sobota 15. marca 2014

Kelová polievka na rozmaríne s bielou fazuľou, pšenicou a parmezánom


     Máte už posadené? Užívate si krásne jarné dni? Ja som z toho krásneho počasia chytila miestami paniku. Na jednej strane ma to vždy ráno dobre naladilo, ale na strane druhej, keď som si uvedomila, že som pozadu so sadením, rak som si želala, aby sme sa vrátili ešte tak aspoň o dva týždne dozadu. Ale vnútri na sadeničky mám už zasiate a aj keď sa dnes počasie výrazne zmenilo a vonku riadne leje, doobeda sme siali vonku. Práve sme končili, keď začínalo pršať. Tak sa vytešujem ako sme to stihli. Ešte mi čo-to chýba, ale to už je podstatne menej ako mám za sebou. Potom chodím podchvíľou pozerať, či už niečo raší :-) Milujem tie momenty, keď vykuknú prvé lístky a keď môžem sledovať ako mi úroda rastie každý deň pred očami. Po dvoch rokoch som sa už u priateľa na záhrade ako tak skonsolidovala a aj keď je na nej ešte veľa práce, začína sa to viac a viac podobať tomu, čo som si predstavovala. Teším sa. A tiež sa budem tešiť, keď mi napíšete, či aj vy sadíte, sejete a čo dobrého vás tento rok v záhradke čaká. Som zvedavá. Ja vo veľa veciach eštelen začínam a učím sa, takže možno sa aj nechám inšpirovať. 

     Zatiaľ, kým nám ale narastie naša vlastná fazuľka poďme si urobiť jednu dobrú a výdatnú zo sušenej (ospravedlňujem sa za zhoršenú kvalitu fotiek, ale v pc sa mi zobrazujú krásne, kdežto, keď ich natiahnem na blogspot zostanú zrnité a farby krikľavé. Som z toho zúfalá, ak by ste niekto vedeli ako s tým vybabrať, dajte vedieť prosím). 



Suroviny na 6 porcií (1 hrnček = 2,5dcl):
  • biela fazuľa 1 hrnček
  • potravinárska pšenica 1/2 hrnčeka
  • cibuľa 1 ks
  • čerstvý kel cca 1/3 hlávky
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvý rozmarín dve vetvičky
  • parmezán 150g
  • bobkový list
  • bylinky podľa chuti (ja oregano a bazalka, trocha čierneho korenia)


 - Fazuľu i pšenicu si namočíme deň pred varením. 

- V deň varenia dáme pšenicu a fazuľu s bobkovým listom variť.

- V hrnci zohrejeme olej do horúca. Cibuľu nakrájame nadrobno a hodíme ju na rozpálený olej. Stiahneme plameň a posolíme. Necháme zosklovatieť. 

- Kel nakrájaný nadrobno alebo na pásiky hodíme na cibuľu a zmiešame. Podlejeme horúcou vodou po úroveň kelu a necháme uvariť. 

- Keď je kel uvarený, pridáme lístky rozmarínu a rozmixujeme ho ponorným mixérom. Dochutíme bylinkami, prípadne ešte soľou, ak treba, zriedime vodou. 

- Prisypeme uvarenú fazuľu a pšenicu, ak sme pridávali vodu, necháme ešte prejsť varom. Ešte do horúcej polievky vmiešame strúhaný parmezán. Môžeme ním posypať aj polievku pri podávaní.  




4 komentáre:

  1. Ahoj Danka. S fotkami na blogspote je vo všeobecnosti problém. Tiež som sa hodne dlho mordovala s tým, kým som niekde vyčítala a nechala si poradiť od báb, čo im zobrazuje fotky kvalitne, ako fotky najideálnejšie ukladať a publikovať. Systém pri prenastavovaní veľkosti fotiek (veľká, malá, ....) vždy komprimuje a mení nielen rozlíšenie, ale najmä kvalitu fotiek aj farebnosť. Fotky je potrebné si ukladať v reálnej veľkosti, ako ich chceš mať zobrazené na blogu. Takže šírka x výška v pxl (ako ich chceš na blogu mať) a následne publikovať fotku v pôvodnej veľkosti. Nezväčšovať, nezmenšovať - potom ti systém fotky rozbije. Publikovanie v pôvodnej veľkosti sa najviac priblíži reálu, aj keď myslím, že aj tam sú mierne odchýlky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeej, Katka dakujem velmi pekne, ze si si dala tu namahu mi napisat tak obsiahlu radu. Aj som to tak volakedy robila, potom som zistila, ze rozmer "velmi velka" mi velkostou vyhovuje a tak som uz nepixelovala a takto to dopadlo. Veru budem to skusat opat tak, ako mi radis a dufam, ze problem vyriesim. Inak som bola minule opat raz u teba na blogu a krasne sa on staras, mas take originalne prispevky a zaujimavo pises. Ja sa nikdy neviem rozpisat tak, aby to bolo take putave :-)

      Odstrániť
    2. Všímam, že nastavenie fixnej veľkosti fotky v najnovšom poste pomohlo. To je dobre. Pekné fotky si zaslúžia aj zodpovedajúcu kvalitu zobrazenia.
      Ďakujem ti za pochaly môjho blogu. Moc teraz nemám energiu sa mu venovať, ale to znova príde. Takže teraz moc nepublikujem. Nejaké inšpirácie mám v hlave, ale väčšina vždy kopírujú sezónu a keď nie je energie na uverejnenie v čase, kedy sú aktuálne, potom to prešvihnem a už príspevky často nemajú taký zmysel. Však čo, všetko je ako má byť. Nech sa darí tvojej záhradke, rada si prečítam tvoje záhradkárske úspechy. Ja ani záhrade tento rok moc nedávam zabrať. Osevný plán si v hlave vkuse premieľam, len tej energie keby som mala viacej. Čo stihnem zasiať / zasadiť, to bude. Ostatné z trhu.

      Odstrániť
    3. Katka, ďakujem, ale fixnú veľkosť som ešte neaplikovala, nechcelo sa mi. Ale asi aj celkovo kvalita foto bola lepšia, tak to lepšie vyniklo. Mňa už tiež nejak chuť opúšťa, veľa práce sa nám doma nakopilo a tiež už akosi fotím len z povinnosti a zotrvačnosti. Ale presne ako píšeš, príde to zasa. Už aj ja viem, že mám také výšky a níže, obdobia keď nepublikujem a potom také, že by som dala aj 3 posty za deň :-) A záhradka? No neboj, tiež nestíham všetko, čo by som chcela. Niečo mi dokonca ani nevzišlo, takže úroda bude závisieť aj od toho. Ale presne, všetko je ako má byť.

      Odstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...