streda, 24. februára 2016

Batátový krém so zázvorom a pikantnými krevetkami


     Počasie nás už chce nalákať na jar. Hneď sa mi zlepší nálada, keď sa mi do tváre oprie pár slnečných lúčov. Už som aj zasiala prvé semienka. Teším sa na práce v záhrade, sedenie pod altánkom, pohľady na rozkvitnuté kvety, smothie z plodov z našej záhrady a tak...

Ale keďže je slnko ešte zubaté, rada sa ešte uchýlim k týmto zahrievajúcim zimným chutiam akú táto batátová polievočka so zázvorom skutočne má.




 
Na cca 6 porcií budeme potrebovať:
  • batáty cca 700g
  • stredne veľké zemiaky 3 ks
  • cibuľa 1 ks
  • zázvor cca 5-7 cm kúsok
  • krevetky z Ryba Žilina cca 8 PL
  • mletá čili 1/4 ČL
  • mletá sladká paprika 1 ČL
  • mletý sušený cesnak 1 ČL
  • soľ podľa chuti
  • garam masala korenie 1/2 ČL
  • váš obľúbený olej na tepelnú úpravu cca 2PL
  • smotana rastlinná 6 PL na dozdobenie hotových porcií
 



- Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji, pridáme zemiaky a batáty nakrájané na kocky. Pár minút pražíme a zalejeme horúcou vodou. Osolíme a necháme uvariť domäkka.


- Keď sú zemiaky uvarené rozmixujeme ich ponorným mixérom.


- Všetky koreniny zmiešame, pridáme soľ a v tejto zmesi obaľujeme krevetky. Pikantné krevetky opražíme na oleji.


- Pred servírovaním polievku dozdobíme 1PL smotany, posypeme troškou sladkej papriky alebo pikantného čili a doplníme krevetkami.





 
♡♡♡

pondelok, 22. februára 2016

Matcha panna cotta (vegan)


     Panna cottu som ešte nikdy nerobila, možno preto, že preferujem čokoládové dezerty. Takže, keď som sa na ňu včera podujala, muselo to byť hneď niečo netradičné ;-)

Som rada, že sa mi podarilo spojiť chutné so zdravým, tak snáď z tohto dezertu nebudeme mať až také výčitky.

Na chuť zeleného čaju v dezertoch si treba zvyknúť. Keď som robila tieto rawguľky, matcha mi na nich veľmi chutil. Panna cotta s matcha čajom mi však pripomínala večer, keď som si v japonskej reštaurácii objednala zmrzlinu zo zeleného čaju. Tú zvláštnu chuť som si nevedela obľúbiť.

Dnes je to už lepšie a pokiaľ máte radi chuť zeleného čaju, tak sa vám tento dezert určite bude páčiť.  



 
Ingrediencie na 4 formičky:
  • matcha čaj 2 PL - ja tento
  • biela čokoláda 150g
  • kokosový nápoj 300ml
  • agar 2 ČL
  • kokos sušený, strúhaný 3PL + na posypanie
  • kokosový olej na vymazanie formičiek
 


 

- Kokos si opražíme nasucho na panvici do zlatista. Pripravíme si formičky a vytrieme ich kokosovým olejom.
 

- Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu za postupného pridávania 250 ml kokosového mlieka.
 

- Vo zvyšných 50ml kokosového nápoja rozhabarkujeme matcha čaj.

 
- Hrnček s roztopenou čokoládou umiestnime na priamy oheň, vsypeme doň agar a dobre rozmiešame. Miešame, až kým nezačne mierne vrieť, vtedy odstavíme.

 
- Polovicu čokoládovej masy vmiešame k rozpustenému čaju. Vznikne tak zelená zmes. Rozdelíme ju všetku na dno 4 formičiek a tieto šupneme na 10 min do mrazáku, aby stuhla.

 
- Medzitým do bielej čokoládovej masy vsypeme opražený kokos, necháme ešte v horúcom hrnčeku a občas premiešame, aby nám naopak netuhla.

 
- Po 10 min. jemným ťuknutím vyskúšame, či zelená panna cotta stuhla. Ak áno, nalejeme na ňu zvyšnú bielu. Všetky formičky hodíme do chladničky dotuhnúť.

 
- Po cca 30 – 60 min. by sme mali mať panna cottu pripravenú na servírovanie. Ak sme použili silikónové formičky, vyklopíme ju jednoducho, ak kovové, treba ich umiestniť na plech s horúcou vodou, kokosový olej, ktorými sme ich vytreli, sa roztopí a taktiež pôjdu ľahko vybrať.

 
- Posypeme opraženým kokosom a matcha čajom, prípadne ešte prelejeme roztopenou bielou čokoládou (s kokos. mliekom alebo olejom).

 
  
 

Ak by sa vám nechcelo zvŕtať v kuchyni, www.matcha-tea.cz majú teraz v akcii dvojbalenie matcha čaju Harmony s bonusom – miničokoládkou z matcha čaju. Ale ak si počkáte, dočkáte sa receptu na čokoládu s matcha čajom aj na mojom blogu.

  


♡♡♡

nedeľa, 14. februára 2016

Valentínska after eight torta (bez umelých farbív)



     Valentín je pre niekoho komerčný sviatok, pre iných zas ďaľšia príležitosť ako vyjadriť lásku svojim partnerom, či srdcu blízkym ľuďom (ja napríklad dávam nejakú sladkostičku vždy aj rodičom :-)). My si s Jarkom teda nič extra darovať nezvykneme, ale nejakú drobnosť to predsalen chce.

Tento rok to bolo celé také imrovizované, aspoň u mňa. Nič extra som si nepripravovala a rátala s tým, že ukuchtím nejaký vlastnoručný prejav lásky. Láska mi odcestovala pracovne do Prahy a ja som zaľahla so silnou nádchou...No super. Našťastie, v sobotu som už ako tak nabrala dych a všetko stihla. Aj keď som improvizovala na poslednú chvíľu, využila to, čo mám doma, nakoľko som nemohla ísť ani do obchodu a piekla som Jarkom za chrbtom, decentne vzdialeným... :-) ale podarilo sa!

Dnes bohužiaľ ochorel zasa on...tak dúfam, že táto moja tortička z lásky mu aspoň trochu zdvihla náladu.




Ingrediencie na tortovú formu o priemere 30 cm:
  • červená repa 250 g
  • horká čokoláda 200 g
  • maslo 60 g
  • vajcia 5 ks
  • trstinový cukor 70 g
  • vínny kameň (prášok do pečiva) 1,5 ČL
  • kakao 5 PL
  • štipka soli
  • mascarpone 250 g
  • trstinový cukor 2PL
  • mätová aróma 2 ČL




1. Repu ošúpeme a uvaríme (cca 30min.). Necháme vychladnúť a rozmixujeme.

2. Čokoládu s maslom si roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme 10-15 min. za občasného premiešania chladnúť.

3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Bielka si ešte odložíme do chladničky. Do vyšľahaných žĺtkov pomaly, jemne primiešavame roztopenú čokoládu, kakao, vínny kameň a následne aj rozmixovanú repu, pričom z nej odložíme cca 2 PL.

4. Bielka vyšľaháme so štipkou soli dotuha a opatrne, po častiach ich vmiešame do čokoládového cesta.

5. Vylejeme do tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme pri 180°C cca 30-40 min. Vytiahneme po slamkovom teste.



 
6. Marscarpone vyšľaháme s repou, 2 PL cukru a mätovou arómou. Ak je mascarpone príliš tuhý a chceme, aby nám pretekal cez okraje torty, môžeme k nemu primiešať trochu acidka (alebo mlieka), ako som urobila ja.

7. Upečenú tortu necháme vychladnúť, potom ju pozdĺžne prekrojíme na 2 časti, vyplníme mascarpone, spojíme a potrieme mascarpone aj po vrchu. V chladničke necháme pár hodín stuhnúť a prepojiť chute.

8. Pred servírovaním môžeme ešte vytvoriť rôzne tvary a to za použitia buď rôznych formičiek alebo tvarov vystrihnutých z papiera, cez ktoré preosejeme buď kakao alebo práškový cukor, podľa chuti.




  A takéto krásne skvosty som dostala na Valentína ja :-)



♡♡♡

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...