piatok, 2. septembra 2011

Pečený králik




Zajačie mäso moc nemusím. Neviem, či som fajnová alebo som ho ešte nejedla správne pripravené, ale príde mi také suché a pokusy o jeho rozžutie nekonečné...
Minule sme sa po prvý krát podujali na túto výzvu a skúsili ušiačika pripraviť podľa seba. Výsledok sa nám páčil a mäsko dostalo pridanú hodnotu vďaka prešpikovaniu slaninkou. K tomu pečené zemiaky, zeleninový šalát...obedovááááť!

Množstvá podľa chuti
    • zajačie nohy
    • slaninka
    • cesnak
    • čerstvé lístky šalvie
    • čerstvé vetvičky pamajoránu – oregana
    • čerstvé stonky petržlenu
    • paradajkový pretlak
    • soľ, bazalka, prípadne iné bylinky podľa chuti
    • olej
Labky prešpikujeme slaninou a cesnakom a nasolíme. Vložíme do vymasteného pekáča, „postrašíme“ paradajkovým pretlakom, keď zostane, vlejeme ho ešte do vývaru, posypeme bylinkami. Na každý kúsok stehienka položíme šalviový lístok. Obložíme slaninou a strúčikmi cesnaku. Prikryjeme vetvičkami oregana a petržlenu. Pečieme pri 180°C cca 1 až 1,5 hod. 

Tá vôňa, čo sa šírila prilákala aj nevolaných hostí...



ktorí sa tiež tvárili spokojne :-)

5 komentárov:

  1. Ako decko som zajačie mäso (myslím tým králika domáceho) jedávala často na rôzne spôsoby. Ale teraz, ako dospelej, mi až tak nechutí. Ani sa nemám ako k nemu dostať, u mäsiara by som ho asi nekupovala. Na jednej návšteve som raz jedla výborne upečeného. Neboli tam žiadne bylinky, iba rasca, cibuľa - tá aj s tou vrchnou šupou, cesnak, soľ a samozrejme prešpikovaný poriadne slaninou. K tomu boli podávané zemiakové knedle a dusená kapusta. Mňam, tuším som hladná :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja pokukujem po králikovi u nášho mäsiara, lebo som chcela kúpiť kvôli Ivanke, že jej dám do príkrmu, ale jasné, že celého nie, tak som pozerala recepty a veľa je ich takýchto so slaninkou..no a z detstva si pamätám zajaca vždy vareného asi tak raz za mesiac v nedeľnej polievke, zakaždým bez ochutenia, iba uvarené..bleee! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dorka, ak máš problém nájsť recept na králika, aby bol šťavnatý, doporučujem http://anetagoesyummi.blogspot.com/2010/10/kralik-ktory-sa-na-nic-nehra.html . Je to skoro niečo veľmi podobné ako spomína vyššie mimi_tulipánová. Je to klasika a ja ju milujem. Takto vždy piekla králika moja babka a robí ho tak často aj moja mama. Je to neskutočná dobrota.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá chutno chutne, aj keď ja tiež veľmi zajaca nemusím, viem, že sa dá pripraviť aj tak, aby chutil, a Tvoj recept vyzerá lákavo, takže môžeme najbližšie vyskúšať :) pre dcérku je zajačie mäsko výborné.

    PS: A perfektne potmehúdsky prichádza nepozvaný hosť :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. - mimi - ja mám na mäsko domáci biozdroj, teda dokonca dva :-) no, nepochybne aj taký, ako ho opisuješ ty bol chutný, s knedľou som ho ešte nejedla.
    - vareného som ho tuším ešte nejedla, ale tiež si myslím, že by som zdieľala tvoje "nadšenie"
    - Anetka - ďakujem
    - Andrejka - ďakujem, nám chutil, tak snáď sa vydarí, určite si ho dotvoríš podľa seba. Náš kocúr Hugo je veľký potmehúd. On si vždy myslí, že je nenápadný, hoci všetci vidíme ako sa snaží prekĺznuť :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...