sobota 14. mája 2011

Gnocchi al gorgonzola alebo gnocchi s gorgonzolovou omáčkou


Syr gorgonzola prevzal názov podľa rovnomennej dedinky v blízkosti Milána. Sú iba dva talianske regióny, ktoré podľa zákona a tradície môžu vyrábať tento originálny taliansky syr – Piemont a Lombardia a iba mlieko z chovu v týchto provinciách môže byť použité pri výrobe gorgonzoly, zaručí pravosť, originálny pôvod tohto syra a označenie DOC (denominazione di origine controllata – kontrolované označenie pôvodu).
Dokonca bolo pod dohľadom a z poverenia štátu založené aj Konzorcium na ochranu syra gorgonzola, ktorého zamestnanci chránia vlastné označenie originality a dodržanie platných noriem v Taliansku a v zahraničí, nakoľko je názov “gorgonzola” chránený.
Čo sa týka výroby, táto si vyžaduje špeciálny a náročný proces. Obsahuje, okrem iného, aj penicilínovú pleseň, ktorou je typický. Gorgonzola je z rôznych strán poprepichovaná veľkými kovovými ihlami, aby tak do hmoty prenikol vzduch a kultiváciám penicilínu umožnil rásť. Okrem toho sa týmto spôsobom dosiahne charakteristická modrá žilková štruktúra. Doba zretia je 2-3 mesiace. Existujú dva druhy: dolce - sladká, ktorá je krémovejšia a jemnejšej chuti a piccante - pikantná výraznejšej chuti a hutnejšej konzistencie.

Gorgonzola je syr veľmi silnej chute a vône, človek musí byť trochu otvorenejší netradičným vnemom na jazyku, inak ho neocení. Ja osobne ho samotný veľmi neobľubujem, avšak v omáčke a s gnocchi chutí skvelo. Ak by som ho mala k niečomu prirovnať, tak by to bol asi kríženec olomouckých syrečkov s nivou polokrémovej konzistencie. Dostať ho u nás nie je bežné, aspoň ja som nemala to šťastie. Kúpila som ho v špecializovanom obchode s talianskymi potravinami. 


Na 2 porcie potrebujeme (množstvá uvádzam orientačne, nakoľko som sa nedržala presných dávok):
gnocchi 400g (polotovar, ale lepšie vyrobené doma)
mlieko cca 1-1,5 dcl
gorgonzola 50 – 100g
korenie podľa chuti
soľ

Dáme zovrieť vodu na gnocchi. Keď zovrie, osolíme ju a vhodíme gnocchi, necháme vrieť ešte cca 3 min. po tom, čo gnocchi vyplávajú na hladinu.
V hrnčeku zahrejeme mlieko. Okoreníme, vsypeme doň na kúsky pokrájanú gorgonzolu a za stáleho miešania necháme rozpustiť až dosiahneme krémovú konzistenciu.
Do omáčky vsypeme uvarené gnocchi, premiešame a podávame.
Niektoré recepty ešte uvádzajú buď hotové posypať alebo tesne po gorgonzole pridať do mlieka parmezán alebo grana padano. No myslím si, že to vôbec nie je treba, keďže gorgonzola má dosť výraznú chuť a vystačí si sama.

6 komentárov:

  1. mnam aj mna láka tato kombinácia...urco skusim niekedy

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slávka, myslím, že u vás gorgonzolu poľahky zoženieš, takže nie je čo váhať. Navyše je recept až prekvapivo jednoduchý.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnaaam, opat jeden uzasny taliansky receprik, super!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...