streda, 14. októbra 2015

Jednoduché risotto vo farbách jesene (vegan)



     V posledné dni nám počasie trochu vymýšľa a prejavilo sa to aj u nás v záhradke. Schytali to papriky a rajčiny, ktoré, som dúfala, že ešte chvíľu vydržia a aspoň trochu dozrejú a že sa ešte nejaký čas budeme tešiť z domácej zeleniny. No bohužiaľ rastliny nám pomrzli. Obzvlášť škoda, keď má teraz teplota opäť stúpnuť na 15 st. A tak sme všetko, čo sa dalo, skosili a z tých horších kúskov som urobila takéto jednoduché a rýchle risotto. 




Ingrediencie na 2 porcie:
  • ryža na risotto 130g
  • divoká ryža 40g
  • zeleninový vývar 1l
  • cibuľa ½
  • cesnak 2 strúčiky
  • olivový olej cca 2PL
  • paradajky 350g
  • papriky rôzneho druhu + kápie 100g
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • morská soľ podľa chuti (alebo aj netreba, ak máte vývar z bujónu)
  • feferónka podľa chuti





-         - Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Olej rozpálime na dostatočne veľkej panvici a opražíme na nej dosklovita najprv cibuľu a potom prihodíme cesnak a ryžu. Po cca 2 minútach zalejeme horúcim vývarom a necháme na miernom plameni pomaly bublať.

-         - Paradajky nakrájame na menšie kúsky a, spolu s feferónkou nadrobno, pridáme ich k risottu. Necháme spolu dusiť cca 30 min. za občasného premiešania a neustáleho prilievania, podľa potreby, horúceho vývaru. Risotto je hotové, keď je v ňom ešte tekutina a ryža je na skus v strede trochu tvrdkavá.

-         - Medzitým si na troške oleja opečieme na pásiky nakrájanú papriku, prípadne ich môžeme aj ugrilovať na grilovacej panvici.  

-         - Keď je risotto hotové, podávame ho posypané paprikou.

-         - Vegetariánom odporúčam posypať obľúbeným syrom, napr. u mňa parmezán.

-         - Ak by sa mäsožravcom hodilo čosi naviac, môžu si tam šupnúť opraženú slaninku alebo klobásu.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...