štvrtok 20. marca 2014

Carbonara s gorgonzolou a pestom z medvedieho cesnaku


     Tento post som musela napísať urgentne a prednostne. Prečo? No pretože tí, čo ma poznajú aj cez FB vedia, že som zháňala medvedí cesnak. Keďže som ho až do tohto roku ešte nikdy ani nejedla, iba som o ňom odvšadiaľ počúvala oslavné chválospevy, túžila som túto zázračnú jarnú bylinku ochutnať. A tak som zapojila aj milého a milého maminu a celý chotár, až nakoniec sa podarilo a milý mi ho v jeden krásny deň priniesol domov z ciest. Keďže ja cesnak ako taký vždy môžem, veľmi rýchlo sme sa skamarátili. To, že z neho budem robiť pesto som vedela hneď, ale že budem mať takýto mňami spontánny nápad...no sama som zo seba prekvapená. Ak máte nejaké zaručené tipy ako medvedí cesnak používate vy, budem rada, ak sa podelíte a budete ma inšpirovať ;-)

Carbonara s gorgonzolou a pestom z medvedieho cesnaku

Na 4 porcie cestovinového základu si pripravte:
  • cestoviny, najlepšie špagety alebo bucatini alebo linguine cca 360g
  • vajíčka 4 ks
  • gorgonzola 100g (piccante alebo dolce, podľa chuti)
  • ricotta alebo tvaroh jemny 100g
  • medvedí cesnak pár lístkov 
Pochutíte si, ak si pripravíte cestovinky len z tohto základu. Ak však chcete vyskúšať aj pesto, pokračujeme:

Na pesto - množstvá podľa chuti, počas mixovania treba ochutnávať:
  • lístky medvedieho cesnaku 
  • vlašské orechy
  • parmezán
  • olivový olej extra vergine
  • soľ
  • kto má, kľudne môže pridať aj bazalku 1/2 na 1/2 s medvedím cesnakom, aby pesto nebolo až také pikantné

Carbonara s gorgonzolou a pestom z medvedieho cesnaku
 .
- Začneme pestom. Medvedí cesnak vhodíme do mixéra (ak chceme pracovať s menším množstvom, používame mažiar), pridáme orechy, parmezán, polejeme olejom, osolíme a rozmixujeme. Ochutnávame. Ak je pesto príliš štipľavé, pridáme orechy, parmezán, ak príliš husté, olej. Ak chceme pesto konzervovať, mne sa osvedčil mrazák. Dá sa aj v chladničke. Nezabudnite vždy na vrch naliať olej, aby bolo pesto komplet zaliate, inak hrozí, že chytí pleseň.

- Do vriacej osolenej vody dáme variť cestoviny. 

- Ricottu s gorgonzolou rozmixujeme na hladkú kašu. Následne pridáme vajíčka a lístky medvedieho cesnaku a opäť prešľaháme. 

- Uvarené cestoviny scedíme a vrátime do horúceho hrnca. Vylejeme na ne vajíčkovú zmes a dôkladne miešame, aby sa cestoviny obalili omáčkou. Kto má strach zo surových vajíčok, môže dať cestoviny ešte na chvíľu nad plameň.

- Hotové cestoviny servírujeme s pestom z medvedieho cesnaku. Všetko spolu premiešame a papáme.

Carbonara s gorgonzolou a pestom z medvedieho cesnaku


2 komentáre:

  1. Danka, skusim s domacimi spagetami, tie som este zo stojceka neskusala :) medvedi cesnak lubime na mnoho sposobov a najviac na domaci chlebik s domacou mastou :)) ale do barsakej obycajnej zeleninovej polievkyrovno do taniera nastrihat,aj drobcom velmi chuti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka, skús, ja som bola sama prekvapená aká super chuť z toho vznikla a s domácimi cestovinkami to bude lahôdka! Cesnačik je zdravý a keď aj ešte super chutí, tak to je dvojnásobný pôžitok. Tiež sme ho papali všelijako podobne, ako píšeš, len priateľ už vravel, že je precesnakovený, tak som ho šupla do mrazáku :-) a tomu, čo som zasadila sa darí, chytil sa a ja sa tešííím!

      Odstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...