štvrtok, 14. apríla 2016

Škaredá čokoládová torta z pohánkovej múky s ríbezľami



     Už som písala, že torty robiť neviem, veď to sami vidíte aj z nadpisu, aj z fotky :-) ale dobrá bola, to môžem prehlásiť s čistým svedomím. A neoslavovali sme nič, len som sa zasa raz hecla k vyššiemu levelu kávičkového dezertu. Tak možno aj tip pre vás na víkendový koláč. A ovocie môžete obmieňať podľa toho, čo máte doma. Viem si predstaviť aj kontrast s kyslými zaváranými marhuľami, prípadne namiesto torty urobiť koláč na plech, potrieť pomarančovým džemom, do cesta dať pomarančovú šťavu a poliať čoko. Nechám to na vašu fantáziu.






Na tortu o priemere cca 20 cm si pripravíme:

  • pohánková múka 100g
  • ovsená múka 100 (alebo pomleté ovsené vločky)
  • kokosový cukor 90g
  • bio kakao 50g
  • vínny kameň 1ČL
  • kokosový nápoj Alpro 100ml + 6PL
  • chia semiačka 2PL
  • kokosový olej 50g
  • ríbezle (ja mrazené) 250g + 200g
  • agar agar 1PL

Na polevu:

  • kvalitná čokoláda 150g
  • kokosový olej podľa potreby




1. Chia zalejeme 6 PL kokosového nápoja a necháme nabobtnať.

2. Zmiešame obe múky, pridáme cukor, kakao, vínny kameň a premiešame. Vmiešame 250g ríbezlí, nabobtnané chia, roztopený kokosový olej, kokosový nápoj a dôkladne premiesime.

3. Ja som použila formu o priemere 17 cm a piekla som na dvakrát. Jeden plát sa piekol 15-20 min pri 180°C, treba urobiť slamkový test vlhkosti. Torta by mala byť trochu vlhká, tažšia, ako brownies.

4. Keď máme pláty cesta vychladnuté, pripravíme si ríbezľovú plnku tak, že 200 g ríbezlí trochu rozmačkáme (necháme aj celé, aj rozmačkané), dáme s agarom zovrieť a odstavíme. Keď zmes začne tuhnúť, natrieme ju na spodný plát cesta a prikryjeme druhým plátom.

5. Na záver si roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli za pridávania kokosového oleja. Schválne som neuviedla množstvo oleja, nakoľko každá čokoláda obsahuje iné percento tuku a tak aj jeho potreba pri roztápaní je iná. Tuku pridávame len toľko, aby sa čokoláda topila a bola hladká, lesklá a kompaktná. Polejeme tortu a necháme stuhnúť.

Ak nie ste zvyknutí na pohánkovú múku, torta bude mať pre vás možno zvláštnu alebo netradičnú chuť, ale nám sa veľmi páčila.


Na prípravu tejto torty som použila mixér Delimano.





Fotím na Nikon D5300. Ďakujem Nikonu za poskytnutie!

♡♡♡

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...