štvrtok 15. septembra 2011

Slivkový koláč s tvarohom



Kolegyňa Lubka poskytla slivky z chatkovej záhradky jej rodičov.Keďže mali bohatú úrodu a nevedeli čo s ňou, tak som jej urobila návrh: Ona poskytne základnú surovinu - slivky a ja z nich upečiem koláč. Na druhý deň sa v práci po ňom len tak zaprášilo. A musím povedať, že bol naozaj chutný. Tvaroh sa vám postará o to, že cesto nie je až také suché.



Na 1 klasický (veľký) plech

• vajcia 5 ks
• maslo 100 g
• práškový cukor 180 g
• kryštálový cukor 2PL
• hladká múka 100g
• polohrubá múka 100g
• prášok do pečiva ½ sáčika
• tvaroh hrudkový 300g (aj viac – podľa chuti)
• vanilkový cukor 2 vrecúška
• vykôstkované polené slivky 400 – 500g
štipka soli

Žĺtky, maslo a polovicu práškového cukru vyšľaháme na hustý spenený krém. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli, nakoniec pridáme tuhý sneh vyšľahaný s druhou polovicou práškového cukru. Veľký plech vymastíme a vysypeme polohrubou múkou, rozotrieme cesto a posypeme tvarohom vymiešaným s vanilkovým cukrom (ja som, neznalá pomerov, použila nehrudkový tvaroch smotanovej konzistencie, tak som ho musela na cesto natierať, preto ho aj nie je až tak vidno, avšak nabudúce určite použijem hrudkový, ktorý sa viac hodí a lepšie nanáša). Umyté vykôstkované slivky pokrájame, ponárame z vnútornej strany do kryštálového cukru a rovnomerne ukladáme na povrch koláčika. Vložíme do rúry a pomalšie pečieme pri 150 °C cca 30 min. Vytiahneme po "slamkovom" teste.

8 komentárov:

  1. Ani sa necudujem , ze zmizol zavratnou rychlostou. Tvaroh a slivky spolu chutia uzasne. Tvoja kolegynka si to dobre vymyslela:)...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmm, podzimní koláček pro dlouhé chvíle:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adriana, ano, ale to bol skor moj navrh, najprv som rozmyslala aku budu som si to na seba nasila, ale potom som bola rada, ze som tak vyskusala pre mna novu kombinaciu :-)
    Matka, dakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Dorka, piekla som tvoj slivkový koláčik ... mala som posledné slivky (tento rok bola slabá úroda) a vybrala som si tvoj recept a koláčik bol naozaj výborný :) ... kombinácia tvaroh + slivky je úžasná (robievam kysnutý s tvarohom a slivkami) ...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jani, som rada, ze sa klacik pacil. Aj moja mama robieva kysnuty, ale pride mi taky suchy...takze ja som tiez tuto zmenu uvitala.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Koláčik je výborný. Prosím co to je slamkovy test? Ja vždy vytahujem podľa vône a povrchu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do koláčika ponoríme slamku a keď vyjde mokrá a vnútri prázdna, prípadne je vnútri cesto mokré, tak ešte potrebuje čas. Ak vyjde slamka suchá alebo naplnená suchým korpusom, koláčik môžeme vybrať :-) Ale ja častejšie používam len jednoducho vidličku - keď je mokrá, koláč ešte nie je.
      Teším sa, že ti koláčik chutil :-)

      Odstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...