nedeľa 9. októbra 2011

Králik na červenom víne s čiernymi olivami


• králik 1ks
• slanina asi 300g
• cesnak 6ks
• soľ
• korenie
• olej
• cibuľa 1ks
• mrkva 3ks
• zeler ½ ks
• červené víno 3dcl
• čerstvé šalviové lístky 6ks
• rozmarín (najlepšie čerstvý, ja som nemala, postačil aj sušený)
• tymián
• malé jablko 1ks
• čierne olivy cca 100g

Králika naporcujeme, prešpikujeme asi 100g slaniny a cca 3ks cesnaku, osolíme, okoreníme a vložíme do hlbokého pekáča. Cibuľu a 200g slaniny nakrájame nadrobno, mrkvu, zeler, zvyšný cesnak postrúhame, posolíme a na panvici mierne opečieme (cca 3-5min.). Zeleninovou zmesou posypeme králika a zalejeme červeným vínom. Medzi jednotlivé kúsky povkladáme šalviové lístky, obložíme na mesiačiky pokrájaným jabĺčkom, posypeme rozmarínom a tymiánom. Prikryjeme pokrievkou a dáme piecť. Nám to trvalo pri 180°C 1 hod. aj 15 min. Asi v druhej tretine času pečenia som zajaca poobracala a zvrchu obrala od zeleniny, aby sa mäsko trochu aj zvrchu prepieklo. Po upečení, mäso vyberieme z pekáča a to, čo zostalo v ňom rozmixujeme (ja som použila ponorný). Vznikne omáčka, do ktorej zamiešame vykôstkované čierne olivy pokrájané na kolieska (na mojej fotke v omáčke nie sú vidno, lebo tam ešte vtedy ešte neboli, som zabudla :-). Omáčku dochutíme, ak sa nám zdá málo slaná. Zajačika servírujeme preliateho omáčkou, my sme podávali s pečenými zemiakmi, ale viem si ho predstaviť aj s chlebíkom, dobre sa potom robí vytieračka tej omáčky :-).

Inšpiráciu k tomuto receptu som vzala z tradičného toskánskeho Coniglio con le olive – Králik s olivami, ktorý sa však robí celý na veľkej panvici a nie v rúre a navyše 15 min. pred dovarením sa ku králikovi pridá jeho pečienka nakrájaná na kúsky. Tá sa o tepelnej úprave potom rozmixuje spolu so zeleninou. My sme pečeň nemali (na moje šťastie, nemusím ju veľmi...) a tak som dala viac zeleniny.

Králik chutil výborne, bolo v ňom cítiť víno, v ktorom sa piekol a to sa mi páčilo, navyše, nakoľko je to trochu suchšie mäso, omáčka sa mi na ňom výborne hodila. No a keď ho budete zapíjať kvalitným červeným, nič viac vám nebude chýbať. Ako nám... :-)

Po výdatnom obede sme sa boli ešte prejsť v neďalekej „zadnej dolinke“ (videla som srnku!!!) a šišky, čo sme ulovili sme použili na našu jesennú kreáciu. Do toho zapasovali tekvičky z našej úrody doplnené o gaštanky z Bratislavy. Ešte nejaká tá halúzka, či lístok a voilá!



Milujem jesenné farby...

9 komentárov:

  1. Mňamky , vypadá to skvele. A fotky suu naozaj cool

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krasny kralicek a zaujimave prichute, to jedno stehienko by som neodmietla:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nádhera a králika sme este nemali :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Slávka, ďakujem. Veď vyskúšajte. Ja po ňom až tak nešaliem, ale spríjemňujem si chuť rôznymi príchuťami ako napr. takto :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dorka! Neuveriteľné foto! Na takto naservírovaného králika by som si asi aj trúfla :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hmm, zatial som jedla kralika iba na smotane, ale ten tvoj vyzera omnoho lepsie:). Dorka, mas u mna na blogu maly darcek.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...