pondelok, 14. marca 2011

Univerzálna hubová polievka s cestovinou





Tento recept som nemala v úmysle zverejniť. Totiž ide o tanier nielen improvizovaný, ale i z veľmi jednoduchých surovín, nie je to žiadna kulinárska vychytávka, či exotická pochúťka, mám však pocit, že v našej domácnosti sa postupne stane starou a osvedčenou klasikou. Totiž ja len veľmi zriedka pripravujem niečo dvakrát, musí ma to naozaj osloviť, veď existuje toľko receptov a život je krátky, tak veľa chuti a tak málo času!
A teda ako si sem napriek všetkému našla cestu táto polievočka?
...Raz, keď som mala hladného priateľa na ceste ku mne, chladničku vyrabovanú (dokonca až tak, že som namiesto halušiek, či rezancov použila nalámané špagety), zrodila sa v mojom mozgu myšlienka. Bola chutná a ešte ako! Dovtedy som počúvala apely na jej opätovnú realizáciu, kým som ju včera znovu neuvarila.

K surovinám neuvádzam množstvá, keďže sa zásadne v tomto prípade riadim „okom“

• huby - ja som použila sušené
• mrkva
• zeler
• petržlen koreň
• cibuľa
• polievkovú cestovinu podľa ľubovôle (dokonca i tie špagety sa tam hodili) – ja som dala „mezzi tubetti rigati“ čiže polovičné ryhované rúrky od De Cecco
• olivový olej
• bujón alebo mäsový vývar
• feferónka
• bobkový list
• majorán
• petržlenová vňať čerstvá, či sušená
• vegeta, prípadne soľ

Sušené huby necháme cca 15 min. v teplej vode zmäknúť. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme v hrnci na olivovom oleji do sklovita. Pridáme zmäknuté huby a cca 5 min necháme smažiť spolu s cibuľkou. Hodíme mrkvu, zeler a petržlen nakrájané na kolieska a kúsky a chvíľku miešame. Zalejeme horúcou vodou, dochutíme koreninami, (feferónku vhodíme vcelku, aby sa potom dala vybrať), bujónom (alebo ak máme mäsový vývar, čo bol môj prípad, môžeme použiť ten) a necháme variť, kým tvrdá zelenina nezmäkne. Keď je zelenina tesne pred dovarením, vsypeme cestovinu a dovaríme do jej zmäknutia.

7 komentárov:

  1. Dorka toto vôbec nerieš, práveže mne v poslednej dobe chutia takéto jednoduché veci najviac! Naučila som sa užiť si čisté chute a snažím sa už príliš nekombinovať. Takáto hubová polievka je jedna z mojich najobľúbenejších jedál. Mňaaam!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto je nahodou uzasna vec, ja milujem taketo "jednoduchosti", nikdy nesklamu! A zase, dobre ochutit aj tu najjednoduchsiu polievku nedokaze kazdy, takze vobec netreba skromnost..mne tato tvoja polievocka vonia az sem a chut si viem tiez predstavit--krasny priklad comfort food!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Polievka vôbec nieje obyčajná , teda aspoň podľa mňa a veľmi dobre že máme také recepty na ktoré sa môžme spoľahnúť a rýchlo nás zachránia pred hladom. A je fajn Dorka že si sa podelila o recept lebo nie pre každého je niečo jednoduché ozaj jednoduché:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mnaaam...dnes si ju spravim..mala som chut uz vcera na nieco taketo...ale nejako som sa k tomu nedostala...ale dnes...spravim...dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mile dievcata, dakujem za vase privetive slova. Ani som necakala taky ohlas!!! :-) Mate pravdu. Ked si predstavim, ako sa vzdy tesim domov na maminu stravu, tak naozaj tie stare klasiky maju vela do seba!

    Zuzka, tebe prajem dobru chut! Daj vediet ako si dopadla.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Dorko, polevka vypada bajecne, stejne jako vsechny recepty na tvem blogu. Diky za inspiraci, Monika...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Monika, dakujem za pochvalu. Vidim, ze ty sa cinis omnoho viac, mas dokonca dva blogy! Kedy to stihas???
    Prajem vela inspiracii!

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...