nedeľa, 31. januára 2016

Pstruh na grappe


     Tento pstruh je veľmi jednoduchá záležitosť. Postup je klasika, ale omáčka netradičná a tým je tento recept origoš. Ako prílohu môžeme podávať zemiaky varené, pečené alebo šalátik, čo som zvolila aj ja. Dobrú chuť. 


 
 
 
Pre 3 osoby si pripravíme:
 
  • filety zo pstruha dúhového Ryba Žilina 400g (ja som mala celé rybky a tie som vykostila)
  • soľ, korenie
  • maslo 100g
  • špaldová múka celozrnná hladká podľa potreby (cca 5PL)
  • grappa (alebo pálenka) 0,5 dcl
  • cesnak 4 strúčiky
  • majoránka 1 ČL
  • rozmarín 1 ČL
  • vývar alebo horúca voda 1 naberačka
  • citrón ½ ks
 
 
 
 
- Rybu osolíme, okoreníme a pomúčime.
 
- Na panvici, na rozpustenom masle pražíme rybu najprv od kože a potom z druhej strany. Každý filet pražíme cca 15 min, potom ich vyberieme a udržiavame v teple.
 
- Do panvice s výpekom vlejeme grappu, pridáme pretlačený cesnak, majoránku, rozmarín. Necháme grappu chvíľku odpariť a vlejeme vývar. Dusíme cca 5 min. a nakoniec precedíme. Vrátime na plameň a zahustíme trochou špaldovej múky.
 
- Filety naservírujeme, prelejeme omáčkou a dozdobíme plátkami citróna.
 
 
 
 
♡♡♡

nedeľa, 24. januára 2016

Najjablkovejší jablčník

    
     Tak ako zimujete? My si užívame sniežik a prechádzky v lese. Po takej prechádzke si to žiada nejakú sladkú odmenu. Momentálne riešime ako čo najefektívnejšie spotrebovať „škaredé“ jabĺčka a zachrániť ich pred hnilobou. Tento koláč sa mi osvedčil ako najefektívnejší. Ide tam totiž veľké množstvo jabĺk, takže papanička je to šťavnatá a aj účel splnený. Za posledné dva týždne som ho robila už 4x a vždy sa zjedol max. v priebehu 2 dní. K čajíku, punču, či varenému vínku je ako stvorený. Veď prečo by sme sa mali po Vianociach vzdávať sladkého, keď môžeme maškrtiť zdravo?



 
Na 1 tortovú formu o priemere 30 cm si pripravíme:
 
  • maslo 100g
  • trstinový cukor 90g
  • špaldová múka celozrnná hladká Biomila 130g
  • vajíčka 2ks
  • jablká 800-900g (po vykrojení)
  • hrozienka namočené v rume 2PL
  • citrónová kôra z ½ citróna
  • citrónová šťava z ½ citróna
  • škorica
  • nové korenie
 




- Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote (alebo pri krbe, či na radiátore), pridáme cukor a vyšľaháme na hladký krém, po jednom pridáme vajíčka a šľaháme ďalej až do homogénnej zmesi.

- K cestu ďalej pridáme nové korenie, hrozienka a múku.

- Jablká zbavíme jadrovníkov, postrúhame, pridáme citrónovú šťavu a kôru, premiešame.

- 2/3 jabĺk vmiešame do cesta. Toto navrstvíme do tortovej formy, ktorej dno sme si vystlali papierom na pečenie a okraje natreli maslom. Navrch cesta dosypeme zvyšné jablká. Celý koláčik ešte posypeme mletou škoricou.

- Pečieme pri 180°C cca 50-60 min., kým ponorenú slamku nevytiahneme suchú.



 
 
 
 
♡♡♡

utorok, 12. januára 2016

Hajdarábadská ryba


     Pokiaľ by ste, ako ja, netušili od čoho by mohol byť odvodený názov tohto receptu, tak Hajdarabát je mestom v Indii.
Inšpiráciu som čerpala z knihy Moderní asijská kuchařka, ktorú mám rada a často v nej listujem. Verím, že recept asi nebude 100%-ne pôvodný, ale chuťovo mi pripomínal moju obľúbenú kombináciu kokosového mlieka s pikantnou paradajkovou omáčkou. Takže ak budem mať práve na ňu chuť a bude mi chýbať kokosové mlieko, viem akú fintu použiť. A vy tiež ;-)



 
Pre 2 osoby si pripravíme:
 
  • filety zo pstruha dúhového Ryba Žilina 400g (ja som mala celú rybu, kt. som vykostila)
  • strúhaný kokos 3 PL
  • rímsky kmín mletý 1 PL
  • sezamové semienka 2 PL
  • čierny sezam 1 PL
  • senovka semienka alebo mletá 1 PL
  • veľká cibuľa 1 ks
  • olej
  • mletý koriander 1 PL
  • mletý zázvor 1 ČL (môže byť aj čerstvý strúhaný)
  • mleté čili 1 ČL
  • mletá kurkuma 1 ČL
  • paradajky konzervované alebo čerstvé 10 PL
  • tamarindový koncentrát 1 PL (ja som nahradila 3 PL rybej omáčky)
  • voda asi 1 dcl
 

 
 


 - Ešte predtým ako začnete variť, chcem menej skúsených upozorniť, aby počas varenia omáčku ochutnávali a prispôsobovali si množstvá výraznejších korenín podľa vlastnej chuti.

- Kokos, kmín, sezam, senovku a nadrobno nakrájanú cibuľu pražíme asi 10 min. na miernom ohni v teflónovej panvici až kým korenie nezačne voňať (čo je ihneď, ale nebojte sa, nič vám bez oleja nezhorí, len kokos sa mierne sfarbí do bledohneda, treba však stále miešať).
 
- Následne v mažiari alebo v minimixéri rozdrvíme korenie na pastu. Ak použijete mixér, radím pridať už aj paradajky, zmes bude homogénnejšia a ľahšie sa bude mixovať.
 
- Pstruha sme my mali vcelku a tak sme ho najprv zbavili kostí a nakrájali na cca 3 – 4 časti každý filet. Kožu necháme, osolíme z oboch strán.
 
- Panvicu potrieme olejom a na miernom ohni na nej asi 5 min. smažíme rybu z oboch strán. Následne vyberieme a zlúpneme kožu.
 
- Kokosovú pastu hodíme na panvicu, zalejeme približne odhadom 1 dcl vody (najprv menej, pridávame podľa toho, ako sa bude javiť konzistencia) a pridáme všetko ostatné – koriander, zázvor, čili, kurkumu a tamarind. V tomto recepte nie je uvedená soľ, ale ak nie ste zvyknutí na tieto sladké ázijské chute, kľudne si ju tam dajte.
 
- Ihneď  vymiešame na kašu strednej hustoty a vložíme rybu. Zľahka premiešame a dusíme ešte 5-10 min., ryba sa však nesmie rozpadávať.
 
- Podávame s ryžou. Rybku posypeme nasekanými koriandrovými listami (ja petržlenovými).


 
 
♡♡♡

 

piatok, 8. januára 2016

Raw-vegan guličky s matcha čajom


     Sviatky sú za nami a odvšadiaľ na nás vyskakujú všelijaké detoxy, pôsty a očisty. Áno, aj ja sa snažím odľahčiť, aj keď osobne si myslím, že sa aj cez sviatky vždy dá napapať rozumne a zároveň uspokojivo voliac zdravšie alternatívy zaužívanej klasiky.  Avšak aj s týmto úmyslom sa mi predsalen podarilo skonzumovať viac, ako je bežné. Bude to určite všetkými tými rozprávkami, čo som pozerala! ;-)

Nuž ale čo si počať s chuťou na sladké? Zvyknúť si je ľahké, ale ako po Vianociach odolať, keď je vtedy samozrejmá a potom zrazu nežiadúca? Ak máte aj vy ten krásny návyk, že sa vám ku káve proste žiada, ponúkam alternatívu.
 
 
     Čaj matcha som nemala doteraz možnosť vyskúšať. Pila som zelený čaj z celých lístkov, ktorý mi priniesla kamarátka priamo z Číny a chutil veľmi podobne, ale nie tak intenzívne ako matcha. Je super, že obsahuje omnoho viac antioxidantov ako bežný zelený čaj. A čo je najlepšie, môžete ho konzumovať nielen ako nápoj, ale aj v rôznych pokrmoch. Fantázii sa medze nekladú. Takže si zamaškrtíte a zároveň vďaka úžasným obsahovým látkam spaľujete tuky, dokonca sa vám zrýchľuje metabolizmus o 30-40%, no nie je to geniálne? Samozrejme, asi najideálnejšie ho náš organizmus spracuje za surova, preto, ak máte radi raw-vegan kuchyňu, možno sa necháte inšpirovať týmito hravými raw guľôčkami.  




 
Na cca 35-40 ks si pripravíme:
 
  • čerstvé ďatle 10 ks (sušené aspoň 12 ks)
  • mandle celé nelúpané 1 šálka (200g)
  • bio matcha čaj 1 PL (ja tento)
  • kakaový prášok bio raw ½ šálky
  • rastlinné mlieko (akékoľvek, najlepšie asi mandľové alebo kokosové)
  • javorový sirup 2PL (pre rawákov bez alebo si pridajte viac datlí, podľa chuti)
 
Na obaľovanie:
  • matcha čaj 1 PL
  • strúhaný kokos 1 PL
  • mleté mandle 1 PL (odoberieme si zo základu)
  •  kakaový prášok 1PL
 

 
 

- Do mixéra hodíme mandle a rozmixujeme. 1 PL si odložíme na obaľovanie. K mandliam v mixéri prihodíme odkôstkované ďatle a kakaový prášok a mixujeme, dokiaľ nemáme sypkú zmes.

- Pridáme matcha, rastlinné mlieko a javorový sirup a opäť mixujeme až pokiaľ sa nám masa nespojí a nevytvorí kompaktnú hmotu.

- Z cestíčka tvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v sypkých surovinách.

- Ak chceme urobiť dojem, podávame v papierových košíčkoch, nakoľko kakao a matcha sa dosť sypú a matcha farbí nazeleno prsty aj okolité guľôčky.



Môj matcha čaj mám zo stránky www.matcha-tea.cz a čo sa mi veľmi páči je fakt, že firma Čajová květina sro nakupuje tento produkt priamo od výrobcu v Japonsku. Navyše, ak by ste mali záujem o rôzne fitness, či detox balíčky, momentálne prebiehajú lákavé zľavnené ponuky. Tak šup kuk na e-shop!

♡♡♡
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...