pondelok 19. septembra 2011

Farro con mele e gorgonzola - Pšenica s jablkami a gorgonzolou


Vonku sa čerti ženia a ja si vychutnávam toto úžasné jedlo. Ľudkovia, vrelo odporúčam vyskúšať. Neskutočne neopakovateľná chuť!


Na 1 sýtejšiu porciu potrebujeme:

• pšenica 100g
• gorgonzola 40g
• rucola 2 hrste
• jablko 1 väčšie (ja som dala dve menšie ako na foto), najlepšie odroda Granny (zelené kyslé) alebo iná kyslá
• olivový olej 3 lyžice
• balzamický ocot 1 lyžica
• med ½ lyžice
• soľ, korenie

Pšenicu si dáme vopred na niekoľko hodín napučať, potom ju dáme variť v slanej vode na cca 20 – 30 min. (ochutnávame, aj uvarená je mierne tvrdkavá). Olej, ocot, med, soľ a korenie zmiešame do zálievky. Gorgonzolu nakrájame na kúsky, lístky rucoly natrháme, ak treba, jablko nakrájame alebo nastrúhame na tenké plátky. Pšenicu scedíme a necháme vychladnúť alebo prelejeme studenou vodou. Zmiešame s ostatnými prísadami a polejeme zálievkou.
Dá sa servírovať ako hlavné jedlo, predjedlo alebo ako party pochutinka.


A už neni... :-)

8 komentárov:

  1. Milujem tvoje fotky k jedlu :-) A recepty samozrejme tiež :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fiiha,poznam, je to uzasny recept, ja namiesto jablk davam hrusky a vlasske orechy miesto psenice. Ale psenicu mam rada aj ked som ju nikdy nerobila. Za mlaadii som sa stravovala vo vegetarianskej jedalni a tam mi to chutilo!! Po tomto tvojom krasnom recepte sa mozno odhodlam:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jéj krásna fotečka ...a šalátik niekedy vyskúšam..mňam mňam

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Saši, ano naozaj zaujímavé a chuťovo vnemové :-)

    Zuzi, tak to si veľmi vážim a ďakujem. Toto mi ešte nikto nikdy nenapísal, veľmi ma tvoje "vyznanie" potešilo. :-) nemyslela som si, že by sa niekomu mohla moja tvorba až tak páčiť.

    Luci, áno, poznám aj ja tú kombináciu, čo spomínaš, aj keď iba z počutia. A čo k tomu papáš? Chlebík alebo len tak samotné? Ja som tiež chodila na obedy do veget.jedálne, ale pred časom ju zatvorili. Teraz sú tam snobské obchody s oblečením...

    Natali ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mňamka! možem sa opýtať, čo je to za krásnu hrubú knižku v pozadí toho úžasného jedla? zbožňujem hrubé kuchárske knižky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Viki, to je kniha celá o jedlách z cestovín...asi 1000 strán. Mám aj podobne hrubú, ale väčšieho formátu encyklopédiu talianskej kuchyne. Len, neviem, či vieš po taliansky, lebo inak ti asi veľmi nepomôžu...
    viac tu:
    http://dorasart.blogspot.com/2010/02/velmi-chutna-fazulova-polievocka-s.html

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Veru – gorgonzola v kombinácii s jablkami je kulinársky skvost. Ja som túto zázračnú kombináciu ochutnala prvý raz na pizze a poviem, bola to najlepšia pizza, akú som kedy jedla. Navyše, nebola z Talianska, ale Francúzska!

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...