pondelok, 30. augusta 2010

Reginette s pestom, tuniakom a paradajkami

V tomto období, aj keď nemám toľko času na realizovanie sa v kuchyni, ako predtým (ako som už v jednom z mojich minulých príspevkov spomínala) si napriek tomu nemôžem odpustiť zachovať tradíciu našich výmenných kulinárskych posedení na striedačku s kamarátom Ondrejom. Pri jednom takom mi do karát nahrala náhoda. Na facebooku v rámci mojich nespočetných kuchynských stránok, do ktorých som sa zapísala a v rámci ktorých mi občas na ploche vyskočí nejaký nový a inšpirujúci receptík, som v ten deň dostala doslova naservírovaný ten, o ktorý sa s vami čoskoro podelím. Milujem nakupovanie pre mňa nových a neznámych potravín, ten pocit, keď sa teším na to, čo z nich vyčarím a aký to bude zážitok dosiaľ nepoznaný, určite to poznáte. No a práve o toto mi v tento deň nešlo. Potrebovala som vykúzliť niečo rýchle a sýte, avšak zároveň chutné, rafinované a nové z toho, čo som mala doma v chladničke. Preto vravím, že mi tento recept padol rovno do lona. Narodili sa teda „Reginette s pestom, tuniakom a paradajkami“



Pre dve osoby

170 – 200 g cestovín reginette (dlhé ploché cestoviny s vlnkovým okrajom) alebo iných dlhých cestovín
4 – 6 lyžičiek pesta
1 konzervu tuniaka v oleji (môže byť aj vo vlastnej šťave, ale vtedy treba použiť viac olivového oleja do cestovín)
2 stredne veľké paradajky
bazalka na dozdobenie
oregano, majoránka, soľ...
Dáme variť cestovinu. Medzitým si nakrájame na kocky paradajky a mierne rozdrvíme tuniaka. Zmiešame, osolíme, dochutíme bylinkami, ak je zmes suchá, polejeme olivovým olejom. Uvarené cestoviny vymiešame s pestom a pridáme k nim pripravenú tuniakovo – paradajkovú zmes. Podávame.





Som zástancom jednoduchých vecí a to isté platí aj u mňa v kuchyni. Nemám rada prekombinované chute, kde nevynikne ani jedna z nich. Pre mňa platí pravidlo miešať výrazné chute, ktoré udávajú tón a ráz pokrmu s menej výraznými, ktoré ich len dopĺňajú a pomáhajú im vyniknúť. Nikdy som preto nejedla pesto v kombinácii s inými ingredienciami. Cestovina, pesto, posypať trochou parmezánu, hotovo! Avšak riskla som to a neľutujem! Tie chute sa úžasne zladili a ja som sa nevedela tejto pochúťky nabažiť! Takže v každom prípade odporúčam! Je to rýchle, lacné a veľmi chutné! Avšak neradím dodatočne zohrievať. Najlepšia je čerstvá. Tak, ako napokon každá cestovina. Dobrú chuť!

piatok, 20. augusta 2010

Tiramisù


Tento typicky taliansky zákusok s obľubou pripravujem na špeciálne príležitosti. Aj napriek tomu, že je taký jednoduchý. A ani raz ma nesklamal!

 


(na 1 menší plech - polovica z bežnej veľkosti)
 
200 g mascarpone
2 vajcia
2 polievkové lyžice práškového cukru
pol šálky silnej kávy
pol šálky amaretta
1 balík dlhých piškót
horké kakao na posypanie
podľa chuti strúhanú horkú čokoládu

Vymiešame žĺtky s cukrom a pridáme mascarpone. Vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Obe zmesi opatrne zmiešame. V klasickom recepte sa to neuvádza, ale ja ešte zvyknem priliať trochu kávy s amarettom a postrúhať do tejto zmesi horkú čokoládu.
Začneme vrstviť a to tak, že na dno plechu naukladáme piškóty, ktoré pokvapkáme kávou zmiešanou s amarettom a potrieme krémom. Vrstvíme, striedajúc piškóty namáčané v káve a amarette s krémom, pričom ten tvorí aj poslednú vrstvu. Hotové posypeme horkým kakaom. Ja zvyknem kakaom posýpať až tesne pred servírovaním, lebo inak, kým krém stuhne, kakao navlhne. Niekto však nemá rád, keď je kakao sypké a tak posýpa hneď. Namiesto kakaa sa tiež sa používa strúhaná čokoláda.
Dáme cca na 4 hod stuhúť. Ja ho zvyknem pripravovať večer a do rána je hotový :-)

piatok, 13. augusta 2010

Cookies z ovsených vločiek s čokoládou a orieškami

     
     No predsalen niečo v tomto zhone...Aj keď som tento recept robila už dávno, nestihla som ho v návale povinností publikovať.
Teraz, keď mi prác na byte ubúda, a naskytá sa mi príležitosť na viac času aj na záľuby a aj v práci je toho pomenej :-), dostala som sa konečne aj k publikácii receptu na tieto úžasné sušienky, ktoré som objavila na  Fior di frolla.


...a robia sa takto:


Na 25 – 30 sušienok:

  • hladká múka 140g
  • ovsené vločky 100g
  • horká čokoláda na varenie 100g
  • biela čokoláda 100g
  • zmäknuté maslo 115g
  • orechy podľa ľubovôle (ja som použila mandle) 100g
  • cukor 85g
  • prášok do pečiva 1ČL

1. Čokoládu nakrájame na malé kocočky, mandle alebo orechy nahrubo rozmixujeme alebo tiež nožom nasekáme.

2. V miske vymiešame elektrickým šľahačom maslo spolu s cukrom na hladký krém. Za stáleho šľahania pridáme vajíčko.

3. V inej miske zmiešame ovsené vločky, preosiatu múku spolu s práškom do pečiva. Pridáme nasekanú čokoládu a orechy a zmiešame. Do suchej časti vlejeme obsah misky s vyšľahanou tekutou časťou a vypracujeme nie príliš husté, ale ani tekuté cesto – je trochu lepivé, ale drží pokope. Ak je príliš tekuté, pridáme vločky alebo múku, ak je príliš husté, môžeme mlieko alebo trochu vody.

4. Rukami formujeme malé guľôčky vo veľkosti orecha a pokladáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Ak máme teflónový, papier netreba. Rozmiestňujeme v dostatočnej vzdialenosti, lebo nám ešte narastú.

5. Pečieme pri 180 - 190° cca 12 – 15min. alebo pokiaľ nebudú jemne zlatého nádychu. Ja som ich nechala v rúre 15 – 20 min., súdiac podľa sfarbenia. Ale boli trošku tvrdšie, odporúčam preto naozaj dodržať 15 min., aj keď sa zdajú po vybratí mäkké, po vychladnutí stvrdnú. Preto ich aj z plechu vykladáme až po miernom vychladnutí.




♡♡♡

utorok, 10. augusta 2010

Prečo stále nič...

Milí moji, určite ste si všimli, že som už dlhšiu dobu nič nenapísala, nezverejnila, neoslovila vás. Nie že by ma už prestalo baviť realizovať sa v kuchyni, nezanevrela som na tento druh umenia, práve naopak, moja nedočkavosť improvizovať sa stupňuje. Dôvod odmlky je prostý: nedostatok času. Zaobstarala som si nové bývanie a tak pomaly, postupne prerábam, rekonštruujem, niekedy viac v hlave ako naozaj, lebo práce sa naozaj vlečú. Ale zatiaľ som v rámci hraníc trpezlivá, pretože viem, že jedného dňa sa dočkám a budem po prvýkrát bývať vo vlastnom byte, ale hlavne: VARIŤ V MOJEJ VLASTNEJ KUCHYNI!!! Veľmi sa na ten deň teším a vy toho budete určite svedkami. Akonáhle bude kuchyňka trochu prezentovateľná, pripravím vám skromnú virtuálnu prehliadku.

Do skorého videnia priatelia!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...