Opité slivky pod ryžovou pokrievkou |
Ingrediencie pre 4 osoby:
- slivky 500g
- mletá škorica 2ČL
- šťava a kôra z 1 pomaranča - najlepšie bio
- šťava a kôra z 1 pomaranča - najlepšie bio
- cherry likér 150ml
- trstinový cukor 2 PL
- plnotučné mlieko 700 ml
- trstinový cukor 25g (v pôvodnom recepte 50g)
- ryža 200g
- štipka mletého muškátového orieška
- kondenzované mlieko (salko) 150g (v pôvodnom recepte 170g)
- Rúru nastavíme na 190°C. Slivky prekrojíme na polovice. Cukor a škoricu zmiešame a namáčame do nich polky sliviek dužinou nadol.
- Polky ukladáme plochou časťou na pekáč, polejeme pomarančovou šťavou a cherry a posypeme pomarančovou kôrou. Prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a dáme piecť na 30 min.
- Medzitým privedieme k varu mlieko s cukrom. Vsypeme ryžu a za častého miešania varíme do mäkka cca 30 min. Ochutíme muškátovým orieškom a vmiešame salko.
- Slivky vyberieme z rúry a ak nám v nich zostalo veľa tekutiny, lyžicou ju po častiach vyberieme, necháme na dne asi 4 PL. Na slivky rovnomerne rozvrstvíme ryžu a posypeme muškátovým orieškom a škoricou. Kto má rád, rozvrství si navrch ešte pár plátkov masla, ja som vynechala. Dopečieme ešte 20 min. dozlatova.
- Odobranú tekutinu ešte chvíľku povaríme do zhustnutia.
Hotový dezert polejeme cherry redukciou, prípadne môžeme servírovať s kopčekom šlahačky.
Krásnu sladkú nedeľu prajem!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára