piatok 7. septembra 2012

Slivkové gule, stará dobrá klasika




     Slivky zarodili aj u nás, preto som sa rozhodla pre starú osvedčenú klasiku. Pre mňa to bolo po prvýkrát, čo som ich pripravovala, nie je to žiadna veda, zvládne to snáď každý priemerne zručný človek. 




Pripravíme si:

Na samotné gule:
  • zemiaky uvarené v šupke (najlepšie deň vopred)
  • špaldová múka hladká
  • čerstvé slivky
  • štipka soli
  • olej

Na posýpku:
  • mak + javorový sirup alebo vaše obľúbené sladidlo
  • strúhanka + javorový sirup
  • tvaroh + javorový sirup alebo vaše obľúbené sladidlo
  • na doplnenie škorica, perníkové korenie, sušený zázvor, vanilkový extrakt....



1. Zemiaky uvaríme v šupke, najlepšie deň pred samotnou prípravou, aby nám stihli dôkladne vychladnúť. Vychladnuté ošúpeme.

2. Slivky umyjeme a vyutierame dosucha. Ja som ich aj odkôstkovala tak, že som ich narezala iba z jednej strany a kôstku vybrala tak, aby z druhej strany ostala slivka scelená. Takto zároveň skontrolujeme, či nie je červivá.

3. Misu alebo plech, na ktorý budeme ukladať hotové gule, vymastíme olejom. Do inej nádoby preosejeme strúhanku a práškový cukor a zmiešame so škoricou.
Do veľkého hrnca si dáme variť vodu.
4. Zemiaky nastrúhame najemno alebo pretlačíme cez lis, posolíme  a prisýpame k nim múku, miesime až kým nám nevznikne celistvé kompaktné, ale mäkké a tvárne cesto, ktoré sa dá vyvaľkať. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme štvorčeky, do ktorých slivky balíme. Keď nám niekde vznikne dierka, cesto neťaháme, lebo sa nám bude trhať, ale jemne pomúčenými bruškami prstov poklepávame smerom k miestu, ktoré chceme sceliť.

5. Keď nám voda v hrnci začne vrieť, posolíme ju a necháme len jemne bublať. Môžeme priliať trochu oleja, aby sa nám gule nelepili.

6. Guľu vhadzujeme do vody "točivo", to znamená, že si ju nad hladinou chytíme medzi prostredník a ukazovák z jednej strany a palec z druhej tak, aby sa po ponorení vo vode točila okolo svojej osi, takto by sa nemali lepiť. Do hrnca vždy vhodíme len toľko gulí, aby pokryli dno, nie viac.

7. Varíme cca 5 min, teda asi 2 min. potom, čo vyplávajú na hladinu, ich vyberieme. Dávame pozor, aby sa nerozvarili, vtedy sa cesto trhá. Voda nesmie vrieť, len jemne bublať. Vyberáme sítkom alebo deravou žufaňou a po vybratí ich necháme odkvapkať a hneď obaľujeme v pripravenej strúhankovej zmesi a ukladáme na plech. Neopláca sa obaliť cestom všetky slivky vopred a potom už len variť a tiež nie nechať dlho stáť cesto, v oboch prípadoch sa stáva lepkavým preto je dobré všetko robiť priebežne a podľa možnosti svižne.

8. Keď je dno misy alebo plechu pokryté guľami, tieto posypeme zvyšnou strúhankovou zmesou a dodatočne na ne preosejeme cukor (kto nemá rád sladké, môže vynechať).

Podávame poliate javorovým sirupom.


♡♡♡

11 komentárov:

  1. fiha, takto som ešte gule nerobila ani nejedla. u našich sa robia posypané kakaom a nedávno som prvýkrát jedla s tvarohom a tie sú božské! vyskúšam i tieto :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi pěkně nafoceno a knedlíky s ovocem jsou sami o sobě nepřekonatelná klasika :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. presne tak...stara, dobra klasika...slivkove gule su spicove, mnaaaaam...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, podobné gule som robievala často, keď deti boli ešte menšie, všetci sme si vždy pochutili. V Tvojom recepte je trochu obmena, možno niekedy vyskúšam.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Marečka, u nás sa robievali vždy buď tieto alebo s makom, takže ja zas nepoznám ako chutia s kakaom a s tvarohom :-) treba všetko vyskúšať.

    Janka, ďakujem pekne, áno, máš pravdu, netreba na ne veľa ingrediencií a pritom chutia tak úžasne, ja som schopná ich zjesť aj 8 na posedenie.

    Adrianka, tak tak a pripomínajú prázdniny u starých rodičov alebo maminu kuchyňu.

    Emily a ako ich robíš ty?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dorka, už som sa strachovala, že mak tu nikto nespomenie, keďže ani na fotke neboli makové..ale ako si napísala s makom - to je jedné, čo mi chutí..alebo mamka robí s opraženou strúhankou. A moja svokra má mega vychytávku: keď má rozrezanú slivku nasype do nej škoricový cukor a potom zabalí. Skvelé! Ale nenormálna drina, keď som to doma skôšala robiť prvý raz nedávno. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Miška, ďakujem veľmi pekne :-)

    Juli, my strúhanku neopražujeme, také s opraženou som asi ešte nejedla. To s tou rozrezanou slivkou musí byť fakt drina, ja som aj rozmýšlala, že by sa prípadne dalo niečo do tej slivky ešte zabaliť, ale nemala som čas na špekulovanie a na prvýkrát som chcela vyskúšať klasiku. Možno nejaká taká orechová plnka by tam tiež zapasovala...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jak u babičky v kuchyni,nad vonícím talíří plném výborných švetkových knedlíků,krásná foto...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Či sú ovocné guľky zo zemiakového alebo tvarohového cesta posypané len cukrom a preliate maslom, alebo tvarohom, kakavkom, makom, strúhankou či orechami – geniálne sú všetky. Sladké jedlá sú geniálne – nádherne voňajú, skvelo chutia a pripomínajú detstvo (aspoň mne).

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Sonička, ďakujem veľmi pekne!

    Katka, tak tak, krásne si to zhrnula!

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...