nedeľa, 29. novembra 2009

Syrové paličky


Ako teraz pred Vianocami listujem v receptových časopisoch a naberám inšpirácie (už som vybrala asi 50 receptov na koláčiky, ktoré musím zaručene na Vianoce upiecť!!! :-), občas ma zaujme aj niečo, čo nie celkom zodpovedá môjmu momentálnemu úmyslu a zameraniu a tak sa stalo aj v sobotu:
  • 2 balenia lístkového cesta
  • 1 vajce na potretie
  • soľ
  • sezamové a ľanové semiačka
  • kmín
  • 1. náplň
  • syr Niva
  • sušené bylinky podľa chuti (bazalka, oregano, petržlen)
  • 2. náplň
  • strúhaný Eidam
  • čili paprika
  • cesnak
  • mletá paprika







































Rozvaľkáme prvé balenie lístkového cesta na obdĺžnik a rozdelíme na dve polovice. Obe potrieme rozšľahaným vajíčkom a jednu z nich posypeme bylinkami a poukladáme naň kúsočky Nivy. Následne tento plát prikryjeme druhým plátom, trošku popritláčame a tiež potrieme vajíčkom. Povrch ešte posypeme sezamom, ľanovými semiačkami alebo kmínom, kto má ako rád... Druhé cesto spracujeme rovnakým spôsobom s druhou plnkou.
Nakrájame na tenké, asi 1 – 1,5 cm široké pásiky a dáme piecť na 180°C do zlatova až mierne hneda.


Tieto paličky ma zaujali. Niežeby som ich nepoznala. Mama ich doma často robieva, dokonca z domáceho lístkového cesta, ale tie nie sú dvojvrstvové. Musím povedať, že sa oplatí trošku sa s tým viac pohrať, lebo chuťový výsledok naozaj stojí za to.

Tvarohové kôpky so sušenými slivkami

Okrem toho som mala ešte nejaký tvaroh, čo mi zostal z ravioli ricotta e spinaci, čo som robila minule a bolo ho treba spotrebovať. Tieto koláčiky nie sú zasa až také úžasné, ale kto má rád tvaroh by si ich mohol obľúbiť. Originál recept bol so sušenými brusnicami, ale keďže som ich nemala doma, použila som sušené slivky, aj keď musím priznať, že by sa tam boli predsalen viac hodili tie brusnice, pretože cesto je sladké a vyslovene si žiada niečo, čo túto chuť trošku oživí. No a teda tu je tá moja verzia:



































150g sušených sliviek
100g hladkej múky
50 g mletých mandlí
1 ČL prášku do pečiva
100g masla
80g práškového cukru
150g tvarohu

V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a mletými mandľami. Slivky nakrájame nadrobno. Rúru vyhrejeme na 175°C.
Maslo vyšľaháme s cukrom a postupne zašľaháme aj tvaroh. Na záver vmiešame múčnu zmes a posekané slivky.
Z cesta odkrajujeme lyžicou malé kôpky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečieme asi 15 min.

štvrtok, 19. novembra 2009

Koláčik podľa Dory s ovsenými vločkami a slivkovým lekvárom


250g múky
1 ČL prášku do pečiva
1 menší pohár slivkového lekváru
1 šálka ovsených vločiek
1 dcl oleja
¾ - 1 šálka cukru
mlieko na prípadné zriedenie príliš hustého cesta






































Múku s práškom do pečiva preosejeme, pridáme vločky, cukor, lekvár a olej. V prípade, že je cesto príloš husté, dolejeme mlieko.
Dáme piecť na 180°C cca 20 – 30 min, kým koláčik neobstojí v slamkovom teste.

Zimná pikantná nátierka podľa Dory

Blicla som si z flamenca! Fakt sa mi nechcelo, cítila som sa pod veľkým stresom, tlakom, navyše nejaká nachorľavá a v takom stave by mi určite smutná solea, ktorú momentálne nacvičujeme nepomohla...a aj keď pôvodným zámerom bolo ísť rovno do postele, nejak som sa doma prebrala a mala som zasa raz svoju kreatívnu chvíľku, pri ktorých sa viem tak dobre odreagovať...

tvaroh
olivy
sardely
maslo
zaváraná paprika
cibuľa
cesnak

Schválne neuvádzam množstvá, lebo tento recept slúži len ako taká inšpirácia a každý si môže namiešať to svoje podľa chuti a ľubovôle.To, čo treba nakrájame na malé kúsočky, cesnak prepasírujeme a všetko dobre premiešame. Mne najlepšie chutí na hrianke opečenej nasucho ;-)

nedeľa, 15. novembra 2009

Rizoto s baklažánom

Prišla ma na víkend navštíviť Tonka, moja kamarátka z detstva. Boli sme spolužiačky na ZŠ, často spomíname na to, ako sme drali spolu lavice a inak tomu nebolo ani tentoraz...Strávili sme spolu krásnu sobotňajšiu noc, romantické nedeľné ráno, keď sme spolu raňajkovali v posteli a idylickú nedeľu, keď sme sa za slnečného počasia boli prejsť na Devíne...
Samozrejme, že hosťa si bolo treba patrične uctiť a preto som zalistovala v mojej encyklopédii talianskej kuchyne a...:




Risotto con le melanzane
(4 porcie)


1 baklažán
1 konzerva paradajok bez šupky
1 hrnček ryže
1 kocka bujónu
1 cibuľa
1 cesnak
olivový olej, soľ, bazalka, majoránka
parmezán

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a dáme na olivovom oleji opražiť dosklovita. Pridáme na tenké pásiky nakrájaný baklažán a dusíme asi 5 min na dostatočnom množstve oleja. Ďalej pridáme na kocky nakrájané zavárané paradajky, aj so šťavou, soľ, bylinky a dusíme asi 10 min. Následne vsypeme ryžu a zalejeme horúcim vývarom z bujóna tak, aby bol povrch zmesi pod hladinou. Dbáme na to, aby sa voda z rizota nevyparila a stále dolievame vývarom. Varíme takto asi 30 – 40 min, kým ryža nie je mäkká. Podávame posypané parmezánom alebo granou.

nedeľa, 8. novembra 2009

Zapekané mušle so syrom a brokolicou

je to taká "vymyslenina", ale dobrá ;-)

Na 1 menší pekáč (3-4 osoby):

1 menšia brokolica cestoviny - mušle (alebo iný druh) koľko sa zmestí na pekáčik (asi 10ks)
100g eidamu
100g nivy
olivový olej
cibuľka
cesnak
oregano
bazalka
soľ

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a opražíme dosklovita, pridáme brokolicu nakrájanú na menšie kúsky a zalejeme teplou vodou, dochutíme bylinkami, soľou. Necháme variť pokiaľ brokolica nie je mäkšia. Dáme variť cestoviny. Ako pri brokolici, tak aj pri cestovinách musíme brať do úvahy ešte ďalšiu tepelnú úpravu pečením a preto obe stiahneme z ohňa tesne pred úplným dovarením. Cestoviny musia byť tvrdšie ako „al dente“. Do zmesi uvarenej brokolice pridáme trošku mlieka a syry nakrájané na kocočky. Na miernom ohni miešame, kým sa syry neroztopia. Následne naukladáme uvarené mušle na hlboký pekáč / jenskú misu a zalejeme brokolicovo – syrovou zmesou. Ak máme čas a trpezlivosť, môžeme mušle touto kašou aj plniť, bude to efektívnejšie a naozaj chutnejšie. Dáme zapiecť na cca 30min pri 180°C.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...