sobota, 31. augusta 2013

Opité slivky pod ryžovou pokrievkou


     Zo záhrady mojich rodičov som dostala krásne veľké slivky. To málo, čo nám z nich zostalo som chcela spracovať do nejakého chutného a originálneho dezertu. Receptík pripomína ryžový nákyp. Môžeme povedať, že je to taká jeho elegantnejšia a delikátnejšia mladšia sestra :-) Inšpiráciou mi bol časopis Apetit 8/2013, ale upravila som si množstvá sladidiel, nakoľko mi originál prišiel aj pri ich znížení zbytočne viac sladký ako bolo treba.

Opité slivky pod ryžovou pokrievkou



Ingrediencie pre 4 osoby:
  • slivky 500g
  • mletá škorica 2ČL
  • šťava a kôra z 1 pomaranča - najlepšie bio
  • šťava a kôra z 1 pomaranča - najlepšie bio
  • cherry likér 150ml
  • trstinový cukor 2 PL
Na ryžovú pokrievku:
  • plnotučné mlieko 700 ml
  • trstinový cukor 25g (v pôvodnom recepte 50g)
  • ryža 200g
  • štipka mletého muškátového orieška
  • kondenzované mlieko (salko) 150g (v pôvodnom recepte 170g)
- Rúru nastavíme na 190°C. Slivky prekrojíme na polovice. Cukor a škoricu zmiešame a namáčame do nich polky sliviek dužinou nadol. 
- Polky ukladáme plochou časťou na pekáč, polejeme pomarančovou šťavou a cherry a posypeme pomarančovou kôrou. Prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a dáme piecť na 30 min. 
- Medzitým privedieme k varu mlieko s cukrom. Vsypeme ryžu a za častého miešania varíme do mäkka cca 30 min. Ochutíme muškátovým orieškom a vmiešame salko.
- Slivky vyberieme z rúry a ak nám v nich zostalo veľa tekutiny, lyžicou ju po častiach vyberieme, necháme na dne asi 4 PL. Na slivky rovnomerne rozvrstvíme ryžu a posypeme muškátovým orieškom a škoricou. Kto má rád, rozvrství si navrch ešte pár plátkov masla, ja som vynechala. Dopečieme ešte 20 min. dozlatova.
- Odobranú tekutinu ešte chvíľku povaríme do zhustnutia. 

Hotový dezert polejeme cherry redukciou, prípadne môžeme servírovať s kopčekom šlahačky. 

Opité slivky pod ryžovou pokrievkou


 Krásnu sladkú nedeľu prajem!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...