štvrtok, 27. februára 2014

Malá zmienka o Dore za hranicami Slovenska


     Aj keď Francúzi majú neopakovateľnú kuchyňu a mohla by som sa od nich ešte veľa učiť, predsalen sa stal malý zázrak a možno sa dozvedia čo-to o tom ako sa varí u Dory.
Tento malý úspech za hranicami Slovenska mi bol dopriaty vďaka mojej kamarátke Anke, ktorá žije v Paríži a okrem toho, že má dve malé dietky sa stíha aj aktívne zapájať do aktivít slovensej komunity vo Francúzsku napríklad aj tým, že prispieva do francúzsko - slovenského periodika Spravodaj. Anka ma oslovila, či by mohla o mne napísať zopár riadkov do toho koncoročného a ja som samozrejme nemohla odmietnuť. Toto je výsledok.





Preklad textu by mal znieť nasledovne:
Jeden blog a veľa vášní, to je Danka Kulifajová, mladá šarmantná Slovenka milujúca cestovanie, tanec, fotografovanie a varenie. Vyštudovala Taliansky jazyk a literatúru a dlhé roky chodila pravideľne do Talianska, kde si obľúbila okrem krásy krajiny aj rôznorodosť a vôňu tamojšej kuchyne. V roku 2009 sa rozhodla vytvoriť svoj vlastný kulinársky blog Dora’s art plný chutných receptov a krásnych fotografií, pri pohľade na ktoré zacítite vôňu a chuť prezentovaných jedál. Jej recepty sa objavili v časopisoch Emma, F.O.O.D. a Foodissimo. Nie náhodou sa stal blog Dora’s art súčasťou českej knihy Blanky Dvořákovej “Food blogeři “ - Gurmánske inšpirácie od 20 známych českých a slovenských blogerov. Kniha vyšla len nedáno a nájdete v nej nielen Dankinu taliansku kuchyňu, ale aj kuchyňu tureckú, vietnamskú či indickú. Pre inšpiráciu sme pre vás vybrali jeden z receptov Dora’s art. 

Link na Dora’s art http://dorasart.blogspot.com/ 

Ako recept som poskytla túto Vianočku s marcipánom, ktorú už poznáte.

Anke veľmi pekne ďakujem a ak sa nájdu nejakí francúzsko-slovenskí čitatelia na mojom blogu, ktorí sa o mne dozvedeli spomínanou cestou, týmto ich pozdravujem, ďakujem za návštevu, ktorá dúfam, nebola posledná! 

streda, 26. februára 2014

Tekvicová polievka s čili a kokosom





Tekvicové polievky mám veľmi rada. Sladkastá chuť varenej tekvice v slanom prevedení je pre mňa taká lahodná. Neváhala som preto vyskúšať aj verziu s kokosovým nádychom. Snáď bude inšpiráciou aj pre vás ;-)




Na cca 8 porcií budeme potrebovať:

  • maslová tekvica 1/2 ks
  • kokosový olej cca 1 PL
  • cibuľa 1ks
  • mrkva 4 ks
  • kokosové mlieko 5PL
  • kurkuma 1 ČL
  • mleté čili na špičku ČL
  • škorica 1/2 ČL
  • lúpané tekvicové semiačka na dozdobenie

1. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky, mrkvu na kolieska. Cibuľu nakrájame nadrobno a necháme spražiť na kokosovom oleji, osolíme, aby pustila šťavu a nepripálila sa nám. Keď je sklovitá, pridáme tekvicu a mrkvu a chvíľu miešame.

2. Podlejeme horúcou vodou len tesne nad úroveň zeleniny. Varíme do zmäknutia.

3. Keď je zelenina uvarená, prilejeme ešte vodu na zriedenie a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme kokosové mlieko, koreniny a dochutíme soľou, ak treba. Necháme zovrieť a odstavíme.

4. Tekvicové semiačka nasucho opražíme na panvici a posypeme nimi polievku pred podávaním.


♡♡♡

nedeľa, 23. februára 2014

Medová bábovka so sušenými slivkami od Ajky


     Dnes som ani nemala v pláne fotiť a publikovať, ale toto sa nedalo nezverejniť. Takáto fajnová bábovečka sa musí zaznamenať. Jemná, ľahká, nadýchaná. Ideálna ku kávičke pri praskajúcom krbe po príjemnej nedeľnej prechádzke ♥

Medová bábovka so sušenými slivkami


Najprv som mala v pláne urobiť klasickú bábovku, ale zabrúsila som na Ajkin blog Poľné kvety a z pôvodného zámeru ihneď vzišlo. Ajka, ďakujem za inšpiráciu, pochutili sme si!

Pôvodný recept nájdete tu. Ale pre istotu a svoje potreby si ho sem dovolím skopírovať. Postup je jednoduchý a zrozumiteľný.

Ingrediencie na 1 klasickú bábovkovú formu:
  • vajíčka 4ks
  • práškový cukor 80g
  • med 125g
  • kakao 1PL
  • mletá škorica 1/2 ČL
  • mleté klinčeky 1/2 ČL
  • sóda bikarbona 1/4 ČL
  • prášok do pečiva 1/4 ČL
  • sušené slivky za hrsť
  • špadlová múka 125g

Postup: 

- Žĺtky, med a cukor vymiešame do peny.

- Pridáme kakao, škoricu a klinčeky. Premiešame.


- Múku spolu s práškom do pečiva a sódou zapracujeme do vyšľahaných žĺtkov.


- Vyšľaháme si sneh z bielkov ktorý zapracujeme do žĺtkovej zmesi s múkou.


- Pridáme nadrobno nakrájané sušené slivky a premiešame.

- Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme mletými mandľami alebo polohrubou múkou. Do formy vylejeme pripravené cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry cca na 150°C 50-60 min.

- Upečenú ešte teplú bábovku vyklopíme z formy a posypeme škoricovým cukrom.


Medová bábovka so sušenými slivkami


PS: Moja bábovka má trochu hrubšiu kôrku, lebo som si nevšimla, že teplota má byť iba 150°C a piekla som ju na 180°C. Teším sa, že nabudúce bude ešte jemnejšia!

štvrtok, 20. februára 2014

Tašky



     Tašky robila moja babka krupánská  a preto budú na mojom blogu. Viem, že ich väčšina z vás pozná, ale ja ich tu aj tak chcem. 
Chodila som k nej na prázdniny. Babka mala aj dedka, ale u nás sa vždy vravela u oboch babiek, že sa ide k babke. Krupánskej alebo vištuckej. 
Keď robila tašky babka, nevedela som ich jesť, lebo tam pre mňa, vtedy dieťa, dávala veľa korenia. Pre dedka. Ale veľmi mi chutilo to cesto. Mňam! Ja ich robím už s inou náplňou - menej korenia vykompenzujem inými surovinami. Tu je recept.

Tašky



Na 2 plechy tašiek (cca 8 ks) si pripravíme:

Cesto:
  • zemiaky uvarené v šupke cca 7-8 ks
  • múka špaldová podľa potreby (viac ako 1 kg nebudete potrebovať, odhadujem to na 500g)
  • soľ 1 ČL
 Na náplň:
Babka dávala bravčovú masť, mleté korenie a krupicu. Tu je moja verzia.
  • olivový olej
  • morská soľ 
  • korenie
  • feferónka (mletá alebo drvená, sušená alebo čerstvá) podľa chuti
  • cesnak čerstvý (viem si predstaviť aj sušený) cca 8 ks
Prípadne ešte si viem predstaviť:
  • sušená červená paprika
  • sušené bylinky podľa chuti
  • obľúbený syr


Tašky



 -  Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame, prípadne roztlačíme najemno, pridáme soľ a prisypávame múku, miesime cesto, až kým nie je kompaktné, relatívne pevné a nelepí sa nám na ruky.

- Cesnak pretlačíme do oleja a premiešame. Ak máme feferónku mletú, tak ju k oleju pridáme tiež.  

- Cesto si rozdelíme na 8 bochníčkov. Každý bochníček rozvaľkáme na dĺžku plechu a šírku cca 15cm na pomúčenej doske a potrieme ochuteným olejom, posypeme soľou a korením (prípadne nami zvolenými surovinami) a zavinieme tak, že hornú tretinu cesta preložíme k stredu a to isté urobíme s dolnou tretinou cesta (takto zavinuté by mali merať tú 1/3 z pôvodnej šírky, teda cca 5 cm). 



Tašky



  - Dáme piecť na vymastený plech cca 10-15 min. pri 180°C kým nie sú odspodu jemne prifarbené. Vtedy ich otočíme pripečenou stranou nahor a pečieme ďalších 10-15 min. 
 

Tašky


Papáme len tak. Chutia trochu ako lokše. Ja ich milujem!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...