Tak som si povedala, že keď už má mama v záhrade toľko toho špenátu, treba to využiť, hlavne, keď ona s ním nič nerobí a rastie nám tam prakticky ako burina. No a ešte keď sa v záhradke postupne začínajú objavovať všelijaké tie zázraky, je to človeku ešte vzácnejšie, takže som sa podujala na špenátové gnocchi. Ale aby nedošlo k nedorozumeniu, použila som mrazený rozdrobený špenát, aby som minula zimné zásoby a mohla používať už len čerstvé prírodné suroviny.
- 500 g mrazeného špenátu, ale lepší by bol asi čerstvý
- 1 šálku syru ricotta
- ½ šálky postrúhaného parmezánu
- 2 rozšľahané vajcia
- štipku mletého muškátového orieška
- 1 šálka hladkej múky
- soľ
Ak máme čerstvý špenát, tento varíme 5 min., vymačkáme a potom rozmixujeme. Pri mrazenom špenáte tento postup preskočíme, ale je dobré ho dať odkvapkať a riadne vyžmýkať, aby sme potom nemuseli použiť veľa múky. Všetky suroviny spolu zmiešame a nakoniec pridávame múku až kým cesto nemá trošku pevnejšiu konzistenciu. V recepte síce píšu, že sa majú z cesta šulkať gnocchi, ale ja som mala cesto stále také riedke, že som to nakoniec vzdala a keďže v ňom bolo veľmi cítiť múku, zvolila som postup ako pri príprave slovenských halušiek, teda hádzanie do osolenej vriacej vody ožíkom priamo z dosky a následne, ako gnocchi vyplávu, tak ich vyberieme.
Ako dezert som použila niečo na spôsob čo dom dal a keďže som robila do práce tiramisu, zostal mi mascarpone a z ríbezlových muffinov mrazené nespotrebované ríbezle a preto som vymyslela
Ríbezľové tiramisù
- 300 g mrazených sladených ríbezlí alebo iné množstvo podľa chuti
- 200g mascarpone
- 2 vajíčka
- 2 PL cukru
- 1 vanilkový cukor
- piškóty, ja používam dlhé
Vyšľaháme žĺtka s cukrami, primiešame mascarpone a hrsť ríbezlí pre dodanie ružovej farby. Vyšľaháme bielka a primiešame k žĺtkovej zmesi. Do hlbšej nádoby alebo plechu vrstvíme piškóty a krémovú zmes. Vrchnú vrstvu tvorí krém pokvapkaný ríbezľovou šťavou.
A za toto moje celoročné kuchyňské snaženie som dostala krásny darček. Kuchársku knihu!!!
Zas bude čo variť :-) ...a to som si myslela, že už všetko viem....
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára