sobota 24. septembra 2011

Farfalle con pesto di rucola e gamberi – farfalle s rucolovým pestom a krevetami


Príprava týchto cestovín bola ako za trest. Teda skôr zháňanie surovín! Farfalle som síce našťastie našla v prvom obchode, aj keď ich bežne len tak nemávajú. Do kreviet som už musela zaangažovať aj priateľa, ktorý bol akurát v Senici. Neviem čo sa stalo, ale nemyslela som si, že to bude až taký problém. Nemali ich ani v jednom z 3 (carrefour BA, lidl BA, tesco senica) obchodov, kde sme hľadali. To ľudia tak hromadne kupujú krevety alebo ani bežne nebývajú v ponuke? Píniové oriešky, ktoré som ani nečakala, že zoženiem, som pozerala len tak „pre istotu“ tam, kde aj krevety. Nakoniec nás, čo sa kreviet týka, zachránil Kaufland Senica a píniové oriešky mali v sušených plodoch na Hlavnej stanici v BA. Potom som ich však našla aj v Jednote Rača a Tesco Myjava...Tak to už býva. A kde radi a s istotou chodíte na nákupy vy? Ktoré sú vaše osvedčené miesta?


cestoviny farfalle
píniové oriešky 50g
krevetky 200g
čerstvá rucola 2 hrste
cesnak 1 malý
strúhaný parmezán 50g + na posypanie hotového jedla
soľ
olivový olej

Farfalle dáme variť. Píniové oriešky nasucho opečieme na panvici a odložíme. Krevetky tiež na teflónke uvaríme vo vlastnej šťave, prípadne, ak jej má málo, na troške olivového oleja, prípadne aj máte doma trochu bieleho vína, to je to najlepšie.Rucolu umyjeme a dobre osušíme, pridáme cesnak, parmezán a rozmixujeme na omáčku. Osolíme a ak je príliš hustá, zriedime olivovým olejom. Hotové cestoviny scedíme, vymiešame s rucolovým pestom primiešame krevetky, posypeme opraženými orieškami a strúhaným parmezánom. Podávame.
Pozn. Ak nemáte mixér, pesto môžete pripraviť aj v mažiariku, ako ja :-)

9 komentárov:

  1. ahoj Dani, tak ti konecne aj pisem, okrem toho, ze odvtedy,ako si mi skromne prezradila, ze mas kulinarsky blog, pravidelne sledujem tvoje originalne, chutne recepty s milymi komentarmi a este krajsimi fotkami. MInule, ovlpyvnena vonami a chutami Toscany (stravili sme tam uzasnu dopvolenku),som chcela pripravit spaghetti ai frutti di mare a mala som rovnaky problem ako ty, najst gamberetti. nahodou som cosi drobne zhanala aj do bytu a tak som sa ako slepe kura dostala aj k zrnu - krevetkam. Kde?, do Ikey,kde predavaju uzasne mrazene krevety (a nielen to, salmone sa tiez oplati). A inak, nakupy zavisia velakrat od toho, co hladam, napriklad celkom dobre prosciutto za super cenu maju v Coope v Auparku pri pulte, Maso kupujem tiez tam, alebo v Bille, no a syrove a miecne vyrobky (inak aj pesto nie je zle) su skvele v Lidli. Nuz a talianske produkty nosime z Talianska, teda tie trvanlive. zelam neustale stavnate a saporite napady, katka r.k.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A dokonca pesto pripravené v mažiariku je ešte chutnejšie! :) veľmi lákavo vyzerajúci recept, hoci krevetám som ešte stále neprišla na chuť, keby mi ich naservírovali v spoločnosti takýchto pekne zelených mašličiek, asi by som neodolala :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tvoja otázka o nakupovaní surovín zrejme pomôže iba tým, ktorí bývajú v rovnakom meste, ale budiž. My doma (v Bratislave) preferujeme maximum domácich, maximum slovenských, maximum originálnych a nula neumelohmotných surovín. Väčšinu zeleniny máme buď z rodičovskej záhrady alebo priamo z trhoviska od samopestovateľov (Miletička, Petržalka). Syry nakupujem zo špecializovaných stánkov, kde dostať syry z malinkých mliekární z rôznych lokalít Slovenska (predajných miest je po Bratislave roztrúsených naozaj veľa). Mäso takmer vôbec nejeme, ale ak nejaké náhodou niekedy kúpim, preferujem babky na trhovisku alebo mäsiarstvo Miran. Na talianske suroviny chodievam zásadne k Talianovi, do Pesto&Co (Špitálska, Mliekárenská) - majú skvelú ponuku všetkého, čo k Taliansku patrí (vrátane burraty). Často mnoho špecialít nakúpim v Rakúsku alebo v skvele zásobenom Marks&Spencer, kde majú sortiment, ktorý nikde inde nenájdem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andrejka, ďakujem za pochvalné slová, si milá. Ja tiež morské plody az tak velmi nemusim, ale toto mi celkom chutilo.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Milá Katka, ďakujem za plodný príspevok. Nemyslím, že by som bola spomínala v mojom príspevku iba Bratislavu...ale to je jedno, hlavne mi nešlo o mapovanie dostupnosti nejakých konkrétnych surovín v rámci Slovenska, či Bratislavy. Fyzicky by to bolo pre mňa aj tak nemožné nakoľko nemám auto a tak sa preferujem obchody, v ktorých je možné nakúpiť všetko naraz, inak by som mala ruky vyťahané, nohy vychodené a ani toľko času nemám :-)
    Išlo len o rozpovedanie a zdieľanie mojej skúsenosti s ostatnými blogermi a akési posťažovanie sa :-)
    Podobne, ako ty, mám tiež zeleninu od našich z vidieka alebo od "svokrovcov", mäso tiež, dokonca sa nám sem tam ujde aj čerstvá divinka, tú sa chcem ešte naučiť pripravovať :-)
    Čo sa Pesto&Co týka, trochu budem oponovať, nejde o taliana. Majiteľom a konateľom je slovák, nevie ani po taliansky, poznám ho osobne, niekoľkokrát som za ním bola s talianmi na rokovaniach o obchodnej spolupráci (dodávanie potravín), rokovala som aj s ľuďmi, ktorí zásobujú HORECA a niekedy preňho nakupujú... Talianske veci má, nepochybujem, že vyššej kvality, ale nie vysokej. Viem, že jeho ceny sú neprimerane premrštené. len ako príklad: olej, ktorý kupuje za 2-3 eurá predáva za 12. Inak čo sa personálu týka, klobúk dolu, sú milí, ochotní, ústretoví, vždy som sa tam cítila dobre, ale je to len potravinový "butik" a minule tam napr. gorgonzolu nemali.
    Viem, že Rakúsko je fajn, čo sa týka potravín, ale zasa ten istý problém s autom...preto úprimne závidím ľuďom, ktorí majú iné možnosti...ale o to viac sa potom teším, keď viem niečo vykúzliť aj s tým, čo mám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. A Katka, ešte som chcela dodať, že dobré talianske suroviny (a konateľom je talian:-) majú v Supermarkete Grazie na Prievozskej. Dá sa nakupovať aj cez internet: www.grazie.sk
    ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj,

    nedá mi ešte nevrátiť sa k debate o poctivých surovinách na Slovensku. Spomínaný obchodík Pesto&Co s talianskym tovarom (aj keď nepatrí originál Talianovi) je podľa mňa skvelý obchodnícky koncept. Majiteľ podľa mňa pochopil dieru na trhu a priviezol tovar, ktorý nikto iný nevozí. Nemyslím si, že jeho ceny sú premrštené. Naopak, ja pozorujem, že má ceny základných potravín lacnejšie ako bežné reťazce. Možno nevozí najkvalitnejší tovar, ale beriem ponuku na trhu ako to, čo môžem kúpiť na Slovensku, neporovnávam tovar na Slovensku s tovarom vonku. Porovnávam ich originálne talianske potraviny s tými, ktoré sa v obchodných reťazcoch ako talianske iba tvária a často sú vyrábané v nemecku, rakúsku, čechách a podobne. To mi teda príde ako riadny ofajč spotrebiteľa. Navyše ak výrobca dokáže zásobovať celú sieť obchodného reťazca, ani na sekundu mu neuverím, že jeho potraviny dokážu byť kvalitné a poctivé v takom obrovskom objeme, ktorý musí denne dodávať. Ja som s kvalitou potravín v Pesto&Co spokojná. Vyššiu originálnu kvalitu v Bratislave hľadať len ťažko. Keďže ty si bola na viacerých obchodných rokovaniach s majiteľmi a poznáš marže daného obchodu, vidíš príliš hlboko - a v ostatných obchodoch určite situácia iná nie je. Predsa by sme nechceli, aby ľudia robili biznis bez toho, aby na ňom zarábali, žijeme predsa v kapitalistickom hospodárstve. Mne sú v Peste sympatickí, aj keď by mohli robiť biznis ešte lepšie. Majú veľmi dobrý personál, aký som v Bratislave nenašla a stavajú na osobnom vzťahu k zákazníkom. Tak si predstavujem dobrý obchod. Ďakujem za tip na originál IT obchod na Mierovej, ten mám dosť od ruky, ale keď pôjdem okolo, skúsim nakuknúť. Maj sa dobre. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ale ano, mas pravdu a nevylucuje sa to s tym, co som napisala ja. Len by som od nich ocakavala trochu viac originality, ked uz chcu byt ini, kvalitnejsi, tak napr. viac typov cestovin (myslim tvary, nie znacku), trochu plnsiu chladnicku, zlavy na potraviny...nejaku motivaciu zakaznika. Dlho som tam nebola, mozno sa to zmenilo...v kazdom pripade je ale pravda, ze akonahle nieco neviem zohnat, tak su prvi kam idem :-) a vela veci je len o tom ako sa podaju zakaznikovi. Napr. ich mozzarella di buffala ma cenu tak nizku aj s prirazkou a dovozom, ze ani v taliansku v regione, kde sa vyraba, tolko nestoji (to povedali taliani)...nuz tak. treba zvazit ci a co.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...