streda, 27. júla 2011

„Picky“

Keď som bola prednedávnom chorá, mala som čas na sledovanie rôznych relácií o varení. Priateľa zaujali „picky“ (rozumej malé pizze) Miňa Kereša a ja som mu sľúbila, že mu ich raz určite pripravím. Postup je veľmi jednoduchý. Napokon, neraz som sa už stretla s menej či viac podobnými verziami. Dopracovala som sa už aj ku kúpe surovín, ale akosi som cez víkend piecť nestihla. Až nakoniec, zatiaľčo som bola v práci, moje zlato mi opäť dokázal aký je šikovný aj v kuchyni a pripravil takmer všetko sám. Mne zostala už len úloha nakrájať a upiecť.
Odkedy sa poznáme, aj on akosi viac pričuchol k vareniu, aj keď už čo-to ovládal, a čo ma najviac teší, baví ho to. A tak sa takmer každý spoločne strávený víkend zvŕtame v kuchyni a začíname byť už aj celkom zohratí. Na záver všetko fotozdokumentujeme, spapáme a okomentujeme. 


My sme Miňovu verziu mierne obmenili a preto rozpisujem:

• lístkové cesto - 1 balenie
• syr črievko – 1 ks
• šunka plátky – 200 g
• eidam plátky – 200 g
• sušená bazalka, oregano, soľ
• sezamové a ľanové semienka na posypanie

Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme karičkou a na ňu uložíme plošne plátky šunky a eidamu. Stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky na 2 hod. Následne odstránime alobal a roládu pokrájame na kolieska. Ukladáme zásadne na teflónový alebo papierom vystlaný plech (syr sa pripeká), osolíme, posypeme bylinkami, ľanovými a sezamovými semiačkami a upečieme na 180°C cca 15 – 20 min.

Napriek jednoduchosti boli úžasnééé! A nečudujem sa Eve Černej, že jej tak brali. Či už ako party snack alebo len tak k telke, zaručujem vám, že nesklame. Navyše ich hravo zvládne aj vaša láska.

utorok, 26. júla 2011

Brownies s višňovo-malinovým džemom


Tieto boli pripravené s extra porciou lásky...

...snáď to aj bolo cítiť :-) 



Na malý plech (polovica z klasického) potrebujeme:

  • čokoláda na varenie 200 g
  • maslo 200 g
  • kryštáľový cukor 150 g
  • vajce 6 ks
  • hladká múka 200 g
  • prášok do pečiva 1 ČL
  • kakao 35 g
  • pomazánkové maslo neochutené bez soli 250 g
  • vanilkový cukor 3 balenia
  • malinovo-višňový alebo akýkoľvek kyslý džem najlepšie červenej farby cca 200 g  



1. Čokoládu rozpustíme spolu s maslom vo vodnom kúpeli. Necháme mierne vychladnúť a pridáme cukor, miešame elektrickým šľahačom a po jednom všľaháme 4 vajcia. Ďalej preosiatu múku s práškom do pečiva a kakao.

2. Pripravíme si biele cestíčko a to tak, že zmiešame pomazánkové maslo s vanilkovým cukrom a 2 vajíčkami.

3. Obe cestá umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie tak, že najprv nalejeme polovicu čierneho cesta, naň polovicu bieleho, na ktoré kôpkujeme v odstupoch, ktoré si samy zvolíme, džem. Nasledujú ďalšie vrstvy a to čierne cesto, kôpky džemu a celé to zakryjeme bielou vrstvou.

 (ja som mala mix džemov od mamy a vznikol tak, že pri plnení pohárov jej ostalo malinového len do pol pohára a tak ho doplnila višňovým, ktorý robila popri tom :-) Vy si môžete buď namiešať svoj alebo jednoducho použiť iný obľúbený džem.)

4. Pečieme pri 180°C cca 50 min. - hodinu.


Pozn. Samozrejme vrstviť môžeme podľa vlastného uváženia, džem sa však nedá natierať, nakoľko je cesto lepkavé a ťahavé. Kôpky vám však darujú prekvapivý moment, keď pri degustovaní objavíte inú – džemovú chuť. :-)





♡♡♡

utorok, 19. júla 2011

Kalerábová polievka

Uplynulý víkend bol pre mňa prínosný minimálne v 2 veciach: dostala som užitočný darček a varila som niečo nové, nezvyčajné, čo mi aj mimoriadne zachutilo a určite sa k tomu ešte vrátim. Sú totiž recepty, ktoré realizujem raz a poviem si: „Síce dobrý, ale nič výnimočné. Nabudúce vylepším to a tamto...“. No tentokrát mám silný pocit, že sa ku kalerábovej polievočke ešte vrátim. Obzvlášť, keď je radosť dvojnásobná vzhľadom na to, že ide o našu prvú spoločnú úrodu!

Na 4-5 porcií potrebujeme:

surový kaleráb - 4 ks
zemiaky - 2 ks (nemusia byť, ale podľa mňa zmiernia chuť)
lístky čerstvej mäty – cca 5 ks 
bazalka, oregano, bobkový list, iné bylinky podľa chuti 
zeleninový bujón – 1ks 
mlieko – cca 0,5 l (závisí ako hustú polievku chcete)
vegeta 
korenie 
chlieb (môže byť aj starší), prípadne slanina alebo tvrdý syr na servírovanie

Kaleráb a zemiaky postrúhame a dáme variť v troche vody (ja som použila špeciálny hrniec, kde treba len málinko vody, ale normálne by som jej dala toľko, aby siahala po úroveň zeleniny) s bylinkami. Keď je zelenina mäkká, vhodíme bujón a necháme rozpustiť. Zmes odložíme z ohňa a rozmixujeme ponorným mixérom. Vrátime hrniec na sporák a prilievame mlieko, kým nie je konzistencia podľa našich predstáv (môže ho byť menej alebo viac ako som uviedla). Necháme ešte zovrieť a dochutíme korením, prípadne vegetou. Servírujeme s chlebovými krutónkami alebo opečenou slaninou alebo postrúhaným syrom...alebo vychutnávame len tak samotnú.
Táto stála naozaj za to. Kto by to bol na ten kaleráb povedal?

Asi sa pýtate „a čo ten darček?“. Nebojte, nezabudla som. Môj priateľ je natoľko pozorný, že si pamätal, že ja, hoci zanietená kuchárka, ešte stále nemám kuchynskú váhu (!!!). No viem, čo sa vám teraz honí hlavou, že čo som to za kuchárku a čo sú to za recepty teda? Tam, kde sú uvedené gramy je recept odpísaný zo zdroja (pričom ja som suroviny pridávala odhadom) a kde nie sú, uvádzam buď šálky alebo orientačné množstvá, takže žiadna panika! Koniec koncov, myslím, že aj tak si každý nájde ten správny pomer surovín sám...Napokon naše babičky a aj najlepšie gazdinky kuchtia bez váhy :-D
No a tu je moje nové bábo do kuchyne. Koniec neistoty, všetko vyčíslime!Tešííííím!


pondelok, 18. júla 2011

Jablká po tretie

Ešte to vydržte, snáď to bude na dlhú dobu naposledy, čo píšem o jablkách :-) Tento recept, rovnako ako predošlé, je veľmi jednoduchý, no zato gustiózny.



Na formu priemeru 25 cm potrebujeme:
(množstvá, okrem cesta, uvádzam orientačne nakoľko je všetko vec chuti)

lístkové cesto - 1 balenie
kyslé jablká – ja som mala asi 10 ks mrňavých
vanilkový puding - 1 sáčik
hrozienka namočené vopred v rume
cukor
vanilkový cukor - 1 sáčik
škorica
citrónová šťava z ½ citróna
sekané mandle alebo orechy


Jablká nastrúhame natenko a zmiešame s vanilkovým cukrom, obyčajným cukrom, pokvapkáme šťavou z citróna, primiešame hrozienka , škoricu, mandle a ochutnáme, či nám chuťovo vyhovujú množstvá jednotlivých surovín. Pridáme vanilkový puding v prášku.
Lístkové cesto si vyvaľkáme tak, aby nám vyšli 2 vrstvy – spodná a vrchná, ktorou zakryjeme jablká. Formu na pečenie vymastíme olejom alebo maslom. Umiestnime na ňu prvú časť lístkového cesta a rozmiestnime jablkovú náplň a prikryjeme druhou časťou, pričom dbáme na to, aby sa okraje spodnej a vrchnej časti cesta dotýkali, respektíve mierne prekrývali. Pečieme v rúre na  180°C cca 30 min.

A potom si už len sadnúť s kávičkou, či limonádou do záhrady, počúvať bzukot včiel a relaxovať...


štvrtok, 14. júla 2011

Jablková séria pokračuje

Objavila som nový blog o varení! Možno Andurejku už poznáte, ale myslím, že väčšina z vás ešte nie. Je krásny, jemný, nadýchaný, plný nehy. Zapôsobil na mňa až tak, že keď som si v ňom včera listovala, ihneď som dostala chuť niečo upiecť. Vyšiel z toho ďalší jablkový koláč (rodičia majú jabloň, ktorá skoro rodí, ale jabĺčka sú hneď sypké a treba ich rýchlo zjesť, preto teraz toľké jablká).


Na 1 malý plech (polovica z bežného)

Za základ som si vzala piškótové cesto z tohto receptu.
Okrem toho budeme ešte potrebovať:
• jablká
• pomarančovú kôru
• škoricu
• sekané mandle
• mandľové lupienky

Cesto spracujeme podľa receptu, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, posypeme pomarančovou kôrou, nasekanými mandľami a naukladáme naň prepolené jablká (moje boli dosť mrňavé, ak máte bežnú veľkosť, tak nakrájať na mesiačiky), netreba ich šúpať. Jablká ešte poprášime škoricou a vanilkovým cukrom, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme cca 25 – 30 min pri 180°C
. Mne sa jablká v koláči úplne stratili, hoci som ich dala nahusto, koláčik však bol pekne šťavnatý a voňavý, žiadna sucharina :-)

streda, 13. júla 2011

Jednoducho pán zložitý Tarte tatin

Tarte tatin som sa doteraz pokúšala upiecť trikrát, ale ani raz som nebola spokojná s výsledkom. Buď bolo karamelu príliš veľa a roztekal sa po torte alebo málo, ani ho nebolo cítiť, raz bolo cesto príliš krehké, lámalo sa, keď som ho krájala, inokedy príliš obyčajné, nejaký piškót, ktorý mi tam vôbec nepasoval. Dokonca raz som ho robila s banánmi a zázvorom, ale nevládala som z neho zjesť ani jeden kúsok. Banán je sám o sebe sladký a zázvor bol natoľko silný a bolo ho tam na môj vkus tak veľa, že sa to nedalo jesť! Priniesla som koláč do práce a taliansky kolega si na ňom dosť výdatne pochutil. A to potvrdzuje, že každý máme iné chute a čo je pre mňa nejedlé, to inému berie.
No a po márnych pokusoch, ktoré možno koniec koncov neboli až také márne som sa dopracovala k jednoduchej, ale chutnej obdobe tatina. Na TV paprika som videla jednu francúzku ako ho pripravuje a vyzeralo to tak jednoducho! Tak som sa rozhodla, že idem na to bez receptu a intuitívne. Veď aj ona dala trochu vody a trochu cukru, cukor stmavol, potom maslo, na to jablká a lístkové cesto a šup do rúry....
Napokon som aj teraz musela bojovať, karamel vylievať trikrát, lebo raz mi zhorel, potom nestmavol, dala som veľa vody... No aby som vás nenapínala, nejakým zázrakom sa mi to nakoniec podarilo vlastne ani neviem ako. Ale po tom, čo som dala koláč do rúry, začala som všemožne pátrať po tom ako vlastne na to (logika... :-) Vo všetkých receptoch, čo som našla sa najprv dávalo maslo a potom jablká (bez vody)! A ako ho robíte vy???


Taaakže dnes len veľmi stručne

• kyslé jablká množstvo podľa veľkosti plechu, aby pokryli jeho dno
• cukor 4 PL
• maslo 30g
• lístkové cesto 1 balenie

Do pekáča, v ktorom budeme neskôr piecť koláčik dáme cca 3 – 4 lyžice cukru a dolejeme asi 0,5 – 1dcl vody. Zmes musí byť hustá, viac cukru ako vody. Keď cukor začne zlatnúť, pridáme maslo a rýchlo na panvicu naukladáme prepolené a olúpané jablká okrúhlou stranou nadol. Pokryjeme rozvaľkaným lístkovým cestom a okraje pozahýbame dovnútra. Dáme piecť do rúry vyhriatej klasicky na 180°C na asi 25 min.

nedeľa, 10. júla 2011

Provensálske kuriatko

Ako niektorí vedia, minulý týždeň som bola chorá. A tak som si dlhé chvíle liečenia krátila čítaním, okrem iného, aj časopisov o varení. Keď som potom na víkend šla do Brezovej za mojou láskou, bola som už taká nabudená, že som chcela iba tvoriť a experimentovať. Priateľ samozrejme nikdy neprotestuje, práve naopak, podporuje ma a rád sa podrobuje úlohe degustátora :-)
Tento víkend sme toho poskúšali a pofotili trošku viac ako je bežné a tak budem mať čo publikovať celý týždeň. Snáď si na to nájdem čas, keďže sa bohužiaľ musím vrátiť do práce...Fotečky sú vidiecky ladené, v Brezovej sú na to ideálne podmienky. Prvým víkendovým výtvorom boli cestoviny z predchádzajúceho príspevku. K tomu, čo nasleduje, ma inšpiroval recept z jedného časopisu, ale nakoniec sme postup a ingrediencie trochu pomenili, čo sa u mňa často stáva.

Isté je, že kuriatko chutilo výborne! Potvrdiť to môže aj náš kocúr Hugo, ktorý chcel tiež priložiť ruku k dielu :-)


Potrebujeme:

kúsky kuriatka podľa preferencií, s kožou 8 ks
soľ
olej
korenie na pečené kura
čerstvé lístky šalvie 16 ks
čerstvé lístky pamajoránu – oregana
červené víno cca 2 dcl
paradajkový pretlak 4/5 PL
paprika 1ks
čierne olivy cca 15 ks
cibuľa 1 ks
cesnak 2ks

Najprv pod kožu kuraťa umiestnime šalviové lístky tak, že si najprv urobíme nožom rez a doň potom vsunieme šalviu. Kuriatko nasolíme a na rozpálenej panvici prudko opražíme z oboch strán. Kuriatko uložíme do zapekacej misy a posypeme korením na pečené kura, lístkami pamajoránu, cibuľkou nakrájanou na polmesiačiky a cesnakom na plátky. Víno zmiešame s paradajkovým pretlakom a touto zmesou podlejeme kura. Zakryjeme a dáme piecť do rúry na 180°C. V tejto fáze musím podotknúť, že ja som kura zakryla, ale tým pádom som sa ochudobnila o chrumkavú kožku, ktorá zmäkla. Takže, ak chcete hryzkať kožku, radšej by som kuriatko nechala odokryté a keď sa vínko vyparí, podlievala ho vývarom.
Kuriatko sledujeme a po cca 20 min. pečenia pridáme papriku nakrájanú na pásiky a olivy. Dopečieme. My sme si kuriatko dali s pečenými zemiakmi.

sobota, 9. júla 2011

Talianska trikolóra


Tak pre toto by mohli byť taliani na mňa hrdí! Keď som sa chystala pripraviť tieto cestoviny, ani som si neuvedomila akými krásnymi farbami bude hrať. Pôvodný zámer bol trochu iný, ale keďže niektoré potraviny nepredávajú sušené paradajky, musela nastať núdzová zmena programu.



Svieži letný cestovinový šalát
(množstvá podľa chuti)

cestoviny farfalle
čerstvé špenátové listy
paradajky
mozzarella
cappari
olivový olej
čerstvé lístky bazalky a oregana, prípadne sušené (ja som dala oboje a bolo to veľmi chutné)

Dáme variť cestoviny. Medzitým nakrájame paradajky a mozzarellu na kocky a špenátové listy na pásiky, primiešame rozpolené cappari. Uvarené cestoviny, ak chceme šalát studený a nie vlažný, prelejeme studenou vodou (ja som neprelievala). Prelejeme olivovým olejom, dochutíme bylinkami, osolíme a servírujeme.   

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...