štvrtok 28. októbra 2010

Na chrumkavo

Hrianka, opečený chlieb, toast, bruschetta, volajte to ako chcete, pre mňa to bude stále kúsok chrumkavého chlebíka, ktorý milujem! Je to to najjednoduchšie jedlo a predsa je možné ho pripraviť na tisíce spôsobov! V toastovači, na panvici, na grile, zapekaný v rúre...na oleji , na sucho...s nespočetnými variáciami obloženia...na taliansky, či akýkoľvek iný spôsob.

Najradšej mám „nacesnakovanú“ bruschettu obloženú kockami čerstvých paradajok posypaných troškou bazalky, poliatych extra panenským olivovým olejom a vuolá „Bruschetta con pomodori“! Aké jednoduché a pritom neuveriteľne chutné, kto neskúsil, neuverí!

Zo zapekaných je to zasa hrianka obložená plátkom mozzarelly a paradajky, posypaná bazalkou a oreganom, troška soli, pokvapkať olejom a šup s ňou do pece!

Ďalšie variácie sú:

- natretá „paté alle olive“, teda paštétou z olív (myslím, že už je dostať aj u nás)
- „prosciutto crudo e formaggio“ – údená šunka a syr
- „prosciutto cotto, formaggio e pomodori“ – šunka „varená“(obdoba nášho diétneho salámu, ale omnoho chutnejšia), syr a paradajky
- „mozzarella e prosciutto“ – mozzarella a šunka
- „spinaci e mozzarella“ – špenát a mozzarella
- „al salmone“ – s lososom (len tak alebo ako podklad môžeme dať šalát nakrájaný na kúsky )
- „con carciofi sott´olio“ – s artičokami nakladanými v oleji (dostať aj tie)
- s nátierkou podľa vlastného výberu
- so sezónnou zeleninou
- ....fantázii a chutiam sa medze nekladú.

A najlepšie vám budú chutiť pokvapkané extra panenským olivovým olejom! Ja už si bez neho neviem predstaviť žiadnu hrianku.

A teda hrianky. Pripravujem ich zo starého chleba. Keďže sama celý bochník málokedy stihnem zjesť skôr ako mi splesnivie, zvykla som si chlebík odkladať do mrazničky. Väčšinou ho nakrájam krajce a keďže nikdy neviem, či budem večerať doma alebo nie, vyťahujem ho zväčša až tesne pred samotnou prípravou. Hoci tak robím už pekných pár rôčkov, hrianky sa mi na počudovanie stále nezunovali!!! Robila som ich už zo všetkých druhov chlebíka a musím povedať, že chutili výborne z každého. Fakt je, že z tmavého sú trochu tvrdšie. A viete čo je jediná nevýhoda hrianky? Nedá sa s ňou vytrieť ten úžasne chutný olivový olej, ktorý vám nakvapká na tanier, keď si ju ním polievate. Ďalšia moja vášeň – vytieračky :-) ...asi to mám po mame.

No a keď už sme pri tých hriankach, tak vzhľadom na to, že sú také jednoduché a nenáročné na prípravu, môžete ich urobiť aj ako zdravý slaný snack pre nečakanú alebo hoci aj čakanú návštevu. Ja ich robievam bežne ako také rýchle predjedlo, zatiaľčo sa čaká na hlavné a ešte sa nik nesťažoval, práve naopak. Ľudia sú väčšinou prekvapení, čo sa dá z obyčajného chleba nášho každodenného vyčariť. Stačí naň len poukladať čo máte v chladničke (zo zbytkov vyčaríte kulinárske špecialitky, ale to návšteve nehovorte ;-) ) a šup na plech a do rúry. Alebo si najprv chlieb opečiete na panvici, či grile a hostia sa už sami rozhodnú čo si na chlebík naservírujú. A tak dnes večer zasa hrianky!!! Fičím na nich! A zabudla som...sú výborné aj k šalátu! Len tá vytieračka... :-(




1 komentár:

  1. Vytieracky frcia aj u nas :) Musim to skusit s tym olivovym olejom.

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...