štvrtok, 26. januára 2017

Hurmikaki smoothie s konopnými semienkami






     V tomto období všadezúriacich chrípok a všadečíhajúcich vírusov je konzumácia ovocia nevyhnutnosť. Ja si ho veľmi rada dopriavam vo forme smoothies alebo ovocných šťiav. Okrem toho ho kombinujem s rôznymi super potravinami ako prášok z výhonkov z mladého jačmeňa, prášok z baobabu, ktorý obsahuje veľmi vysoké množstvo vitamínu C a v neposlednom rade konopným semienkom, ktoré je prospešné pre našu celkovú fyzickú i psychickú pohodu a obsahuje všetky živiny, ktoré by mal ľudský organizmus počas dňa prijať.

     A čo je úžasné, blahodárne pôsobí na vysušenú pleť, jemné vlasy a nechty, popraskanú a šupinkatú kožu. A tieto účinky sú najmä v zime u mňa veľmi žiadané, nakoľko suchosť mojej pokožky sa zvyšuje s klesaním vonkajších teplôt. Môžete si ho nasypať na čokoľvek – rannú kašu, do smoothie, na šalát, či na chlebík...má jemnú a nevtieravú chuť. Tak čo, nevyskúšate ho? Na Facebooku od zajtra prebieha súťaž o jedno velikánske balenie! Sletujte ma :-)




Na 3 poháre ako na obrázku si pripravíme:




1. Najprv do svojho obľúbeného mixéra na smoothie hodíme konopné semienko a rozmixujeme.

2. Pridáme ovocie a vodu a rozmixujeme na smoothie.

3. Pred servírovaním dochutíme korením a posypeme konopným semienkom. 



Pri príprave tohto receptu som použila super mixér Nutribullet od Delimano.
Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!
♡♡♡


piatok, 20. januára 2017

Rybia roláda zo zubáča s olivami





     Či už je to počasím alebo mojou povahou, akosi sa mi nechce lúčiť s Vianocami. Tento recept nie je síce výhradne vianočný, ale hodí sa k nim. Vieme si ho však nadekorovať a prispôsobiť podľa príležitosti a ročného obdobia ako chceme. Navyše je tak jednoduchý a pritom slávnostný! Škoda nevyskúšať.




Na 1 závin si pripravíme:

  • zubáč filety Radoma od Ryba Žilina 2ks
  • lístkové cesto 1ks
  • špenátový pretlak 1 balenie (cca 400g)
  • čierne olivy 2 hrste
  • soľ morská podľa potreby


1. Filety, ak sú mrazené, necháme úplne rozmraziť, najlepšie cez noc, to isté urobíme so špenátom. Ten vložíme do sitka, aby sa zároveň scedil. Po rozmrazení ho ešte postláčame, aby sme odstránili prebytočnú vodu.

2. Olivy nasekáme nadrobno. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a do stredu pozdĺžne naukladáme náplň, pričom vpredu i vzadu plnky necháme miesto na zavinutie koncov rolády. Najprv ukladáme filety, tie osolíme, na ne špenátovú drť a nakoniec nasekané olivy.

3. Bočné strany cesta kolieskovým rezátkom nakrájame na cca 1,5 cm rezance šikmo od plnky smerom von po celej dĺžke cesta. Roládu skladáme tak, že začneme nerozrezanými koncami, tie zavinieme a urobíme tak končeky, na ne ukladáme striedavo z jednej a z druhej strany rezance až kým nemáme závin hotový. Zbytky cesta použijeme na dekoráciu. Fantázii sa medze nekladú, zvolíme ich podľa ročného obdobia, či príležitosti.

4. Pečieme pri 180°C 30 minút. Môžeme krájať ešte za horúca (viď foto) alebo počkáme, kým závin vychladne – vtedy je rez ostrý a úhľadný.

TIP: druh ryby môžeme obmieňať podľa chuti (napr. aj losos sa veľmi hodí) a plnku tiež, špenát sa dá nahradiť hráškovým pyré, olivy sušenými paradajkami, môžeme pridať aj štipku cappár. 




Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!

Pri príprave tohto receptu som použila pekáč Stone Legend od Delimano.
♡♡♡

nedeľa, 15. januára 2017

Najoriginálnejšia akcia na svete - pop-up NIKON večierok


      Na tento príspevok sa chystám už od Vianoc a som veľmi rada, že sa mi nakoniec podarilo skompletizovať a upraviť fotky, aby som sa s vami mohla podeliť o zážitok z najoriginálnejšej akcie na akej som kedy bola. Lebo to máte tak, súce to navonok vyzerá, že ako mi je super, že si chodím po akciách, ale aj keď sa to nezdá, práca na takomto článku mi zaberie niekoľko hodín. 
Ale poďme k veci. Premyslený do najmenších detailov, podnetný, zaujímavý, príjemný, netradičný, taký bol večierok pod taktovkou Nikonu, na ktorý som mala tú česť byť pozvaná, nakoľko so značkou Nikon spolupracujem a som vďačná, že mi veľkoryso poskytujú šikovný foťáčik.

Tak nech sa páči ďalej.

Akcia bola tajná, každý účastník dostal len indikačnú sms s miestom stretnutia, nevedeli sme vôbec čo nás čaká. Zraz bol pri divadle Malá scéna. Zadným vchodom sme prekĺzli do zákulisia. Dostali sme sa tak dnu z opačnej strany – od kulís.


Tam už nás čakal s prípitkom veľmi profesionálny chlapík od vín – someliér Daniel Hrčka, ktorý sa o nás patrične staral po celý večer a ku každému chodu nám nakombinoval hodiace sa vínko. Nemala som o vytknúť, všetky boli vynikajúce!


Keď sme sa každý chopili svojej čaše a usadili v hľadisku, k našej dispozícii na javisku zostal pán osvetľovač (bohužiaľ jeho meno si už nepamätám) z bábkového predstavenia v divadle Malá scéna - Luskáčik. Mohli sme sa ho popýtať na hocičo, čo nás z jeho práce zaujalo, je to veľmi milý pán, čo je cítiť aj z fotiek.



Po malej kultúrnej vložke sme sa presunuli do predsiene hľadiska, kde ma ohúrila táto krásna a tematicky prestretá slávnostná tabuľa. Pre mňa osobne bola netradičná farba obrusu, ktorá dodávala hĺbku a tajomnosť celej večeri a taktiež artefakty, ktoré odrážali tému, v ktorej sa niesol celý večer a tou bol Luskáčik. 


Večera sa odohrávala v priestoroch výstavy Light in the Darkness & Darkness in the Light a náladu nám pri papaní spríjemňovala hudobná skupina Ecetera band veľmi príjemnou a nenútenou hudbou. 


Kamoši alebo strážcovia?


Takto vyzeral náš stôl. Zdanlivo dekoračné predmety mali aj svoj účel – v oriešku sa skrýval lístoček s menu a lupa mohla poslúžiť na jeho čítanie. 


Premyslené do najmenších detailov.


Z priloženého miniletáčika sme sa dozvedeli, že táto degustačná večera je realizovaná v rámci pop-up projektu Forbidden taste, v ktorom šéfkuchár Petr Heneš servíruje svoje kulinárske diela. Tie majú byť pre hostí prekvapením podávaným na netušených miestach.


Čo nás tento večer čaká za chody sme sa dozvedeli po tom, čo sme rozlúskli zlatý orech. Boli to zaujímavé kombinácie a preto som už bola veľmi na tie chute zvedavá.



Hodovanie bolo zahájené kukuričnou polievkou s tapoikou, popcornom a thajskou bazalkou.


Nasledovala tma a pred nami pristáli tieto svietiace platne a na nich jeseter, kaleráb, sépia, jablko, uhorka. Cítila som sa ako v nejakom science fiction.


Avokádo, edamame, wasabi, maliny a šampiňóny vo forme polievky.


Na vlastnom jazyku sme mali možnosť vyskúšať si nielen fusion cuisine, ale aj zážitkovú gastronómiu, keď zrazu spoza našich chrbtov vyskočili dvaja baleťáci a predviedli nám ukážku z Luskáčika. Pre mňa bolo fascinujúce vidieť profesionálnych tanečníkov tak zblízka, stačilo sa len načiahnuť a mohla som sa dotknúť baletkinej sukničky...


Po nečakanom kultúrnom zážitku sme sa osviežili takto veľmi originálne podávaným a poňatým kiwi so zázvorom ozdobeným jedlými kvetmi. 


K ďalšiemu chodu nám najprv naservírovali sluchátka s hudbou. Určite muselo byť úsmevné pre čašníkov sledovať ako náhle celý stôl stíchol a každý so slúchadlami na ušiach sa sústredil na svoj tanier. 


A na ňom boli jahňací jazyk, batáty, slivky, konfitovaný cesnak, kešu oriešky.


Sladkou bodkou na záver bolo sweet tatoo. Tentoraz to ale nebolo jedlo, ktoré prišlo za hosťom, ale hosť, ktorý prišiel za kuchárom a ten mu na ruku vytetoval sladký dezert. Ten si hosť potom vyzobal alebo ak chcete, zlízal z ruky :-)))



A to je všetko priatelia. Po večeri nasledovala neviazaná bezbrehá zábava za popíjania koňaku a pojedania syríkov. Nuž čo vám poviem, Nikon sa nenechá zahanbiť, celý večer bol naozaj na úrovni. Ocenila som, že som po večeri vôbec nepociťovala pocit plnosti a preťaženia žalúdka a tiež fakt, že k dezertu sa musel každý postaviť, čím sa rozprúdila komunikácia medzi ostatnými hosťami navzájom a ukončenie večere a presun k barovému pultíku prebehol tak akosi spontánne. A tí, ktorí potrebovali odísť nepôsobili nevychovane, ale mohli sa vo vrave nenápadne vytratiť.

Na záver pripájam videospot, na ktorom sa môžete pozrieť ako spoločnosť Nikon uskutočnila exkluzívnu fotografickú akciu, na ktorej baletka Melissa Chapski a tanečný fotograf Laurent Liotardo predstavujú, ako nový fotoaparát Nikon D3400, digitálna jednooká zrkadlovka formátu DX pre začiatočníkov, uľahčuje realizáciu vysoko kvalitných snímkov a následne umožňuje ich okamžité zdieľanie.
A po tomto videu som pochopila prečo táto téma našej večere.





Osobne ďakujem Nikonu veľmi pekne za krásny zážitok. A aby ste sa necítili ukrátení, mám pre vás od Nikonu dva novoročné darčeky. Jedným je krásny nástenný kalendár a tým druhým krásny minidiárik na r. 2017.  Súťaž prebieha na tomto odkaze.



Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!

♡♡♡

pondelok, 9. januára 2017

Pravé slovenské bio smoothie so šípkami





Tak pre tento smoothie skvost sa budete musieť trochu posnažiť a zahrať sa na Marušky. Nuž ale čo by sme neurobili pre naše zdravie, že? A teda že o čom to vlastne píšem...nuž, že šípky si treba ísť nazbierať. Pretože okrem toho, že sú nabité v zime tak prepotrebným vitamínom C, nezaostávajú ani v minerálnych látkach ako  draslík, vápnik, sodík, horčík, železo a fosfor. K tomu najideálnejšie domáce bio jablká, mrkvičku a krásne slovenské vidiecke smoothie je na svete. Mňam mňam...
  




Šípkové smoothie cca 300ml


1. Šípky zbavíme jadierok, zostane nám len dužina. Tú vhodíme do mixéra a pridáme všetky ostatné suroviny.

2. Rozmixujeme na smoothie a ihneď pijeme.






Pri príprave tohto receptu som použila super mixér Nutribullet od Delimano.

Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!

♡♡♡

streda, 4. januára 2017

Zahrievacie smoothie, po ktorom stratíte šediny




     Toto smoothie je jedinečné, verte mi. Či už chuťovo, či už čo do zloženia. Popustila som uzdu fantázii a namiešala nečakané kombinácie. Pripomeňme si zbežne účinky, ktoré vám môže tento koktejl zabezpečiť.
     Čierny sezam má údajne najvyšší podiel vitamínu E zo všetkých potravín rastlinného pôvodu. Je prospešný pre zdravie našich vlasov, pokožky, očí, pečene, obličiek a pod. Dokonca nám vraj môže prinavrátiť našu pôvodnú farbu vlasov, ak už máme šediny. Recept je jednoduchý. Každé ráno nalačno treba požuť čierny sezam, najlepšie v kombinácii s kokosom, ale môžeme aj samotný (môže byť aj vopred rozmixovaný). Sú dokázané prípady, keď sa pôvodná farba vlasov prinavrátila do pár mesiacov.  Môj milý ho už poctivo užíva. Keď nastane tento zázrak, určite vás budem informovať.
     Výhonky zo zeleného jačmeňa asi netreba nijak bližšie predstavovať, informácií na internete je o ňom nespočetne. Čo však môžem doplniť z vlastnej skúsenosti, pomohol mi pri problémoch so žilami na nohách. Keď som začala užívať zelený jačmeň (stačila 1 ČL denne), bolesti z mesiaca na mesiac vymizli a už sa nevrátili. A nebolo to placebo, lebo som ho užívala len zo zvedavosti, tento príjemný vedľajší účinok som vôbec nečakala. Odvtedy naň nedám dopustiť.
     A spomeniem ešte jednu, pre mnohých zrejme netradičnú surovinu, a to u je prášok z baobabu. Tento obsahuje vysoké množstvá vit. C, ktorý je v tomto ročnom období veľmi užitočný. 
     A prečo som toto smoothie nazvala zahrievacie? Primiešala som doň zázvor a kardamón a tie je podľa čínskej medicíny vhodné užívať v zime práve pre tieto ich účinky. Tak na zdravie priatelia!





Korenisté smoothie cca 300ml

  • čierny sezam 2ČL
  • kardamón 2 strúčky vylúpnuť semienka
  • pomelo - iba dužina ¼
  • výhonky zo zeleného jačmeňa - prášok 1ČL
  • prášok baobabu 1ČL
  • zázvor čerstvý cca 1 cm
  • Carun konopný sirup 1PL
  • teplá voda 75ml
  • chia semienka 1ČL
  • dobrý smoothie maker, napr. Nutribullet od Delimano


1. Do mixéra hodíme najprv sezam a kardamónové semienka. Rozmixujeme nadrobno.

2. Pridáme pomelo, jačmeň, baobab, zázvor, konopný sirup a teplú vodu.

3. Do hotového smoothie primiešame chia semienka. 



Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!
Pri príprave tohto receptu som použila super mixér Nutribullet od Delimano.

♡♡♡

pondelok, 2. januára 2017

Detox so smoothie 1 - Tropical smoothie




     Tak ako vaše brušká po sviatkoch? Držali ste sa alebo ste si dopriali všetko možné čo ste si celý rok odopierali? Myslím, že väčšina z nás viac, či menej skĺzne do nie príliš bežného spôsobu stravovania. Veď doma je toľko chutných nástrah, kto by odolal! Musím povedať, že ja som sa tento rok držala a minimálne na raňajky som to ustála len na smoothies. Bola to však skôr z núdze cnosť, pretože mám problém so zubom, ktorý mi neumožňuje sa veľmi v jedení a hlavne v žuvaní odviazať, takže som tieto sviatky paranormálne schudla! Ak ste však opačný prípad a žiada sa vám nejaký ten detoxík, mám pre vás zopár osviežujúcich a chutných smoothie receptov. Dnes vám predstavím ten prvý – tropical smoothie.




Tropical smoothie cca 300ml

  • ananás 150g
  • kiwi 1ks
  • kokos strúhaný 2PL
  • mandle celé 1PL
  • kokosové mlieko 100ml
  • kokosové lupienky 1PL
  • goji 1PL
  • dobrý smoothie maker, napr. výborný Nutribullet od Delimano



1. Do mixéra hodíme najprv kokos a mandle. Rozmixujeme na múčku.

2. Pridáme ananás, kiwi a mlieko. Mlieko odporúčam teraz v zimných mesiach prihriať, nepoužívať priamo z chladničky. Rozmixujeme.

3. Nalejeme do pohárikov a dozdobíme plodmi goji a kokosovými lupienkami.


     Ananás má vysoký obsah enzýmov. Z nich vyniká bromelín. Účinky ananásových enzýmov sa prejavujú tak, že sa nám zlepší trávenie, urýchľuje spaľovanie tukov, zabraňuje tvorbe tukového tkaniva, zlepšuje sa odvodňovanie organizmu, zmierňujú sa opuchy. Príjemným bonusom je pozitívny vplyv na odstraňovanie stareckých škvŕn.

     Naopak kiwi okrem iného podporuje našu látkovú výmenu, posilňuje imunitu, prispieva k spevneniu žíl, ukludňuje nervy, a redukuje hladinu tukov v krvi.
No aké my budeme zdravé a fit! 




Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!
Pri príprave tohto receptu som použila super mixér Nutribullet od Delimano.
♡♡♡

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...