piatok, 30. augusta 2013

Kuskus s pestom a cuketou


     V záhradke nám rastú aj nejaké tie cuketky a okrem našich obľúbených cestoviniek s cuketou a ricottou a cuketovej polievky s mätou a parmezánom a ostatných všeobecne známych klasík som rozmýšľala ako ešte ozvláštniť náš cuketový repertoár. A riešenie som objavila v tejto jednoduchej kombinácii, ktorá nám veľmi chutila. 

Kus kus s pestom a cuketou


 Ingrediencie pre 4 osoby:
  • celozrnný kuskus 300g
  • zeleninový alebo hydinový vývar alebo vriaca voda cca 300ml
  • pesto genovese (bazalkové) cca 6 ČL
  • strúčik cesnaku 1 ks
  • olivový olej 3 PL
  • cuketa cca 300g
  • pár hobliniek parmezánu na dochutenie a dozdobenie
  • pár lístkov bazalky na dochutenie a dozdobenie
  • soľ a korenie

- Kuskus prepláchneme horúcou vodou a zalejeme vývarom alebo slanou horúcou vodou.

- Cuketu nakrájame na rezance s hranami asi 0,5 cm x 0,5 cm, ošúpaný cesnak nožom sploštíme. 

- Na panvici rozpálime olej a hodíme naň cesnak. Chvíľku pražíme a hneď pridáme cuketu. Osolíme a jemne okoreníme. Prikryjeme pokrievkou a priebežne kontrolujeme. Ak by cuketa nepustila vodu, trošku podlejeme. Dusíme cca 7-10 min. Cuketa sa nesmie rozvariť, musí ostať pevná. 

- Zmäknutý kuskus zmiešame s pestom, pridáme udusenú cuketu, premiešame a dozdobíme hoblinkami parmezánu.

Tip na záver: Ak máme, ku kuskusu môžeme pridať ešte nasekané vlašské orechy.


 Máte aj vy svoje obľúbené cuketové recepty? Budem rada, ak sa podelíte :-)

4 komentáre:

  1. Sranda, ake obrie cukety sa u nas zberaju. Normalne sa totiz cukety jedia uplne male. Specialne v Taliansku.
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presne Peti, máš pravdu, to som mohla aj uviesť do príspevku, že? V Taliansku sa cuketky zbierajú asi tretinovej veľkosti a možno ešte menšie, toho čo u nás. Je to práve preto, že tak majú intenzívnejšiu chuť a esteticky to aj vyzerá elegantnejšie :-) Ale priznávam sa dobrovoľne, trochu sme ten zber jednak zanedbali, ale na druhej strane je to aj lepsie, keďže sme 4 členná rodina, ujde sa každému :-)
    Inak na Slovensku v obchode tiež nenájdeme takéto veľryby :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj ja mam od mamy taku velku.... dik za tip, dnes nemam akurat ine napady a tieto suroviny su ok akurat.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No teším sa Juli, že som ti zapasovala. U nás je ešte to pesto nie u všetkých úplne obľúbené, ale pre mňa to bola mňamka.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...