piatok, 11. januára 2013

Pandoro

     
      Milí moji, aj keď je už pokročilý január, prajem Vám všetko dobré v novom roku, aby vám to dobre varilo a ešte lepšie chutilo!
Dnes to nebude o receptoch. Ja viem, som neaktuálna, je dávno po Vianociach, všetci už myslíte na rôzne diéty, masopust, fašiangy, turíce, veľkú noc, jarné recepty, hyacintovo-narcisovo-tulipánové výzdoby...a čojaviemčo, ale tento post som proste musela dať, aj keď som to neplánovala.
Mám super šéfa. Teda okrem toho, že ma nenecháva veľa pracovať, dá sa s ním baviť o čomkoľvek, tak ma aj často obdarúva rôznymi talianskymi špecialitkami. O talianoch je známe, že sa radi pýšia a usilovne propagujú všetko, čo sa ich krajiny týka a tento nie je výnimkou. Preto som aj dostala na Vianoce až tri talianske bábovky(!!!), každú iného druhu. Taliansky panettone už poznáte všetci, ale stavím sa, že pandoro nie tak celkom. A o ňom dnes bude reč. 
Napriek všetkým novoročným predsavzatiam o redukcii hmotnosti sa stavím, že sa medzi vami nájdu takí, čo sa potešia, keď ešte niekde nájdu zatúľaný koláčik. Špajze povymetané, sviatočný pocit prejedenia preč, čo však s rozmaznaným jazýčkom? Dačo sladké by bodlo. Potešila som sa, keď som si uvedomila, že doma máme ešte jednu krásnu ružovú krabicu, ktorá čaká na rozbalenie a ktorú som si odkladala na horšie časy.


     Pandoro je typickým vianočným koláčom mesta Verona. Chutí ako jemný sladký obláčik, rozplýva sa na jazyku a intenzívne vonia po vanilke. Vďaka vajíčkam je jeho farba zlatistá, od toho aj názov pan d´oro - zlatý chlieb. Tvar má pandoro kuželovitý s reliéfom osemcípej hviezdy. Tento koláčik obsahuje suroviny ako múka, cukor, vajíčka, maslo, kakaové maslo a droždie. Technika spracovania je dosť komplikovaná a pozostáva z viacerých fáz.


      Urobím vám troška osvety aj z histórie. Podľa niektorých treba hľadať pôvodnú receptúru v Rakúsku, kde sa zvykol piecť tzv. viedenský chlieb, ktorý bol pravdepodobne odnožou francúzskej brioche. Na druhej strane nás však zdroje, ktoré spájajú pandoro a brioche navádzajú na myšlienku omnoho staršieho pôvodu: prvá zmienka je z 1. storočia po Kristovi, z obdobia života Plinia staršieho, ktorý sa vo svojich písomnostiach zmieňuje o pekárovi menom Vergilius Stefanus Senex, ktorý pripravil "panis" z múky, masla a oleja. 


     Podľa iných zdrojov by naopak pandoro mohol mať pôvod v "pane de oro", ktorý sa podával v najbohatších benátskych rodinách. Jeho zrod sa datuje do r. 1800 ako odnož veronského koláča menom Nadalin. 14. októbra 1894 si dal Domenico Melegatti, zakladateľ rovnomennej priemyselnej cukrárskej výroby, zapísať patent na mäkký koláč charakteristického tvaru osemcípej hviezdy, ktorá mala byť dielom impresionistického maliara Angela Dall´Oca Bianca.


     Tradičný pandoro nebýva plnený krémom alebo kandizovaným ovocím ako to býva pri panettone. Postupom času sa výrobcovia snažili odlíšiť vlastnú ponuku vytváraním špeciálnych receptov, takže dnes môžeme ochutnať pandoro rôznych chutí plnený "crema pasticcera" (creme patisserie) alebo poliaty čokoládou atď.


     Pandoro sa predáva v kartónových krabiciach s práškovým cukrom zabaleným zvlášť. Ním si môžeme koláč podľa chuti posypať až v momente papania (je to preto, aby si cukor zachoval svoje vlastnosti aj pri dlhšom konzervovaní) a to trošku špecifickým spôsobom (ako môžete vidieť na obrázku): bábovku necháme vo vrecku, doň nasypeme cukor, rukou uzavrieme vrchnú časť sáčika a trasieme až sa nám celá bábovečka pokryje vrstvou cukru. Pandoro sa pred podávaním odporúča ohriať.



     Najznámejšími výrobcami báboviek sú zvučné mená ako Bauli, Motta, Maina, Melegatti, Tre Marie. Na regáloch potravín sa začínajú objavovať už začiatkom novembra. Cena, ktorá sa pri značkových bábovkách pohybuje okolo 7 eur sa postupne s blížiacimi sa Vianocami drasticky znižuje až na smiešnych 2 - 1,50 eura, nehovoriach o povianočných výpredajoch...


     Napriek tomu sú však panettone a pandoro vskutku možno jediné pekárenské výrobky vyrobené procesom prirodzeného kvasenia a zo surovín, ktoré musia zo byť zákona kvalitné. Preto aj na zozname predpísaných ingrediencií nájdeme múku, maslo a čerstvé vajcia. 

Na záver, milí čitatelia, ak máte v krátkej dobe cestu do Talianska, kúpte si pandoro, bude za babku a vaše chuťové poháriky si prídu na svoje. Krájame zúbkovým nožom. Dobrú chuť! ;-)

3 komentáre:

  1. Dora i Tobě krásný rok plný pohody a všeho dobrého, Pandoro je opravdu skvělý vánoční moučník, doplnění skleničkou šumivého vína je fantastický, já ho např, serviruji nakrájený příčně na mnoho krásných hvězdiček pocukrovaných závojem cukru...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňam, teda, sbíhají se mi sliny! :) Pandoro sice neznám, ale podle těch fotek....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahojda. Ráda bych Tě pozvala na můj web, který je zaměřen především na poruchy příjmu potravy, ale pozor- ne thinspo, ba právě naopak.Najde tam recepty, které nikde jinde nenajdeš..převážně clean eating, tipy, články postřehy...a v brzké době se rozjede projekt na pomoc lidem s PPP, jen čekáme s kamarádkou, kdy ho schválí krasna.cz. Na blog určitě mrkni, každopádně si tam najdeš to "svoje". A pokud by se ti u mě opravdu moc líbilo, můžeš se přidat mezi mé Followers aneb pravidelné čtenáře (v levém sloupci mého blogu). Přeju krásný zbytek dne. Andie
    www.andie-chambers.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...