nedeľa 12. júna 2011

...áno, trochu aj záhradníčka

Okrem varenia ma ešte ohromne baví piplať sa v zemi a sledovať ako sa darí mojim rastlinkám. Niektoré síce na moje kulinárske nadšenie doplácajú životom, ja však na oplátku na ne s vďačnosťou spomínam. S priateľom sme si posadili zopár nejakých tých zeleninových plodín, takže skalke teraz robí konkurenciu trošku menej estetická, zato chutnejšia časť záhradky. Keďže špenátik nám už krásne vyrástol, chceli sme si očný vnem doplniť o ten chuťový. Hlavne priateľ vraj ešte nikdy nič nejedol z čerstvého práve odtrhnutého špenátu, tak sme šli do toho a výsledok naozaj stál za to. Nikdy by som nebola povedala, že cestoviny so špenátovou omáčkou môžu byť také výnimočné!


pre 4 osoby

• špenát cca 20 - 25 listov
• kolienka 400g
• slaninka 150g (alternatíva cappari alebo sardely)
• sezamové semiačka 2 hrste
• cesnak 2 strúčiky
• tvrdý syr, najlepšie grana alebo parmezán 150-200g
• korenie, soľ, sušené čili


Dáme variť vodu na cestovinu a keď zovrie, osolíme ju a vhodíme cestovinu.

V inej nádobe udusíme špenát. Ja som použila špeciálny hrniec, kde netreba dávať vodu, ani tuk, špenát som teda udusila v ňom, ale za normálnych okolností vraj stačí troška olivového oleja, lebo špenát si aj tak pustí šťavu.

Medzitým na suchej panvici opražíme sezamové semiačka dohneda. Keď sú, odložíme si ich do misky na neskôr a stále bez použitia tuku opražíme slaninu. Keď zosklovatie, hodíme k nej nadrobno nakrájaný cesnak, (v prípade alternatívy zo sardel môžeme cesnak pridať zároveň s nimi, ak ide o cappari, cesnak i cappari by som dala dusiť spolu so špenátom), posypeme korením a čili a spolu ešte chvíľku pražíme.

Udusený špenát vyberieme na dosku a nožom nasekáme nadrobno a primiešame k slaninkovej zmesi. Vmiešame tiež nastrúhame syr. Uvarené cestoviny scedíme a ochutíme špenátovou omáčkou. Posypeme sezamom a podávame. Chutia výborne!


12 komentárov:

  1. Juj, to vyzerá dobre.Pre môjho vegetariána ako stvorené.S medvedím cesnakom som už skúšala- podobná farba, ale so špenátom nie, díky za inšpiráciu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. super receptik,skvela foto,a krasne servirovanie:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ...náááádherná fotečka :) ten špenátový list je tak veľký či tie kolienka sú tak malé???:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krasna fotka!!! Cestoviny vyzeraju super v tom liste ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivanka: vyskúšajte a neobanujete! Ja zasa nemám absolútne skúsenosti s medvedím cesnakom.
    Gabriel: ďakujem veľmi pekne!
    Martinka: ďakujem, teším sa z komplimentu!
    RAjka: ďakujem. No tanier je bežnej veľkosti, list bol asi tak polovica z taniera :-) kolienka klasické.
    Marianka: ďakujem moooc!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. krásny recept, nádherné foto :))... čoskoro budem mať ďalšiu úrodu špenátu, určite urobím ... mám rada takéto jednoduché a rýchle recepty ...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jani, ďakujem :-) ty máš tiež na blogu parádne dobrôtky ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Krásny blog :) a ešte lepšie recepty ..špenát milujeeem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ďakujem Natali, bola som navštíviť aj ja tvoj a robíš míľové pokroky! Máš nádherné fotky a super nápady!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Milujem špenát, takže tá krásna fotka je pre inšpiráciou. Vyzerá to pôvabne a aj krásne nafotené :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Kristinka dakujem, taketo cestoviny som ani ja predtym nikdy nejedla, ale musim povedat, ze budem asi pravidelnym konzumentom :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...