nedeľa, 13. marca 2016

Špaldová pizza s tuniakom a červenou cibuľou


     Asi nie každému ulahodí cibuľka na tejto pizzi, ale nebojte sa, je červená a smažená, takže žiaden pach z úst, ani výrazná chuť nehrozia. Ja cibuľou asi v akejkoľvek úprave nepohrdnem, takže je to presne moja šálka kávy, ak ste podobne zameraní, určite bude chutiť aj vám. Ja som popri tuniakovej robila aj pizzu s pestom z medvedieho cesnaku, ale tento recept si nechám nabudúce. Neľakajte sa zdanlivej zložitosti postupu, celý proces je veľmi jednoduchý a šup šup.
 


 
Na 2 ks pizze o priemere 30 cm budeme potrebovať:
 
Cesto:
  • špaldová múka 500g
  • olivový olej extra vergine 25ml
  • soľ 10g
  • kvasnice 5g
  • voda 300g
  • med 1PL
 
Obloženie:
  • tuniak Ryba Žilina 200-300g
  • červená cibuľa 2-3ks
  • lúpané paradajky 200-300g
  • mozzarella 2 ks
  • bazalka sušená alebo čerstvá
  • oregano sušené
 




Príprava cesta:
 
 
1.  Droždie zalejeme 100ml teplej vody s medom a necháme rozpustiť, nabobtnať. Potom ho vlejeme do pripravenej múky a začneme miešať. Postupne pridávame zvyšnú vodu vtedy, keď nám cesto absorbovalo tú predošlú. Vmiesime aj soľ.
 
2.  Keď sme minuli vodu, opäť po častiach pridávame olej. Ak máme kuchynský robot, môžeme použiť aj ten a ušetríme si prácu.
 
3.  Vymiesené cesto musí byť hladké, kompaktné a nelepivé.
 
4.  Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou (aby nám neoschlo) a necháme v dostatočne veľkej nádobe nakysnúť na aspoň dvojnásobok pôvodného objemu.
 

5.  Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti a utľapkáme ho na vymastenú formu (nepotrebujeme ani valček, je poddajné). Ak by sme chceli úplne tenučkú pizzu, treba si už pomôcť valčekom, v tom prípade nám vyjdu asi až 3 ks pizze.
 


 
Príprava obloženia a pečenie pizze:

 
1.  Rúru vyhrejeme na 200°C.
 
2.  Teraz si pizzu môžete obložiť čím chcete. Základom už tradične býva paradajkový pretlak a mozzarella, ale ja mám rada aj pizzu len so soľou a rozmarínom – teda foccacciu, prípadne len s paradajkovým pretlakom a cesnakom...fantázii sa medze nekladú, aj keď sú ingrediencie, ktoré na pizzu nepatria, ako napr. kukurica, či ananás...
 
3.   Lúpané paradajky mierne podrvíme na menšie kúsky (lyžicou alebo nožom) a rovnomerne ich na pizzu rozmiestnime (nešetríme, aby nebola suchá). Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C na cca 15 min.
 
4.  Medzitým cibuľu nakrájame na tenké plátky a na oleji ju smažíme osolenú, na miernom ohni až pokiaľ nezmäkne, 10-15 min.
 
5.  Mozzarellu si natrháme na menšie kúsky, bazalku nasekáme nadrobno.
 
6.  Keď je pizza predpečená, vyberieme ju a doplníme o mozzarellu, tuniak, smaženú cibuľku, oregano a bazalku.
 
6.  Opäť vložíme do rúry a necháme dopiecť cca 5 min. podľa okrajov cesta - keď majú zlatú farbu a sú chrumkavé, pizza je hotová.

A vedeli ste, že cesto si môžete vymiesiť aj do zásoby? Stačí, ak ho uchováte v mrazničke.

♡♡♡

4 komentáre:

  1. mnam ,Danka..toto je moja oblubena:) tiez ju zvyknem presne takto robit,jedine teda nabuduce skusim bielu muku zamenit za spaldovu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fakt Martinka? No tak to by som ani nepovedala, že cibuľa a tuniak sú takou obľúbenou kombináciou, aj Pavlínka mlsná kočka mi písala, že si takú dala v Taliansku :)

      Odstrániť
  2. Napln výborná, ale cesto mi teda až tak nenakyslo pri pečení...hm, ale zjedla sa ..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to mi je ľúto!!! Môže sa to stať, ak príde droždie do kontaktu so soľou alebo ak je zaliate príliš horúcou alebo studenou vodou. Taktiež je dobré pre istotu po utlapkaní do formy nechať cesto ešte chvíľku v teple a až potom piecť...

      Odstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...