streda, 23. novembra 2016

Ravioli plnené treskou servírované so šalviovým pestom





Sledujem na internete, že tento rok sa ľudia Vianoc nevedia dočkať. Už minimálne dva týždne sa to na instagrame a FB hemží vianočnými receptami, inšpiráciami na výzdobu, tipmi na pečivo atď. Nuž príde mi to také smutné a na úkor chudinky jesene, ktorú len tak odbijeme. A veru sa aj snaží svojím teplým počasím na seba upútať pozornosť, aby sme ešte nemysleli na sánkovačku, ale na prechádzky po lese, prechodné kabáty, hruškové torty a teplé gaštany.

A ja veru tiež už trošku jemne naznačím predvianočnú atmosféru. V spolupráci s firmou Ryba Žilina sme pre vás pripravili súťaž o zásielku rybiek v hodnote 20 eur. Viac na mojej FB stránke. Niekto teda bude mať o sviatočné menu postarané. A ako inšpiráciu napr. na ľahší obed v advetnú nedeľu vám prinášam tieto chutné ravioli plnené treskou s pestom zo šalviových listov. Ak máte šalviu v záhrade, mrknite, pravdepodobne ešte nevymrzla, ako ani tá moja. A skúste tieto domáce cestoviny, sú výborné! 





Na 50ks ravioli:


 Cesto:
  • špaldová múka 200g
  • vajce 2ks
  • soľ štipka
 Plnka:
 Šalviové pesto:
  • čerstvé lístky šalvie 20ks
  • vlašské orechy 50g
  • himalájska soľ
  • rastlinné mlieko ryžové
  • olivový olej extra vergine podľa potreby



1. Zemiaky uvaríme v šupke.

2. Vajíčka zmiešame s múkou a soľou a vypracujeme hladké cesto. Ak by bolo píliš suché, pridáme trošku vody a vymiesime. Odložíme na 30min. do chladničky.

3. Uvarené zemiaky ošúpeme a prepasírujeme. Rybie filety nakrájame nadrobno a romixujeme spolu s cesnakom, soľou, muškátom, citrónovou kôrou a šťavou a korením. Zmiešame so zemiakmi.

4. Pesto si pripravíme rozmixovaním všetkých daných surovín.

5. Dáme variť vodu na cestoviny, keď vrie, vsypeme trochu soli a vlejeme pár kvapiek oleja. Cesto vyvaľkáme natenko a do polovice jeho šírky naň kôpkujeme plnku za pomoci dvoch malých lyžičiek. Ja si ešte cesto po okrajoch plnky natieram vodou, aby sa cestá lepšie spojili.

6. Prázdnu stranu cesta preložíme cez plnkovú, čím ju prikryjeme. Okrúhlou formičkou vykrajujeme ravioli a tie vhadzujeme do vriacej vody.

7. Varíme cca 4 minúty a vyberieme odkvapkať na sitko.

8. Hotové ravioli servírujeme so šalviovým pestom. Môžeme ešte posypať nasekanými a nasucho opraženými vlašskými orechmi. 




Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!
Ďakujem Apropos za zapožičanie servírovania.
Pri príprave tohto receptu som použila ručný mixérUtile od Delimano.

♡♡♡

sobota, 12. novembra 2016

Zapečené paccheri s tekvicovou plnkou a parmezánovou krustou



     Ja viem, tekvica už na mojom blogu lezie z každého postu. No čo mám robiť? Nepomôžem si. Ľúbim ju moc a toto je jediné obdobie kedy si ju môžem dosýta vychutnať. Recept je trochu náročnejší na organizáciu práce a na čas, ale tá chuť stojí za to. Paccheri môžete ukladať do menších zapekacích misiek na jednu porciu, čo je elegantnejšie, alebo do tortovej, či inej zapekacej misy a z nej pri servírovaní ukrajovať.



Pre 4 osoby:

  • paccheri 500g
  • tekvica olúpaná, zbavená dužiny 550g
  • čierne olivy 5PL
  • sušené paradajky 5ks
  • mozzarella 2ks
  • parmezán 110g
  • ryžová smotana 250ml
  • muškátový orech štipka
  • soľ
  • špaldová múka hladká 1PL
  • olivový olej extra vergine cca 2PL 


1. Tekvicu udusíme na pare a necháme mierne vychladnúť.

2. Medzitým si pripravíme bešamel a to tak, že na rozpálený olej hodíme múku, habarkou miešame až kým zmes nezhustne. Následne pridávame po troche ryžovú smotanu a miešame až do vytvorenia kompaktnej hmoty konzistenciou pripomínajúcej horúci puding.

3. Do mixéra vložíme tekvicu, olivy, sušené paradajky, mozzarellu nasekanú na kúsky a polovicu nastrúhaného parmezánu. Rozmixujeme na hladkú hmotu.

4. Pripravíme si malé formičky na pečenie. Prípadne môžeme aj veľkú tortovú formu, ale tú vystelieme papierom na pečenie.

5. Paccheri varíme vo vriacej vode, do ktorej sme pridali trochu oleja, aby sa nám o seba neprilepili. Varíme do mierneho zmäknutia, musia byť veľmi al dente. Po vybratí ihneď ponoríme do studenej vody, aby sme zastavili proces varenia.

6. Pripravíme si cukrárenské vrecko s veľkým hladkým koncom a naplníme ho vopred pripravenou tekvicovou plnkou.

7. Na dno formičiek alebo formy dáme v tenkej vrstve bešamel. Uvarené paccheri krájame priečne na polovicu a ukladáme nastojato do formičiek až kým ich nezaplníme. Vreckom s plnkou plníme jednotlivé paccheri do 3/4 výšky. Vrch takto pripravených cestovín ešte zalejeme zvyšným bešamelom.

8. Pečieme 30 min. pri 180°C, potom vyberieme, posypeme zvyšným parmezánom a dáme ešte zapiecť kým sa syr nezafarbí. 




Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!

♡♡♡

utorok, 8. novembra 2016

Tekvicové recepty 2


     Halloween dávno za nami, ale chuť na tekvicu nepominula. Niekto jej môže byť objedený, ale mňa tieto krásnofarebné plody nikdy neomrzia.
Takže  tu dnes máme pokračovanie tekvicových receptov. V poslednej sérii polievkových inšpirácií  som vám zhrnula všetky dyňové polievky a že ich nebolo málo! Dnes to bude opäť na tekvicovú nôtu, ale pôjde o rôzne iné recepty. Vyskúšajte, veď tekvice sú teraz v zľavách, tak sa môžeme ešte naposledy vyšantiť.

Mám ich ešte veľa v zálohe na vyskúšanie, spoločne sa máme na čo tešiť.



Keď tak na ne pozerám, pýtam sa sama seba, prečo som ich už viac nerobila...boli božské! Viem si k nim predstaviť aj nejakú syrovú omáčku, prípadne by môžu pre svoju jemnú chuť poslúžiť aj ako príloha k mäsu.

........................................................



Zdravé, bezlepkové, sýte, veľmi chutné, vegánske jedlo. Pamätám si na tú chuť ešte dnes. Takéto jedlá patria medzi moje obľúbené a veľmi časté, keď sa mi nechce vymýšľať čo navarím. A nikdy nesklame.

...........................................................................



Robila som ho niekoľkokrát. Slané koláče mám veľmi rada, ale musia byť teplé a vláčne. Tento taký bol, aj keď fotený na snehu :-)

.....................................................................................




Risottá poznáme na rôzne spôsoby, ale priznajte sa, jedli ste už hokkaido risotto? Napravte to ;-) 

...................................................



Sú chutné, jemné ako obláčik. Dajú sa jesť len tak alebo ako príloha k polievke a určite ich vyskúšajte natreté maslom. Hmmmmmm....

................................................................................



Tento recept je univerzálny. Dá sa pripraviť nasladko aj naslano. Ktorú verziu si zvolíte?

.........................................................................



Ako by to bolo, ak by som vám neponúkla aj dezert? Áno, z tekvice môžeme vyrobiť aj koláč. A týmto určite urobíte dojem nielen na vaše chuťové poháriky. 

........................................................................

♡♡♡

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...