utorok, 22. septembra 2015

Pšeno s grilovanou zeleninou (vegan, bezlepkové)

     
   Jeseň už čoraz naliehavejšie klope na dvere a aj keď sa snažíme užiť si posledné lúče slniečka, rána sú chladné so srieňou na tráve. Tento rok sa mi ako na potvoru neurodila žiadna hokkaido tekvica. Neviem, čo robím zle. Zachránila ma mamina záhrada a vznikol takýto krásny a chutný vegan recept:



Pre 4 osoby si pripravíme:

  • pšeno 250g Biolinie
  • karfiol - štvrťku hlávky
  • hokkaido tekvičku – štvrťku
  • cuketa - polovička
  • mrkva 1 ks
  • slnečnicové semiačka Bioharmonie
  • olivový olej extra vergine podľa potreby
  • aceto balsamico
  • himalájska soľ štipka
  • feferónka 1 ks alebo podľa chuti
  • kto chce: vajíčka 2 ks a balkánsky syr 100g

1. Zeleninu ugrilujeme. Karfiol nakrájame na ploché kúsky, Hokkaido na polmesiačiky, cuketu na kolieska, mrkvu pozdĺžne na 4 časti. Postupne rozkladáme na grilovaciu panvicu potretú olejom a grilujeme do zlatista. 

2. Slnečnicové semiačka necháme trochu sfarbiť v suchej panvici na miernom plameni.

3. Pšeno prepláchneme a uvaríme v osolenej vode. V návode je uvedené 25 min., ale mne úplne stačilo 10min., aj to sa mi zdalo už kašovité. Kto chce, môže si pšeno ešte potom opražiť na cibuľke.

4. Pšenko zmiešame so slnečnicovými semiačkami, dochutíme olivovým olejom, prípadne soľou, ak treba, vmiešame grilovanú zeleninu a pokvapkáme balsamikovým octom. Ozdobíme fererónkou.

Kto nie je vegan, pridá si aj na štvrťky nakrájané vajíčko a na kocky nakrájaný syr.


♡♡♡

nedeľa, 13. septembra 2015

Môj jablčný perník


     Ako každý rok, aj tento máme denno-denne na zemi veľa opadaných jabĺk. Sú to také menšie-väčšie nepodarky, zelené a kyslé, dávam ich do smothie alebo z nich pečiem koláče. Okrem obľúbenej štrúdle aj všakovaké jablčníky. Dnes som vyrobila tento perník. 




Na jednu formu o priemere 25 cm budeme potrebovať: 

  • vajcia 3 ks
  • cukor trstinový 200g
  • olej 65 ml
  • špaldová múka celozrnná polohrubá 250g
  • hrozienka vopred namočené do pálenky – za hrsť
  • perníkové korenie 1 ČL
  • vínny kameň 2 ČL
  • stredne veľké jablká 5 ks
  • vlašské orechy vcelku – za hrsť na ozdobenie





- Vajcia vyšľaháme s cukrom. 

- Primiešame olej, hrozienka, perníkové korenie, vínny kameň a múku. 

- Medzitým na panvici nasucho opražíme orechy.

- Do cesta nakoniec vmiešame nastrúhané jablká, dôkladne premiešame a vylejeme ho do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Navrch poukladáme orechy.

- Pečieme pri 180°C cca 30-40 min. Podavame s kopcekom vanilkovej zmrzliny, pripadne so slahackou alebo s dzemom podla chuti.

Pozn. Orechy môžeme tiež nasekať a pridať do cesta pred pečením. Sú však chutnejšie, ak ich predtým tiež nasucho opražíme.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...