piatok 23. októbra 2009

Risotto ai quattro formaggi

Tak a zrealizovali sme si ďalší z mojich snov v kuchyni. Pripraviť rizoto a pripraviť ho také, aké má byť a teda jemné, kašovité, skôr riedke. Samozrejme celé sa to nezaobišlo bez telefonátu mojej ségre, ktorá žije v Taliansku a aj vďaka nej sa mi podarilo toto malé umelecké dielo. Možno si poviete: žiadna veda! Ale pre mna uvariť ryžu domäkka bol doteraz zázrak, ktorý sa mi ešte nepodaril. Až doteraz, keď som zistila, že to preto, lebo používam celozrnnú ryžu, ktorá je tvrdšia a aj preto, lebo treba dolievať teplú vodu a nie hocijakú... (!!!)
Takže vuala:




200 g ryža
200 ml
víno
0/5 ks
cibuľa
30 g
eidam
30 g
encián
30 g
Niva
30 g
parmezán
olej
1 ks
bujón
150 ml
mlieko

Na panvici opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľku. Prisypeme umytú ryžu a necháme chvíľku pražiť za stáleho miešania, kým nie je priesvitná. Následne zalejeme vínom a necháme ho odpariť. Potom prilejeme vodu, v ktorej sme si vopred uvarili bujón. Vývar nesmie byť studený, najlepšie ak je horúci, ale môže byť aj vlažný.
Ryžu varíme kým nie je mäkká. Podľa potreby prilievame teplý vývar. Ryža musí byť stále pod hladinou vývaru a stále musí jemne vrieť. Keď je ryža hotová, prilejeme mlieko a tiež chvíľku povaríme, pokiaľ sa nezohreje.
Následne do ryže vsypeme všetky syry, okrem parmezánu, nakrájané na malé kocočky a na nízkom ohni miešame, kým sa nerozpustia. Rizoto musí byť riedke až kašovité. Ak je príliš husté a lepkavé, pridáme mlieko. Tesne pred podávaním primiešame parmezán. Podľa chuti servírujeme posypané suchými alebo čerstvými lístkami petržlenu.
Výborné. Mňam!

1 komentár:

  1. Grazie mille! Sono contenta che la mia opera piaccia. Sei il primo che ha commentato il mio blog! é un evento storico per me :-)

    OdpovedaťOdstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...