utorok, 29. decembra 2015

Pečené filety zo zubáča s pistáciovou plnkou


     Musím povedať, že som typ, ktorý sa na Vianoce vždy teší na vyprážané rybie filé. Na foodblogerku je to asi trochu prízemné, ale som už taká. Mame som vždy kradla kúsky z misy, keď sa schyľovalo k štedrej večeri. Avšak takýmto milým a chutným ozvláštnením ako spracovať rybie filety, tiež nepohrdnem. Najmä na odľahčenie po vianočných "prejedačkách".



Pre 4 osoby si pripravíme:
  • filety zo zubáča Ryba Žilina
  • mangoldové listy 100g
  • pór 1ks
  • sušené paradajky 6 ks
  • pistácie lúpané cca 2 hrste
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej extra vergine


1. Póru odkrojíme bielu hlavičku a konce listov. Hlavičku nakrájame na kolieska a podusíme (ja na panvici v troške vody). Listy póru navzájom pooddeľujeme a v horúcej vode necháme pár minút povariť (cca 3-5 min), aby zmäkli, ale aby stále držali tvar.

2. Paradajky nakrájame na menšie kúsky a spolu s pistáciami a bielou časťou póru rozmixujeme nahrubo. Mangoldovým listom vyrežeme bielu časť a zbytok nasekáme nadrobno.

3. Vymeriame si kus alobalu podľa veľkosti ryby – budeme ju doňho baliť. Na alobal vedľa seba poukladáme pórové listy tak, aby sa pozdĺžne čiastočne prekrývali (aby medzi nimi neboli medzery). Priečne na pór do stredu uložíme filety ryby dva vedľa seba, naň pistáciovú plnku, posypeme nasekaným mangoldom a prikryjeme ďalšími dvoma filetami. Cez takúto rybu ešte prekladáme pórové listy raz z jednej, raz z druhej strany, tak, aby ju celú obalili. Nakoniec zabalíme do alobalu a to isté urobíme s druhou várkou ryby.

4. Pečieme 20 min. v rúre predhriatej na 180°C.

5. Podávame nakrájané na plátky so zemiakmi alebo šalátom podľa lubovôle.





♡♡♡

piatok, 18. decembra 2015

Hubová polievka s batátmi, najlepšia, akú som kedy jedla


     No naozaj! Lepšiu hubovú, ako túto, som nejedla. Konečne som dosiahla môj bod dokonalosti. Nikdy som totiž nevedela ako docieliť, aby bola krémová a chutná, taká akurát na moje chuťové predstavy.

Tak sa nám pomaly zvianočnieva a ja dúfam, že aj k vám pomaly preniká pokoj a kľud, harmónia a radostná nedočkavosť štedrého dňa. Majte krásne predvianočné dni a nezbláznite, radšej si dajte teplú polievku!



 
Pre 4 osoby si pripravíme:
 
  • sladké zemianky - batáty cca 300g
  • sušené huby 2 hrste
  • olivový olej extra vergine
  • rastlinná alternatíva smotany 250 ml (ja Alpro sójová)
  • cibuľa ½
  • cesnak 3 strúčiky
  • rybacia omáčka 1PL
  • soľ
  • korenie
  • tabasco podľa chuti
 



- Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme 10-15 min. zmäknúť.

- V hrnci na oleji pražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme soľ, cesnak (ja som si 1 ks odložila na koniec) a ošúpané a na kocky nakrájané batáty.

- Zalejeme horúcou vodou alebo rastlinným vývarom. Pridáme huby, aj s vodou, pričom si asi tretinu odložíme bokom na dozdobenie porcií.

- Pridáme rybaciu omáčku a tabasco. Varíme do zmäknutia batátov.

- Medzitým si na v troche vody a soli udusíme odložené hríbiky.

- Do uvarenej polievky pridáme odložený surový cesnak, rozmixujeme ponorným mixérom, prilejeme alternatívu smotany, na plameni ešte premiešame a podávame s dusenými hríbikmi.
 
 
 
Aj toto je jeden z hríbikov, z ktorých som pripravovala tú našu polievočku.
 
♡♡♡

 

streda, 9. decembra 2015

Špagety so zelerovým pestom a konopnými semiačkami


     Dávno som nevarila cestoviny. Odkedy sa snažím vyhýbať lepku akosi som si od nich odvykla, hoci voľakedy by som sa zaprisahala, že by som bez nich neprežila. Na všetko sa dá zvyknúť a keď to má mať ešte aj pozitívny dopad, tak prečo nie?
     Nuž ale musím priznať, že občas si taký malý starý hriech doprajem. Kvalitné, varené a papané s radosťou a láskou nemôžu uškodiť.
     Každopádne túto mňamku zo stonkového zeleru si môžete pripraviť kedykoľvek počas roka. Obzvlášť teraz, keď je vitamínov nedostatok sa hodí akýkoľvek šikovný surový recept. No a keď si doň primiešame ako bonus také zdravé a energiou nabité suroviny ako konopný olej, či konopné semiačka, nie je o čom. Konopné semienko má nespočetne veľa blahodarných účinkov pre naše zdravie a pleť, napr. na oslabenú imunitu, či suchú pokožku – viac tu a za studena lisovaný panenský konopný olej okrem iného obsahuje aj pleti lahodiaci vit. E – kuk sem! A nadôvažok oba od českého výrobcu, takže žiadne cestovanie od anonymu cez pol zemegule. Tak šup na to!



 
 
Pre 2 osoby si pripravíme:
 
  • stonkový zeler 100g
  • cesnak 2 strúčiky
  • orechy vlašské za hrsť
  • olivový olej extra vergine 4 PL
  • citrónová šťava 2 PL
  • himalájska soľ podľa chuti
  • konopný olej Carun 3 PL
  • konopné semiačka lúpané Carun 2 PL
  • špagety 180 g
 



 
- Špagety uvaríme v osolenej vode al dente.
 
- Medzitým si pripravíme pesto. Orechy nasucho opražíme na panvici. V malom mixéri rozmixujeme zeler s cesnakom, väčšou časťou orechov (ostatné použijeme na posypanie), olivovým olejom a soľou.
 
- Do hotového pesta primiešame konopný olej a citrónovú šťavu.
 
- Uvarené špagety scedíme, ale nie úplne, trochu vody v nich necháme, tak sa pesto lepšie vymieša a priľnie na cestoviny.  
 
- Pesto zmiešame s cestovinou a servírujeme posypané nasekanými orechmi a konopnými semiačkami.     
 
 

  
Ozaj a dá sa použiť aj ako nátierka alebo namiesto cestovín dajte trebárs pohánku, krúpiky, či inú obľúbenú surovinu.
 
  
♡♡♡
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...