streda, 16. decembra 2009

Čokoládové rožteky

Tieto rohlíčky mám tiež, rovnako, ako zázvorové stromčeky, z časopisu na vianočné pečenie. Robila som ich aj vo fáze tzv. skúšobného predvianočného pečenia, ale vyšli mi veľmi krehké, lámavé. Preto som váhala, či ich chcem zaradiť do môjho sviatočného výberu. No nevzdala som sa, zaexperimentovala som a pridala som do nich vajíčko, ktoré im dodalo presne to, čo im chýbalo - potrebnú tvrdosť.
Odporúčam najmä milovníkom čokoládky a príbuzenstva, lebo sú naozaj mňamkové a ja osobne som sa ich nevedela dojesť :-)

100g čokolády na varenie
250g hladkej múky
150g práškového cukru
200g masla
1 vajce
100g mletých mandlí / orechov / lieskových orieškov
50g sekaných mandlí / orechov / lieskových orieškov

Na zdobenie:
200g čokolády na varenie
50g masla


Čokoládu rozpustíme. Na pracovnej doske zmiešame múku, cukor, maslo nakrájané na kocky, mleté a posekané orechy a roztopenú čokoládu a vypracujeme hladké cesto, ktoré následne necháme asi hodinu v chladničke tuhnúť.
Rúru predhrejeme na 180°. Z cesta formujeme rožteky, ktoré pečieme na papieri na pečenie asi 10 – 15 min. Po vychladnutí namáčame do čokoládovej polevy pripravenej z čokolády roztopenej vo vodnom kúpeli spolu s maslom. Ukladáme na mriežku alebo papier a necháme stuhnúť. Dozdobíme podľa vkusu perličkami, orieškami atď.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...