pondelok 30. marca 2009

A čo nedeľa, keď celý deň pršalo???

Vzhľadom na to, že som celkom po sobotňajšej večeri u Judity zabudla, že si treba posunúť hodinky, vlak k nedeľňajšiemu obedu u našich som už nestíhala a preto som bola nútená si niečo decentné navariť sama! Chvíľka premýšľania čo s tým karfiolom, ktorý treba urgentne skonzumovať...?
A vyšiel z toho:

Zapekaný karfiol

- štvrť karfiolu
- štvrť pórika
- kúsok tofu syra
- cesnak
- pol cibuľky
- polka bujónu
- 2 vajcia
- 1 dcl mlieka
- nastrúhaný parmezán alebo iný syr, množstvo podľa chuti
- soľ, sušené bylinky podľa chuti – bazalka, oregano, pažítka...

Karfiol naukladáme na pekáčik alebo do jenskej misy a zalejeme uvareným vývarom z polovice bujóna, aby vývar siahal tak do polovice. Obložíme nakrájaným pórikom, cesnakom a tofu syrom. Necháme piecť pri 180 C asi 15 min. Medzitým si nastrúhame syr, vymiešame vajíčka s mliekom, pridáme syr, soľ a bylinky a po 15 minútach nalejeme na predpečený karfiol. Dopečieme ešte asi polhodinku.
Karfiol schválne nepredváram, lebo ho mám rada trošku tvrdší a nie keď je príliš rozvarený a rozpadáva sa. Podobne môžeme takýmto spôsobom zapiecť aj brokolicu alebo inú zeleninu podľa chuti.

A keďže som už mala rozpálenú rúru, vzala som si príklad od mamy a šup ho tam s novým druhom muffinov:

Ríbezľové muffiny s príchuťou mandarínky

-čerstvé alebo rozmrazené ríbezle
-1 šálka celozrnnej pšeničnej múky
-0,5 šálky ovsenných vločiek
-0,5 šálky hnedého cukru
-1 balíček vanilkového cukru
-1 vajce
-6 pol. lyžíc oleja
-1 mandarínka / pomaranč alebo citrón, podľa toho akú príchuť a vôňu chceme muffinom dodať
-0,5 balíčka prášku do pečiva
-štipka soli

Nastrúhame si pol lyžičky kôry z citrusu a jeho šťavu vytlačíme. Obe ingrediencie zmiešame s vajíčkom a olejom. Osolíme. Túto zmes pridáme k múčnej zmesi pozostávajúcej z múky, prášku, cukrov a vločiek. Dáme pol dávky cesta do formy na muffiny, na to položíme lyžicu ríbezlí alebo akéhokoľvek iného ovocia podľa chuti, poprípade lekváru a prikryjeme druhou polkou dávky. Pečieme cca 20 – 30 min pri 180 C.
Dávka vystačí na 6 veľkých alebo 12 malých muffinov.
Pre tých, ktorí neobľubujú citrusy, odporúčam vynechať kôru a dať iba šťavu, kôru je totiž naozaj v muffinoch cítiť dosť výrazne.

Medzitým ako som chystala však prišiel môj trulo a doniesol mi na degustáciu svoj jedinečný a unikátny výtvor! Vzhľadom na to, že si hrdo opravil rúru na pečenie, hneď sa angažoval a upiekol koláč, ktorého podobizeň vám sprostredkúvam:
Aj keď bol primárne určený a pečený z lásky k frajerke, niečo sa mi z neho ušlo (nielen z koláča, ale aj z lásky :-). A keďže som dostala aj autorské práva na zverejnenie receptu...

Trulova černicová torta

-černice alebo iné lesné ovocie
-1 balenie lístkového cesta
-1 salko
-2 balíčky tvarohu

Cesto rozvaľkáme a prenesieme na tortovú formu. Salko rozmiešame s tvarohom a vylejeme na cesto. Posypeme lesným ovocím. Pečieme pri 180 C cca 20 – 30 min.
Aké jednoduché!!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...