streda 12. februára 2014

Vegánska pizza


     Ďaľším z mojich receptov do zbierky "zdravšie verzie" je táto vegánska pizza. Sama musím priznať, že chuť bola značne odlišná od tej klasickej. Ani nie kvôli inej múke, skôr kvôli tomu, že bola bez môjho obľúbeného syra! Človek si asi musí zvyknúť. Ak by ste vedeli ako si chuť vylepšiť a pritom zostať v hraniciach vegánstva, budem rada, ak mi napíšete do komentárov.



Na 1 pizzu resp. 1 veľký plech si pripravíme:

Cesto:
  • múka špaldová celozrnná 150g takato
  • múka špaldová 100g takato
  • teplá voda 150ml
  • čerstvé droždie 10g
  • olivový olej
  • soľ 1ČL
  • olivový olej
Na oblohu:
  • paradajkový pretlak 250ml
  • cesnak 2ks
  • cuketa 1/2PL
  • brokolica pár ružičiek
  • červená paprika
  • mrazená kukurica
  • tofu 
  • bazalka štipka
  • oregano štipka
  • soľ štipka
  • feferónka 1ks
     
 -  Do misy si preosejeme obe múky. V strede si vytvoríme jamku a do nej vlejeme 3/4 teplej vody. Do vody nadrobíme droždie a necháme ho trochu napučať. 

- Vo zvyšku vody rozpustíme soľ a prilejeme olej. Keď droždie napuchne, prilejeme slanú vodu a vypracujeme hladké cesto. Ak je príliš mokré a lepí sa, prisypeme múku, ak naopak suché, trošku vody.

- Necháme na teplom mieste, prikryté utierkou, nakysnúť do zdvojnásobenia objemu cesta.

- Brokolicu mierne predvaríme na pare.

- Cesto po vykysnutí rozvaľkáme, potrieme paradajkovým pretlakom, posypeme cesnakom nakrájaným na plátky, oreganom, bazalkou a ak máme radi, tak aj feferónkou. Ďalej na pizzu poukladáme cuketu na plátky, predvarené ružičky brokolice, papriku na pásiky, posypeme kukuricou a kocočkami tofu. Nakoniec posolíme a dáme piecť na 180°C cca 20 - 30 min, kým okraje nie sú bledohnedé. 

- Papáme :-)

8 komentárov:

  1. Nebude to ten typ pokrmu pre ktory dost ludi zavrhuje vegansku stravu a v tomto pripade im ani nie je co vycitat? Samozrejme to nemyslim v zlom :) . Skor by ma ale zaujimalo to delenie muky na celozrnnu a hladku. Bol som v tom ze celozrnna je proste mleta z celeho zrna a len jemnost urci ci hladka alebo hruba atd. Alebo je to inak?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Citujem zdroj: Zdroj: http://najmama.aktuality.sk/clanok/228954/tajomstva-muky-uprednostnit-celozrnnu-raznu-ci-radsej-bielu/
    Obilné zrno sa skladá z jadra, klíčka a otruby a keď chceme získať celozrnný produkt, teda múku, musia v ňom byť zachované práve tieto tri zložky. Bežná múka (hladká, polohrubá a hrubá) obsahuje len jadro a v ňom prevažne iba bielkoviny a škrob. Celozrnná múka má oveľa vyšší obsah dôležitej potravinovej vlákniny (najviac v otrubách), niektorých vitamínov (najmä skupiny B, ale aj vitamínu D a E), enzýmov, minerálnych látok a stopových prvkov ako biela múka.
    Biela múka vzniká namletím tzv. obrúseného zrna, zbaveného klíčka a otrúb, ktoré však obsahujú najviac živín a mastných kyselín, čím prichádzame o značnú časť výživovej hodnoty. Biela múka je oproti celozrnnej ochudobnená asi o 60% vápnika, 76% železa, 85% horčíka, 78% zinku, 77% vitamínu B1, 80% vitamínu B2 a 86% vitamínu E. Celé zrno obsahuje polysacharidy, ktoré sa do krvi uvoľňujú pomaly a postupne počas celého procesu trávenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ano dakujem, ten rozdiel medzi celozrnnou a necelozrnnou registrujem. Skor som narazal na fakt ze delenie je z dvoch kategorii teda "múka špaldová celozrnná 150g" mi nehovori o tom ci hladka alebo hruba alebo krupica a "múka špaldová hladká 100g" mi nehovori o tom ci celo alebo necelo. http://www.ekotrendmyjava.sk/muky-biomila

    Na druhu stranu sa s tym netreba vobec trapit a reagoval som len aby do receptu niekto nesypal krupicu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nepredpokladám, že moji čitatelia sú natoľko nezorientovaní, aby do cesta na pizzu dávali krupicu. Ale pre spokojnosť naozaj všetkých mojich som vedľa múky špaldovej celozrnnej uviedla aj link na presne tú "špaldovú celozrnnú", ktorú som použila ja. To isté aj na druhú. Snáď budeme múdrejší.
      Na druhej strane, keď už chceme poukazovať na neúplnosti, nikde neviem nájsť meno toho, s kým diskutujem. Rozšírený jav, že sa ľudia pri výhradách a kritike boja uviesť svoje meno. A k mužskému pohlaviu obzvlášť sa mi zbabelosť nehodí.

      Odstrániť
    2. Predpokladam, nebyt mojej prvej vety v prvom prispevku tak sa cela diskusia nesie v inom duchu. Skusim teda objasnit moje myslienkove pochody:

      Prva veta.
      V poslednych rokoch je to na internete samy foodblog. Vnimam to samozrejme pozitivne, bohuzial s kvantitou prichadza aj tazsia orientacia v kvalite jednotlivych stranok. Chvalabohu prvotny boom, kedy stranke stacilo vyzerat pekne, uz opadol a komunita zacina chapat ze ide primarne o recept. Preto si cenim ked autor prizna ze jeho vytvor nedopadol najlepsie (ako je to vo vasom pripade) a chcel som poukazat na fakt ze ak by tam ta poznamka nebola, co je realita x inych blogov, tak cloveka baziaceho za zdravsim zivotnym stylom to moze akurat tak odradit.

      Kauza muka.
      Ked som sa zacinal motat v kuchyni tak si pamatam ze ako uplnemu zaciatocnikovi (a mozno aj ako muzovi) mi urobil najvacsiu radost co najexaktnejsi recept kde nebolo nic sporne, neboli ziadne od oka ziadne primerane. Davno mi je jasne ze to tak nefunguje, len som sa vzil do role toho analfabeta spred par rokov. K poznamke o zorientovanych citateloch si neodpustim otazku, preco potom uvadzat pri necelozrnnej muke ze je hladka ked je to kazdemu jasne?

      Anonymita.
      Mate pravdu, podpis je zakladna vec a preto sa ospravedlnujem. Na druhu stranu nepredpokladal som nejaku diskusiu a kedze nie som fanusikom socialnych sieti, naviac presyteny roznymi formularmi zvolil som moznost anonymny pouzivatel.

      Dufam ze poznamka o strachu a zbabelosti bola iba ventilom a reakciou na moje nespravne pochopene pohnutky. Lebo asi sa zhodneme ze len fejsbukove lajky a smajliky cloveka dalej neposunu.

      Odstrániť
    3. U nas v rodine sa spaldova muka pouziva velmi casto, a mozem povedat, ze to prvotne rozdelenie muky, pouzitej v tomto recepte ani nam nebolo celkom jasne. Ale myslim si, ze na tuto temu tu uz bolo dost napisane.
      Paci sa mi tato diskusia a priklanam sa na stranu "anonym Gas".
      anonym Meena :))

      Odstrániť
    4. Dakujem za predstavenie sa. Pravdupovediac, nedufala som v to. Za poznamku o zbabelosti sa ospravedlnujem. Osobne registrujem, ze ked ludia komentuju anonymne, tak prave vtedy, ked chcu prezentovat svoje vyhrady, pripadne kritiku. Neviem z akeho dovodu neuvadzaju svoje meno.
      Chapem vase vyhrady k mojej presnosti uvadzania privlastkov muk a mate pravdu. Musim vsak uviest, ze primarne som zalozila blog pre seba za ucelom pristupu k mojim oblubenym receptom odvsadial. Zamerom k zalozeniu teda nebolo niekoho ucit varit (o sebe dodnes tvrdim, ze to neviem) alebo prinasat prevratne "najoriginalnejsie a este nevymyslene recepty" alebo poucat o surovinach. Sama mam este velke medzery. Preto aj velakrat mozu recepty vyzerat tak ako tento, teda skor zrozumitelne pre mna v pripade, ze sa budem chciet k receptu v buducnosti vratit. Az neskor si ma nasli aj fanusikovia, ktorym som sa tym padom aj zacala prihovarat.
      Ale mate pravdu. Kedze vsak uz dnes ludia malo komentuju (mozno aj pre tu kvantitu blogov, ktorou su zahlcovani), necitim sa "pod kontrolou" a nie som mozno az taka obozretna pri pisani receptov.
      Tak som teda vymazala zo zoznamu múk pojem hladká, pri celozrnnej nechala pojem celozrnná. Teraz sú názvy uvedené presne tak ako na obaloch týchto múk. Je tam aj link. Prípadné ďalšie otázky a dotazy adresujte prosím výrobcovi.

      Odstrániť
  4. Nechajme uz muku mukou to bol fakt len detail ktoreho ste sa ani nemuseli chytat. Hlavne som rad ze sme si to vyjasnili lebo naozaj o nic neslo.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...