štvrtok, 20. februára 2014

Tašky



     Tašky robila moja babka krupánská  a preto budú na mojom blogu. Viem, že ich väčšina z vás pozná, ale ja ich tu aj tak chcem. 
Chodila som k nej na prázdniny. Babka mala aj dedka, ale u nás sa vždy vravela u oboch babiek, že sa ide k babke. Krupánskej alebo vištuckej. 
Keď robila tašky babka, nevedela som ich jesť, lebo tam pre mňa, vtedy dieťa, dávala veľa korenia. Pre dedka. Ale veľmi mi chutilo to cesto. Mňam! Ja ich robím už s inou náplňou - menej korenia vykompenzujem inými surovinami. Tu je recept.

Tašky



Na 2 plechy tašiek (cca 8 ks) si pripravíme:

Cesto:
  • zemiaky uvarené v šupke cca 7-8 ks
  • múka špaldová podľa potreby (viac ako 1 kg nebudete potrebovať, odhadujem to na 500g)
  • soľ 1 ČL
 Na náplň:
Babka dávala bravčovú masť, mleté korenie a krupicu. Tu je moja verzia.
  • olivový olej
  • morská soľ 
  • korenie
  • feferónka (mletá alebo drvená, sušená alebo čerstvá) podľa chuti
  • cesnak čerstvý (viem si predstaviť aj sušený) cca 8 ks
Prípadne ešte si viem predstaviť:
  • sušená červená paprika
  • sušené bylinky podľa chuti
  • obľúbený syr


Tašky



 -  Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame, prípadne roztlačíme najemno, pridáme soľ a prisypávame múku, miesime cesto, až kým nie je kompaktné, relatívne pevné a nelepí sa nám na ruky.

- Cesnak pretlačíme do oleja a premiešame. Ak máme feferónku mletú, tak ju k oleju pridáme tiež.  

- Cesto si rozdelíme na 8 bochníčkov. Každý bochníček rozvaľkáme na dĺžku plechu a šírku cca 15cm na pomúčenej doske a potrieme ochuteným olejom, posypeme soľou a korením (prípadne nami zvolenými surovinami) a zavinieme tak, že hornú tretinu cesta preložíme k stredu a to isté urobíme s dolnou tretinou cesta (takto zavinuté by mali merať tú 1/3 z pôvodnej šírky, teda cca 5 cm). 



Tašky



  - Dáme piecť na vymastený plech cca 10-15 min. pri 180°C kým nie sú odspodu jemne prifarbené. Vtedy ich otočíme pripečenou stranou nahor a pečieme ďalších 10-15 min. 
 

Tašky


Papáme len tak. Chutia trochu ako lokše. Ja ich milujem!

14 komentárov:

  1. Ja toto jedlo vôbec nepoznám. Nielenže sa u nás doma nikdy nerobilo, ale som sa s ním doteraz vôbec nestretla :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj u nás doma sa málokedy robiavalo a pritom babka, o ktorej píšem bola z maminej strany. Treba vyskúšat, sú veľmi dobré ;-)

      Odstrániť
    2. Pridám si tento recept k tvojmu jablkovému koláčiku, ktorý je už u nás udomácnený a raz to hádam vyskúšam.

      Odstrániť
    3. Jeeej, to vážne? A ktorý jablkový koláčik Danielka? Toto by ma veľmi zaujímalo :-) Porovnať si chute.
      Až raz kyskúšaš aj tie taškt, budem rada, ak dáš vedieť ako šmakovali:-)

      Odstrániť
  2. ani ja som o tom v zivote nepocula... precoooo??! vyzera to fantasticky! mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj fantasticky chutí, všetci, čo ich poznajú ich majú radi.

      Odstrániť
  3. tiez to vobec nepoznam...ale receptik odkladam, lebo vyzerá velmi mnamozne :), dakujem pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dosť často ostávam v milom úžase, že na to aké je to Slovensko malé, máme toľko regionálnych receptov. Čo regionálnych, čo dedina, to zaujimavý recept. Ďakujem zaň.Pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ďakujem za pekný komentár :-) Nečakala som, že tašky sú až také neznáme :-)

      Odstrániť
  5. Verim ze su skvele, taketo babičkovske recepty nemôzu byt zle :) a krásne si ich zmodernizovala Danka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak toto ani ja nepoznam, ale urcite vyskusam, dakujem za recept :)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...