nedeľa, 13. septembra 2015

Môj jablčný perník


     Ako každý rok, aj tento máme denno-denne na zemi veľa opadaných jabĺk. Sú to také menšie-väčšie nepodarky, zelené a kyslé, dávam ich do smothie alebo z nich pečiem koláče. Okrem obľúbenej štrúdle aj všakovaké jablčníky. Dnes som vyrobila tento perník. 




Na jednu formu o priemere 25 cm budeme potrebovať: 

  • vajcia 3 ks
  • cukor trstinový 200g
  • olej 65 ml
  • špaldová múka celozrnná polohrubá 250g
  • hrozienka vopred namočené do pálenky – za hrsť
  • perníkové korenie 1 ČL
  • vínny kameň 2 ČL
  • stredne veľké jablká 5 ks
  • vlašské orechy vcelku – za hrsť na ozdobenie





- Vajcia vyšľaháme s cukrom. 

- Primiešame olej, hrozienka, perníkové korenie, vínny kameň a múku. 

- Medzitým na panvici nasucho opražíme orechy.

- Do cesta nakoniec vmiešame nastrúhané jablká, dôkladne premiešame a vylejeme ho do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Navrch poukladáme orechy.

- Pečieme pri 180°C cca 30-40 min. Podavame s kopcekom vanilkovej zmrzliny, pripadne so slahackou alebo s dzemom podla chuti.

Pozn. Orechy môžeme tiež nasekať a pridať do cesta pred pečením. Sú však chutnejšie, ak ich predtým tiež nasucho opražíme.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...