeky a s cesnakom opražený na kvapke oleja dochrumakava, pokúšam sa objavovať aj jeho iné chutné uplatnenia. A ani neviem ako, napadlo mi: "čo keby som urobila kelovú krémovú?" Viem, že som neobjavila nič svetoborné, ale ja sa krémových asi nikdy neobjem.
A vy máte nejaké osvedčené kelové recepty? Sem s nimi!


Na 1 veľký hrniec (mne vyšlo cca 8 porcií)

kel 1/2 hlavy alebo 1 menšia
zemiaky 4 ks
cesnak 3 strúčiky
pór 1/2 ks
slanina podľa chuti
krúpy 200g
zeleninový vývar 3l
soľ
bylinky podľa chuti

Kel nakrájame na pásiky, pór a cesnak nadrobno, zemiaky na kocky, osolíme, pridáme bylinky a dáme všetko spolu variť (ja som použila hrniec, v ktorom netreba vodu, ale ak varíte v klasickom, budete ju musieť podliať). Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme ju ponorným mixérom, zriedime zeleninovým vývarom (ak ste zeleninu varili vo vode, tak ho asi nebudete toľko potrebovať). Krúpy prepláchneme a uvaríme v slanej vode domäkka (asi 20min.). Ja som krúpy varila v časti vývaru, ktorý som potom aj s krúpami vliala do rozmixovanej zeleniny. Slaninu nakrájame na pásiky, na panvici opražíme a ochutíme ňou hotovú naservírovanú polievku. Dá sa použiť aj strúhaný syr, či krutónky, je to samozrejme na každého chuti a fantázii.



5 komentárov:

  1. tak tato polievocka vyzera fantasticky, tradicne chutovo, ale fakt skvele! :) ja moc kel nejedavam, ale to skor preto,lebo mu v obchode nevenujem velku pozornost, ale poslednu dobu o nom citam ako o momentalnej sezonnej zelenine, tak asi sa necham na nieco kelove zlakat a neviem, ci nie aj na tuto polievocku :) dakujem za inspiraciu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyskúšam budúcu sobotu, teším sa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mary, u nas doma sa tiez velmi nejedaval, az ked som sa osamostatnila, zacala som prichadzat na chut pre mna novym jedlam. Budem rada, ked das vediet ako chutila. Mne velmi a zostalo z nej este aj nadnes, tak sa tesim ako si opat dam :-)
    Ivanka, aj ty daj urcite vediet ako si dopadla a ako chutila ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. u nas sa zvykne robit kel s hovadzinkou, je to tiez vyborne.s krupkami by ma nenapadlo ale za vyskusanie to urcite stoji a ta slaninka na vrchu je lakava :D. paci sa mi ten otlceny tanierik a celkovo ta foto je taka prijemne domacka,ako keby si prisla k babicke a by ti nalozila za tanier kelovej :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andrejka, mne sa velmi tento "zastaraly" vidiecky styl paci a vidim, ze zamer sa podaril. Dakujem! A hovadzinka s kelom? Hm, ked ju budes publikovat na blogu, daj vediet :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...