pondelok, 30. novembra 2015

Hruškovo-makový koláč s medom


    
     V tieto, pre mňa predvianočné upratovacie dni, mi dobre padne ukradnúť si chvíľku s knižkou, kávičkou a koláčikom. A možno aj vás inšpirujem ako využiť posledné zoschnuté hrušky a premeniť ich na niečo chutné a aj oku lahodiace - takýto krásny neskorojesenný koláčik.


 
 
Na tortovú formu o priemere 25 cm:
 
  • špaldová múka hladká 225g
  • kokosový nápoj Alpro 250 ml
  • mak mletý 50g
  • med 70g
  • kokosový olej 50g
  • vínny kameň 10g
  • chia semiačka 1PL
  • škorica 1ČL
  • hrušky 3-4 ks alebo koľko vám vojde
 

 

 - Rúru si predhrejeme na 180°C.

- Chia semiačka zalejeme kokosovým nápojom a premiešame.

- V mise zmiešame sypké suroviny. Pridáme med, olej a nakoniec primiešame kokosový nápoj aj s chia.

- Polotekuté cesto vlejeme do tortovej formy a naaranžujeme doň rozštvrtené hrušky.

- Pečieme pri 180°C cca 30 min, po pozitívnom „slamkovom teste“.

- Hotový koláčik sme si ešte poliali medíkom.

 

♡♡♡

sobota, 28. novembra 2015

Zelerovo-jablková krémová polievka


 
     V tieto dni už trávime čas radšej doma. Nakoľko aj dosť cestujeme po Slovensku, vymrznutí a nacestovaní sme dosť. Aj pre čoraz nižšiu teplotu vonku nám viac ako inokedy dobre padne teplá polievočka, čo zahreje bruško, aj dušu.



 
 
 
Pre 4 osoby si pripravíme:
 
  • zeler 1 ks
  • cibuľa 1 ks
  • jablko veľké 1 ks
  • soľ
  • olivový olej EV
  • sójový nápoj Alpro cca 500 ml
  • dijónska horčica 2PL 
 
 
Na dozdobenie pred servírovaním:
 
  • tekvicové jadierka za hrsť
  • petržlenová vňať
  • parmezán
 
 
 
 
 


- Cibuľu nakrájame nadrobno a necháme zosklovatieť v hrnci na olivovom oleji.

 
- Pridáme ošúpaný a na kocky nakrájaný zeler, jablko, osolíme a podlejeme sójovým nápojom tesne nad hladinu zeleniny. Varíme do zmäknutia.

 
- Po uvarení tuhé časti rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme soľou, pridáme horčicu a v prípade potreby zriedime ďaľším sójovým nápojom.

 
- Podávame s petržlenovou vňaťou, posypané strúhaným parmezánom a tekvicovými semiačkami. Mäsožravci si môžu dať opraženú slaninu.




A takúto príjemnú pohodu sme si užívali u nás doma po obede...

♡♡♡

streda, 25. novembra 2015

Mrkvovo-kokosové ragú s jačmennými krúpmi


     Tak toto jedlo prekvapilo. Vzhľadom na nedostatok surovín v špajzi a nechuti ísť do obchodu bola nutná improvizácia. Zahrala som sa na: uvar zo surovín čo máš k dispozícii niečo chutné a prezentovateľné a tu to máme. Prekvapivo úžasná chuť!


 
Pre 2 osoby si pripravíme:
  • jačmenné krúpy 1 šálka (200ml)
  • kokosový nápoj Alpro 500ml
  • paradajkový pretlak koncentrovaný 3PL
  • veľká mrkva 3 ks
  • kukurica cca 100g alebo podľa chuti
  • cesnak 3 strúčiky
  • sušené paradajky 5 ks
  • cappari 1PL
  • feferónka ½
  • himalájska soľ
  • slnečnicové semiačka za hrsť
  • olivový olej 2PL
 
 
 
- Krúpy dáme variť v 350 ml kokosového nápoja a 1PL paradajkového pretlaku a osolíme. Varia sa cca 20-30 min. Občas premiešame.

- Slnečnicové semiačka si opražíme nasucho na panvici až kým nezačnú šíriť vôňu. Odložíme si ich bokom na záverečné servírovanie. A nezobať!

- Na oleji opražíme cesnak, pridáme mrkvu, posypeme kurkumou, miešame asi minútku, potom podlejeme kokosovým nápojom, doplníme zvyšným paradajkovým pretlakom a prisypeme kukuričku. Vhodíme rozdrvenú feferónku, cappari a nakrájané paradajky.

- Chvíľu za občasného miešania podusíme – cca 5-10 min. Ak potrebujeme, dosolíme.

- Servírujeme posypané slnečnicou. Je to v-y-n-i-k-a-j-ú-c-e!

 

♡♡♡
 
 

piatok, 20. novembra 2015

Zeleninové soté s kokosovým mliekom

 
      Tento recept som pripravila už dávnejšie, ale myslím, že si na ňom môžeme pochutiť aj v tomto období. Chutná, ľahká, jednoduchá rýchlovka, také recepty mám rada. Skúste!

 

 
Pre 4 osoby potrebujeme:

  • cibuľa 1ks
  • červená paprika 3 ks
  • hrsť húb sušených alebo čerstvých
  • paradajkový pretlak 200g
  • grappa (alebo pálenka) 3PL
  • feferónka 1/2
  • výdatné korenie Sonnentor ½ ČL
  • sušené paradajky 10 ks
  • vývar zeleninový 3 dcl - možno nahradiť horúcou vodou
  • kokosové mlieko z konzervy 15 PL
  • olej olivový alebo kokosový 2PL
  • soľ štipku
  • príloha - ryža


 
- Nadrobno nakrájanú cibuľu hodíme na olej olivový alebo kokosový, osolíme a pražíme do zlatista. Prihodíme čerstvé alebo vopred namočené sušené huby a na pásiky nakrájanú papriku. Prilejeme grappu a necháme ju odpariť.

- Pridáme pretlak, premiešame, necháme pár minút bublať. Nakoniec pridáme vývar, sušené paradajky, rozdrobenú feferónku a výdatné korenie, pridáme kokosové mlieko, dusíme 10 min. Podávame s ryžou.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...