Zaujímavá kombinácia chutí sladká - slaná, doplnená o chutný kus pečiva, ktorý zasýti. Osobne však musím povedať, že mi viac chutí samotné a čisté prosciutto e fichi.
Na focacciu:
- 350 g polohrubej múky
- 180 ml mlieka
- 1 PL práškového cukru
- 20 g droždia
- štipku soli
- 70 g masla
- hrubozrnná soľ
- vetvička rozmarínu
- olivový olej
Na obloženie:
- 8 plátkov šunky crudo
- 5 fíg
- pár lístkov čerstvej bazalky
- olivový olej
Do misy preosejeme väčšiu časť múky, pridáme štipku soli, prilejeme vykysnutý kvások a roztopené vlažné maslo. Vypracujeme cesto, do ktorého podľa potreby zapracujeme zvyšnú múku, aby vzniklo vláčne stredne tuhé cesto. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.
Po vykysnutí ceto rozvaľkáme a umiestnime na vymastený plech. Popicháme vidličkou, potrieme olivovým olejom, posypeme hrubozrnnou soľou a lístkami rozmarínu. Dáme piecť na 180 C na cca 30 min.
Hotovú focacciu nakrájame na pláty, ktoré pozdĺžne prekrojíme. Dovnútra vložíme plátky šunky, nakrájané figy, lístky bazalky a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame.
Focacciu som uz davno nerobila a veru uz dlhsi cas na nu myslim :) mne by urcite chutila aj v tomto sladko slanom podani :) vyzera to mooc chutne :)
OdpovedaťOdstrániťMartinka, dakujem. Mne ta sladko-slana chut chuti, ale bez focaccie :-)aj prosciutto-melone je super, mozno som iba tej plnky mala v tej focacci malo :-)
OdpovedaťOdstrániť