streda, 20. mája 2009

Sušené papriky

Nie, nepomýlila som sa, naozaj sa jedná o papriky a nie paradajky (ktoré inak zbožňujem nadovšetko).
Ide o to, že som v Taliansku dostala do daru balenie sušených paprík. Návod na obale vraví, že ich treba rýchlo opražiť na oleji a akonáhle sa nafúknu, stiahnuť. Nešlo mi do hlavy, že by bola ich príprava taká jednoduchá a konzumácia taká prostá a tak som zahájila pátraciu akciu aj na internete...nič nové som sa nedozvedela a dokonca ani sami Taliani o tomto druhu paprík nič nevedeli. Tomu sa ani veľmi nečudujem, keď každý druhý Talian papriky neje, lebo ich vraj nestrávi...
Pravda je taká, že mne sa nenafúkli a dokonca mi asi aj zhoreli. Teda nafúkli sa trošku, ale hneď sa aj sfúkli....no neviem. Ale nevadí, môjmu vďačnému degustátorovi chutili a tak som mu zvyšok zabalila domov, nech si pochutí. Mňa tento pokrm nejak obzvlášť neoslovil, ale i napriek tomu som sa rozhodla podeliť s vami o túto skúsenosť. A ak by ste o tom vedeli niečo viac, budem rada, ak mi napíšete.


- sušené papriky
- olivový olej

Papriky opražíme na panvici ...hm

Úžasné zapekané mušle s boloňskou omáčkou alebo conchiglioni al ragú e sugo di pomodoro


- 2 balenia rajčinového pretlaku
- 500g mletého mäsa
- 250g cestovín v tvare mušiel dostatočne veľkých na to, aby sa dali naplniť omáčkou (dostať v Tescu, teda v tom na Kamennom námestí v Ba určite)
- cibuľka a cesnak podľa chuti
- olivový olej
- parmezán
- bazalka, oregano, soľ, feferonka





Na panvici opražíme cibuľku a cesnak nakrájané nadrobno. Oleja dáme trošku viac ako obyčajne, pretože následne pridáme mleté mäso, bylinky, soľ; občas premiešame. Necháme pražiť asi 10 - 15min. Zalejeme 1 a pol balením paradajkového pretlaku a necháme variť ešte asi 15 – 20min. Dáme variť cestoviny. Treba rátať s tým, že vzhľadom na ich veľkosť sa budú variť dlhšie ako bežné druhy. Zároveň ich však neuvaríme úplne domäkka pretože treba rátať s tým, že ich budeme ešte zapekať.
Uvarené mušle plníme mäsovou omáčkou a ukladáme do hlbšej zapekacej misy. Obložíme čerstvými lístkami bazalky, a zalejeme polkou paradajkového pretlaku, ktorý sme si odložili; prázdny obal ešte vypláchneme vodou a zalejeme. Posypeme parmezánom a dáme zapiecť pri 180 stupňoch asi 20min.


Ja som bola veľmi spokojná s výsledkom a naozaj Vám odporúčam tento recept vyskúšať, jeho príprava nie je až taká náročná a ručím vám, že neobanujete. Bude to eňňo ňuňo!

Fusilli s vajíčkom, sardelami a capparami

Tento recept vznikol presne spôsobom „nič doma nemám, co budem zajtra v práci jesť?“. No a potom som otvorila chladničku, uvažovala, zvažovala, vymýšľala a rozmýšľala až som na to prišla...



- 2 vajíčka
- 5 kúskov sardel
- 5 kúskov cappari
- pol cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- pol sušenej feferónky
- olivový olej
- 100g cestovín fusilli
- soľ
- bylinky podľa chuti

Dáme variť cestoviny. Tesne pred ich dovarením opražíme na oleji do sklovita cesnak a cibuľku. Pridáme feferonku, cappari a sardely. Keď sú cestoviny uvarené hodíme ich na panvicu k sardelám a capparám a rozbijeme na ne vajíčka, osolíme. Miešame na miernom ohni až kým sa vajíčko neupraží.
Je to také trošku núdzové jedlo, ale zato chutné.

Do rovnakej kategórie by som zaradila nasledujúci recept, ktorý je veľmi jednoduchý a dá sa obmieňať všemožnými spôsobmi pridaním alebo vznechaním ingrediencií všetkých možných druhov.

Frittata con spinaci alebo praženica so špenátom

- čerstvý špenát, množstvo podľa chuti (treba rátať s tým, že sa varením jeho objedm podstatne zmenší)
- 3 vajíčka
- cesnak, cibuľka, množstvo podľa chuti
- olej
- soľ
- strúhaný parmezán alebo iný syr na posypanie

Cibuľku a cesnak nakrájame nadrobno, hodíme na panvicu, chvíľku opražíme a pridáme nadrobno nakrájaný špenát. Akonáhle sa tento udusí, rozbijeme naň vajíčka, ktoré necháme upražiť, osolíme, posypeme parmezánom a dobrú chuť so šalátikom alebo s chlebíkom.

streda, 13. mája 2009

Moje meniny

Aj keď som už mala meniny takmer pred mesiacom, až teraz som sa dokopala k tomu, aby som sa s vami podelila o to, ako som ich kulinársky vyriešila . A keďže na dobrej hostine nesmú chýbať dobrí hostia, zavolala som si môjho dvorného degustátora. Vrelo odporúčam, hlavne na začiatku vašich kulinárskych pokusov, nájdite si nejakú obeť, hlavne niekoho mierumilovného, kto rád je a kto vašu snahu aj patrične ocení, to vás bud motivovať posúvať sa ďalej. Takže som sa rozhodla pre:
Špenát

Tak som si povedala, že keď už má mama v záhrade toľko toho špenátu, treba to využiť, hlavne, keď ona s ním nič nerobí a rastie nám tam prakticky ako burina. No a ešte keď sa v záhradke postupne začínajú objavovať všelijaké tie zázraky, je to človeku ešte vzácnejšie, takže som sa podujala na špenátové gnocchi. Ale aby nedošlo k nedorozumeniu, použila som mrazený rozdrobený špenát, aby som minula zimné zásoby a mohla používať už len čerstvé prírodné suroviny.

- 500 g mrazeného špenátu, ale lepší by bol asi čerstvý
- 1 šálku syru ricotta
- ½ šálky postrúhaného parmezánu
- 2 rozšľahané vajcia
- štipku mletého muškátového orieška
- 1 šálka hladkej múky
- soľ

Ak máme čerstvý špenát, tento varíme 5 min., vymačkáme a potom rozmixujeme. Pri mrazenom špenáte tento postup preskočíme, ale je dobré ho dať odkvapkať a riadne vyžmýkať, aby sme potom nemuseli použiť veľa múky. Všetky suroviny spolu zmiešame a nakoniec pridávame múku až kým cesto nemá trošku pevnejšiu konzistenciu. V recepte síce píšu, že sa majú z cesta šulkať gnocchi, ale ja som mala cesto stále také riedke, že som to nakoniec vzdala a keďže v ňom bolo veľmi cítiť múku, zvolila som postup ako pri príprave slovenských halušiek, teda hádzanie do osolenej vriacej vody ožíkom priamo z dosky a následne, ako gnocchi vyplávu, tak ich vyberieme.

To, čo vidíte na obrázku je Ondrejova práca, keďže to chcel vyskúšať, moje boli trochu podstatne menšie, no ale on je chlap jak hora, tak si k tomu urobil aj adekvátne gnocchi. Nakoniec ich polejeme rozpusteným maslom alebo olivovým olejom, posypeme strúhaným parmezánom a mňam mňam. Aj keď musím to nabudúce ešte vyskúšať z čerstvého špenátu!
Ako dezert som použila niečo na spôsob čo dom dal a keďže som robila do práce tiramisu, zostal mi mascarpone a z ríbezlových muffinov mrazené nespotrebované ríbezle a preto som vymyslela


Ríbezľové tiramisù

- 300 g mrazených sladených ríbezlí alebo iné množstvo podľa chuti
- 200g mascarpone
- 2 vajíčka
- 2 PL cukru
- 1 vanilkový cukor
- piškóty, ja používam dlhé

Vyšľaháme žĺtka s cukrami, primiešame mascarpone a hrsť ríbezlí pre dodanie ružovej farby. Vyšľaháme bielka a primiešame k žĺtkovej zmesi. Do hlbšej nádoby alebo plechu vrstvíme piškóty a krémovú zmes. Vrchnú vrstvu tvorí krém pokvapkaný ríbezľovou šťavou.

A za toto moje celoročné kuchyňské snaženie som dostala krásny darček. Kuchársku knihu!!!
Zas bude čo variť :-) ...a to som si myslela, že už všetko viem....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...