pondelok 21. septembra 2009

Pesto


Pesto sa využíva predovšetkým ako omáčka na cestoviny i keď ho nájdeme aj v paradajkových polievkach, na pizzi, či na bruschette. Pesto sa dá nakombinovať s rôznymi druhmi cestovín, či už sú to špagety, penne, farfalle...

60g čerstvej bazalky
6 strúčikov cesnaku
45g píniových orieškov
125g strúhaného parmezánu
175ml olivového oleja
soľ

Všetky suroviny spolu rozmixujeme. Originálne pesto by sa malo pripravovať v mažiariku, no pri väčších množstvách je to dosť nepraktické.
Pesto je najlepšie čerstvo pripravené, ale dá sa tiež konzervovať. V chladničke vydrží dosť dlho, avšak povrch musí byť zaliaty olejom, aby nesplesnivel. Aj keď z neho odoberieme, je treba dbať, aby nevyschlo a olej bol stále prítomný.

2 komentáre:

  1. zbožňujem pesto :) len niekedy mám problém odhadnúť množstvo píniových orieškov.. vyskúšam tento Tvoj pomer :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. recept je odpísaný z jednej knižky a doteraz sa vždy podaril, už pesto pripravujem niekoľko rokov aj do zásoby na zimu.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...