Toto je rajčinová polievka ako ju robí moja mama (syr som pridala navyše ja). Preto je množstvá surovín ťažké uviesť. Robí sa proste "od oka". Nič sa však nedá na nej pokaziť, nie je to žiadna veda.
Potrebujeme:
• hladká múka
• maslo alebo olej
• paradajkový pretlak
• soľ
• bazalka
• oregano
• horúca voda
• cukor
• cestovina podľa chuti
• strúhaný syr
Z trochy múky a masla si urobíme zápražku a zalejeme ju trochou studenej vody. Vymiešame na hladkú kašu, pridáme paradajkový pretlak a zriedime horúcou vodou na požadovanú hustotu. Osolíme, pridáme bylinky, trochu cukru, ktorý zjemní chuť a varíme cca 15-20min. Cestovinu uvaríme zvlášť a vložíme ju do polievky až pri podávaní. Horúcu polievku posypeme strúhaným syrom.
hmm, mne by chýbala škorica alebo klinčeky, vždy tam trocha pacnem.. a naposledy som šokovala Braňa, keď v tejto polievke objavil aj cibuľu. :D No asi každý raz tá moja chutí troška inak, ale vždy výborne, táato polievka je pre mňa the best! :)
OdpovedaťOdstrániťÁno Juli, môj Jarko ju tiež dosť často pýta. No, niekto dáva klinčeky, ale o škorici som ešte nepočula. Mne tam tieto koreninky až tak nešmakujú :-)
OdpovedaťOdstrániťAko dieťa som do tejto polievky zakaždým ronila slzy ako hrachy :D nechutila mi, pretože mama do nej dávala cestovinu - slovenskú ryžu či tarhoňu a pre toto som ju nie a nie zjest. Deti:D Potom mamka pochopila, že treba zmeniť značku-tvar cestovín a zrazu som bola celá namäkko z "písmenkovej polievky" :)
OdpovedaťOdstrániťSuper, palec hore dorka :)
toto je jednoducho uzasna polievocka a musim ju skusit! ja som popravde paradajkovu neznasala a zacala som ju milovat ked som si urobila sackovu od Maggi-Zo zahradky - dnes to nechapem, pretoze sackove polievky vseobecne odmietam,pokial by to nebola totalna nevyhnutnost..ale aspon na nieco to bolo dobre, lebo paradajkova polievka sa stala pre mna jednou z najoblubenejsich... ale uz ta domaca verzia :)))
OdpovedaťOdstrániťNazarboncuk, ja som tieto problémy nemala. Moja mama dávala "halušky" a tie ja môžem. Až v poslednej dobe začala dávať ryžu a to sa ani mne ani ako dospelej veľmi nepozdáva. Radšej si ju dám "holú" :-)
OdpovedaťOdstrániťMary, to som ani nevedela, že existuje sáčková paradajková. Ako dosiahnu tú hustotu? To tam musí byť asi celkom dosť toho prášku. No závisí naozaj čo do nej dáš a ako si ju dochutíš, to veľa zmení. Kamarátka napr. neznáša, keď je polievka nasladlá, majú rada takú slanú, kyselkastú...koľko ľudí... :-)
dorinka, ide mi na chut uz niekolko tyzdnov... uz ju spravim :) predstav si ze moja sestra ju vari so skoricou a rozsprudlovanym vajickom, vraj vtedy ani syr netreba.... neviem, neskusala som :)
OdpovedaťOdstrániťTak presne takto ju miluju aj moje deti:-)
OdpovedaťOdstrániťMňam, hned bych si dala.
OdpovedaťOdstrániťja som uz zacala robit aj z rajcinoveho dzusu, normalne som na nu teraz dostala chut:)
OdpovedaťOdstrániťwww.mysweetstrawberries.blogspot.com
Amelie, ved to nie je ziadna veda, skus.
OdpovedaťOdstrániťEvie, ano aj tak sa zvykne robit, ale my doma ju pripravujeme takto.