utorok, 14. júna 2011

Minestra di riso e ceci alebo polievka z ryže a cíceru

Pôvodne som chcela tento príspevok nazvať „varíme zo zbytkov“. Avšak to vo mne evokuje niečo ako „nevyhodím to do koša, zakamuflujem to do niečoho a ešte budem mať aj objem na tanieri“. Niečo vám prezradím. Nikdy by som túto polievku nevarila, ako sa u nás povie „nápoky“ tj. naschvál, teda by som nikdy nevarila ryžu kvôli polievke. Je síce pravda, že v mojom prípade naozaj o zbytok šlo, totiž som ju zrecyklovala z nedeľného obeda, ale nazvime ju radšej dôstojnejšie „polotovar“ alebo „základná surovina“. A ešte podotýkam, že tento recept nebol mojím výmyslom. Jeho pôvod mám podložený bibliografickým zdrojom! Minestra, aj keď na to nevyzerá, chutí naozaj neočakávane!



• sušený cícer 150g
• uvarená ryža 200g
• voda 1l
• mäkšie paradajky 125g
• cesnak 2 strúčiky
• sušený petržlen
• worchestrová omáčka
• olivový olej
• feferónka 1ks
• soľ a mleté korenie

Cícer necháme v noci namočený. Potom ho opláchneme pod tečúcou vodou a uvaríme domäkka. Medzitým do vriacej cícerovej vody namočíme na pár sekúnd čerstvé paradajky, ktoré následne zbavíme šupky (po namočení do horúcej vody sa paradajky veľmi ľahko šúpu) a nakrájame nadrobno. K uvarenému cíceru pridáme ryžu a paradajky a povaríme cca 5 min. Ochutíme petržlenom, pretlačeným cesnakom a worchestrovou omáčkou, olejom a sušeným čili. Osolíme a okoreníme.

nedeľa, 12. júna 2011

...áno, trochu aj záhradníčka

Okrem varenia ma ešte ohromne baví piplať sa v zemi a sledovať ako sa darí mojim rastlinkám. Niektoré síce na moje kulinárske nadšenie doplácajú životom, ja však na oplátku na ne s vďačnosťou spomínam. S priateľom sme si posadili zopár nejakých tých zeleninových plodín, takže skalke teraz robí konkurenciu trošku menej estetická, zato chutnejšia časť záhradky. Keďže špenátik nám už krásne vyrástol, chceli sme si očný vnem doplniť o ten chuťový. Hlavne priateľ vraj ešte nikdy nič nejedol z čerstvého práve odtrhnutého špenátu, tak sme šli do toho a výsledok naozaj stál za to. Nikdy by som nebola povedala, že cestoviny so špenátovou omáčkou môžu byť také výnimočné!


pre 4 osoby

• špenát cca 20 - 25 listov
• kolienka 400g
• slaninka 150g (alternatíva cappari alebo sardely)
• sezamové semiačka 2 hrste
• cesnak 2 strúčiky
• tvrdý syr, najlepšie grana alebo parmezán 150-200g
• korenie, soľ, sušené čili


Dáme variť vodu na cestovinu a keď zovrie, osolíme ju a vhodíme cestovinu.

V inej nádobe udusíme špenát. Ja som použila špeciálny hrniec, kde netreba dávať vodu, ani tuk, špenát som teda udusila v ňom, ale za normálnych okolností vraj stačí troška olivového oleja, lebo špenát si aj tak pustí šťavu.

Medzitým na suchej panvici opražíme sezamové semiačka dohneda. Keď sú, odložíme si ich do misky na neskôr a stále bez použitia tuku opražíme slaninu. Keď zosklovatie, hodíme k nej nadrobno nakrájaný cesnak, (v prípade alternatívy zo sardel môžeme cesnak pridať zároveň s nimi, ak ide o cappari, cesnak i cappari by som dala dusiť spolu so špenátom), posypeme korením a čili a spolu ešte chvíľku pražíme.

Udusený špenát vyberieme na dosku a nožom nasekáme nadrobno a primiešame k slaninkovej zmesi. Vmiešame tiež nastrúhame syr. Uvarené cestoviny scedíme a ochutíme špenátovou omáčkou. Posypeme sezamom a podávame. Chutia výborne!


nedeľa, 5. júna 2011

Do poslednej omrvinky alebo likvidujeme zimné zásoby ovocia

Dostala som žltú ružu. Nie, nemyslím, že by v mojom prípade symbolizovala žiarlivosť, skôr lásku. Musím sa pochváliť, že môj priateľ ma kvetmi obdarúva dosť často. A ja sa mu za to oplácam varením, pečením,on ma pochváli, ja sa teším ako blcha, keď sa niečo podarí a chutí to dobre a to ma nakopne k ďalším výkonom :-) nie vždy má však môj výtvor očakávanú podobu, či chuť, ale on si z toho nič nerobí, keď to nechutí ako má, práve naopak, pochváli aj tak! Je to proste poklad! A ja som mu naposledy upiekla toto sladké dielko:



• múka hladká 240g
• kakao 10g
• práškový cukor 100gr
• prášok do pečiva 1 lyžička
• škorica, zázvor, klinček, muškátový orech, kardamón za 1 lyžičku
• maslo 100g
• vajce 1
• pohár zaváraných broskýň

Do misy preosejeme múku, kakao, prášok do pečiva, cukor a koreniny a premiešame. Pridáme nakrájané maslo a rukami zamiesime do sypkej zmesi, tak, aby sa nám vytvorili omrvinky. Pridáme vajce a znovu zamiešame a omrvinkujeme.
S cca polovicou tejto sypkej zmesi pokryjeme dno tortovej formy, ktorú sme si vymastili a vysypali múkou. Cesto utlapkáme a poukladáme naň broskyne nakrájané na plátky. Posypeme zbytkom mrveničky a dáme piecť na 180°C cca 30 min. Cesto sa trochu mrví, ale inak je to koláčik celkom chutný.

štvrtok, 2. júna 2011

Chrumkavé kuracie kúsky s bylinkami

Mám rada bylinky a tiež chrumkavé kúsky na papanie. A minule som objavila spôsob ako tieto dve veci chutne skĺbiť.


  • kuracie prsia
  • hladká múka
  • sušené oregano, bazalka, petržlen, majorán, feferónka, rozmarín, korenie "tajemná Bombay" od Kotányi v pomere aký si samy zvolíme
  • soľ
  • olej – ja olivový
Bylinky rozdrvíme v mažiariku na prášok, zmiešame s hladkou múkou. Prsia nakrájame na kúsky, posolíme a obaľujeme v prášku s múkou a opečieme na tenkej vrstve oleja v teflónovej panvici. Je dôležité, aby bolo oleja málo, len aby pokryl dno, inak bude kura príliš mastné. Okrem toho po rozpálení panvice plameň udržiavame na nízkej úrovni, aby kura ani neprihorelo, no aby sa zároveň aj pekne pražilo, preto si plameň regulujeme podľa potreby. Keď kúsky nevyberieme hneď ako sú upečené, ale necháme ich ešte na panvici na nízkom plameni pražiť, budú pekne chrumkavé.

Mne takto upravené najviac chutia so šalátom alebo priamo v ňom, lebo ich nevýhoda je, že sú trošku suché na to, aby sa servírovali s ryžou alebo zemiakmi. Ale ja si aj tak neviem predstaviť mäso bez šalátu, práve naopak, najviac mi chutí IBA so šalátom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...