streda, 26. októbra 2016

Jesenná korenistá kakao-káva (bezlaktózová, bezkofeínová)


Jesenné počasie priam nabáda k teplým nápojom, to je stará známa vec. Čo tak vyskúšať tento? Môžete si ho pripraviť, keď sa zapojíte do súťaže o Inka balíček, ktorý obsahuje okrem iného 3 balenia kávy. Súťaž prebieha práve na Dora´s art FB profile. Klik sem.



Na 2 šálky ako na obrázku potrebujeme:

  • kávovina Inka 2ČL kopcovité
  • kokosové mlieko 6PL
  • škorica
  • klinček
  • perníkové korenie
  • raw kakao
  • kokosový cukor
 Všetko podľa chuti.



1. Koreniny zmiešame s kakaom a cukrom a po troche za stáleho miešania, najlepšie šľahačom prilievame kokosové mlieko.

2. Kávu zalejeme horúcou vodou a vlejeme doň kokosové mlieko.

Pijeme pri zapadajúcom jesennom slnku, zajedáme domácimi sušienkami alebo praženými orechmi.


Tip: Prípadne si môžete nápoj pripraviť s klasickou šľahačkou, kokosový cukor dať do kávy a vrch posypať sekanými praženými orechmi a koreninami.






Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!

♡♡♡

piatok, 21. októbra 2016

Konopné cestoviny s pestom z bôbov



Tak toto jedlo nie je veľmi fotogenické :-) ale zato veľmi dobré. Bôbové pesto môžete okrem toho použiť aj ako dip alebo na bruschettu alebo do pinzimonia – na namáčanie surovej zeleniny. Takže neviem, či názov „pesto“ je adekvátny...volajte si ho ako chcete, dôležité je vykúšať! Za pokus to určite stojí!




 Pre 2 osoby potrebujeme:



1. Bôby necháme cez noc vo vode. Následne ich uvaríme.

2. Bôby spolu s paradajkami, pestom, konopným olejom a soľou rozmixujeme do hladka alebo do požadovanej konzistencie. Ak je príliš husté, prilievame po častiach teplú vodu.  

3. Cestoviny dáme variť do vriacej osolenej vody a dávame pozor, sú hneď hotové (do 5 min.). Radšej ich vyberieme, keď sú ešte na skus, lebo „dôjdu“.

4. Cestoviny zmiešame s pestom, posypeme konopnými semienkami a podávame.

Pri príprave tohto receptu som použila ručný mixérUtile od Delimano.





Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!

♡♡♡


pondelok, 17. októbra 2016

Tekvicové polievkové inšpirácie


     Krásne i menej vydarené jesenné dni si neviem predstaviť bez tekvice. A to na akýkoľvek spôsob. Na sladko, či na slano... Každý rok skúšam nové recepty a skúmam čo tekvička dá. A musím povedať, že ani raz nesklamala :-) Jediný recept, ktorý som ešte neskúšala sú tekvicové jadierka. Ale na tie sa chystám tento rok. Adeptku už mám.

     Ak aj vy ste tekvicomil ako ja, tak určite oceníte tento súhrn tekvicových polievok ever na Dora´s art. Sama som netušila, že som ich stihla za moju kariéru vyprodukovať až toľko. Ale som rada, lebo tak vám mám dnes čo ponúknuť. Už len si vybrať. Pre recept stačí kliknúť vždy na názov polievky pod samotnou fotkou.




Je výborná a jediný z mojich receptov, pre tých, ktorí čakajú mäso. V tomto recepte bolo použité hovädzie, ale kľudne si vyberte iné mäso, časovo menej náročné na prípravu. Viem si polievku predstaviť aj s klobáskou alebo kúskami slaniny. 

- . - . - . -



Je špecifická svojou ostrosladkou chuťou. Tú výborne zmierňuje jogurt, či kyslá smotana, ktoré použijeme na záverečné servírovanie.

- . - . - . -



Jeden z mojich dvoch favoritov. Sladká tekvica, slaný losos a pikantné koreniny. Dokonalá!

- . - . - . -




Vegáni môžu mlieko nahradiť napr. ryžovým. Ide o taliansky regionálny recept z Piemontu.  

- . - . - . -




Milujem kokosové mlieko v slaných jedlách. Ak ste ešte tento kontrast neskúšali a máte predsudky, verte mi, môžete byť veľmi milo prekvapení! Stojí to za to.

- . - . - . -




Výborná, vďaka syru jemne slankavá, rozmarín obohatí o nečakanú bylinkovú chuť...

- . - . - . -

Čo dodať? Keď si vybavujem tie chute, neviem pre ktorú sa rozhodnúť skôr. Všetky boli naozaj výborné. Tekvica je proste moja gastroláska.
V dohľadnej dobe ešte chystám zostrih ostatných tekvicových receptov. Máte sa na čo tešiť!

♡♡♡

streda, 12. októbra 2016

Krevety s chilli a limetkou - Weber recept a SÚŤAŽ!!!


     Ako ste iste postrehli, už sa na mojom blogu niekoľkokrát skloňoval názov Weber. Myslím, že túto značku netreba už bližšie predstavovať. Len som vám chcela povedať, že mám pre vás dobrú správu: Na mojej facebookovej stránke Dora´s art práve prebieha súťaž o veľmi zaujímavé ceny zn. Weber. Tak šup šup, skúste šťastie aj vy!

A kým vyhlásim výhercov, môžete si skúsiť tento trochu exotický receptík na grilované krevetky :-)



Na 8 špízov ako na obrázku si pripravíme:

Marináda:

  • citrónová šťava 3PL
  • ostrá čínska chilli omáčka ½ PL
  • čerstvo nastrúhaný zázvor 1PL
  • cesnak čerstvo pretlačený 2 strúčiky
  • čerstvý zelený koriander posekaný 2 PL
  • sójová omáčka 1PL
  • tekutý med 1PL


1. Suroviny na marinádu zmiešame v miske a vložíme do nej krevety. Necháme marinovať až do momentu grilovania. Ja som počkala cca 2 hodiny.

2. Ak máme Weber gril, pripravíme si ho na grilovanie na strednej teplote. Ja som použila grilovaciu panvicu.

3. Limetky rozštvrtíme a spolu s krevetami napichujeme striedavo na ihlice.

4. Grilujeme cca 3-5 min. z každej strany. 


Ďaľšie chutné Weber recepty nájdete na tejto stránke.








Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu Nikon D7200!
♡♡♡



pondelok, 3. októbra 2016

Hokkaido risotto



  Opäť sa hlásim po dlhšej dobe. Tento rok je tá naša jeseň veľmi teplá, čo sa dalo aj očakávať, vzhľadom na zvláštne leto, že si to vynahradí na jeseni, a preto mi jesenné prechádzky v prírode prídu zvláštne, nie sú studené a vlhké, keď je človek vďačný za každý posledný lúč hrejivého slnka a navečer uteká domov zohriať sa pri krbe...namiesto toho behám po záhrade v tričku a kraťasoch, so slnečnými okuliarmi...a skúšam drevo, či už oschlo, či môžem dať ďalší náter...mali sme pracovne dosť vyťažený september, čo sa odrazilo aj na blogu, ale teším sa až budeme mať doma krajšie.
No ale k receptu, čokoľvek tekvicové mi v jesennom období vždy spravilo náladu v brušku. Dnes to bude hokkaidové risotto. Pochutila som si. 




Na 4 porcie si pripravíme:

  • hokkaido tekvica 600g
  • cibuľa 1 ks
  • soľ
  • olivový olej extra vergine podľa potreby

  • celozrnná ryža 320g
  • zeleninový vývar 1,5 l, prípadne vývar z tekvice – viď.postup
  • olivový olej extra vergine podľa potreby
  • soľ
  • korenie
  • plesňový syr, prípadne iný obľúbený cca 100g
  • strúhaný parmezán na posypanie




1. Cibuľu nasekáme nadrobno a opražíme na olivovom oleji pár minút. Následne na ňu hodíme hokkaido nakrájané na kocky, premiešame a podlejeme horúcou vodou do výšky tekvice. Osolíme a necháme uvariť.

2. Po uvarení hokkaido zlejeme vodu – tú si odložíme. Tekvicu rozmixujeme na pyré.

3. Ryžu opražíme na troche oleja (2-3 min.), podlejeme vývarom z tekvice do výšky úrovne ryže, osolíme, okoreníme, premiešame a za občasného miešania a prilievania horúceho vývaru podľa potreby, uvaríme do krémovej konzistencie.

4. Keď je ryža skoro uvarená, pridáme do nej na kúsky nakrájaný plesňový syr a necháme ho sa roztopiť.

5. Na záver do risotta vmiešame vopred pripravené tekvicové pyré. Podávame posypané parmezánom.

Pri príprave tohto receptu som použila ručný mixérUtile od Delimano.







Ďakujem Nikonu za  zapožičanie fotoaparátu NikonD7200!
♡♡♡

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...