streda, 30. októbra 2013

Moja maličkosť v časopise F.O.O.D.


     Prednedávnom som bola oslovená Tomášom Babincom, ktorý prispieva pre český kulinársky časopis F.O.O.D., či by som pristúpila na dvojstránku o mojej maličkosti a blogu. S radosťou som súhlasila a tu je výsledok!







Ďakujem Tomášovi a celej redakcii časopisu F.O.O.D. za dôveru a prejavenú poctu! Vám, moji milí čitatelia, ďakujem za vašu podporu a spätnú väzbu, bez vás by môj blog nebol tým, čím je! Veľmi si to vážim! ♥

pondelok, 28. októbra 2013

Baklažánové rolky s ricottou a mangoldom


     Dnes vám predstavím alternatívu k lasagnam ricotta e spinaci. Ide o baklažánové rolky plnené mangoldom, namiesto špenátu, a tvarohom. Takýmto spôsobom sa vyhneme už takmer všadeprítomnej múke, keď eliminujeme cestoviny. Papaníčko je ľahké, chutné a výživné! Dobrú chuť!


Ingrediencie pre 4 osoby:
  • baklažán 2 ks
  • olivový olej na potieranie panvice a pekáča
  • listy mangoldu alebo špenátu 300g
  • ricotta (alebo tvaroh) 250g
  • vajce 1ks
  • štipka muškátového orieška
  • soľ
  • paradajkový pretlak alebo ešte lepšie hotová paradajková omáčka na cestoviny
  • strúhaný parmezán 200g

- Baklažán nakrájame pozdĺžne, osolíme z oboch strán. Grilovaciu panvicu pierkom natrieme olejom, necháme rozpáliť a poukladáme naň baklažán. Ugrilujeme všetky plátky baklažánu.

- Medzitým špenát chvíľu sparíme na sitku, aby zmenšil objem, následne ho nakrájame nadrobno a zmiešame s ricottou, vajíčkom, muškátovým orieškom, soľou a 100g parmezánu. 

- Na začiatok plátku baklažánu umiestnime asi 1 PL špenátovej zmesi a zrolujeme do rolky. Takto postupujeme pri všetkých plátkoch a postupne ich ukladáme na vymastený pekáč tak, aby nebol spoj viditeľný. 

- Nakoniec polejeme paradajkovou omáčkou a posypeme parmezánom.

- Pečieme cca 30 min. pri 180°C.

nedeľa, 27. októbra 2013

Pikantná tekvicová polievka s údeným lososom, zázvorom a peperoncino


     Dnes to bude opäť tekvičková. Tentokrát žiadna hokaido, ani maslová, ale pravá echt veľká klasická tekvica, odroda goliáš. V podstate však môžete použiť akúkoľvek jedlú tekvicu. Ja som túto dostala od sestry, myslela som, že urobíme svetlonosa, ale keď sme prišli na to, aké bude ťaždé vydlabať tekvicu pri zachovaní jej vonkajšieho tvaru a obalu, tak som zvolila smrť tekvice pre polievku a musím povedať, že to stálo za to!







Ingrediencie pre 6 osôb

  • tekvica 250g
  • pór 1/2
  • feferonka (v celku alebo prášková)
  • zázvor 2 cm
  • olivový olej
  • soľ
  • údený losos 100g


1. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Pór nakrájame na kolieska a dáme do hlbokého hrnca na rozpálenom oleji 2 min. popražiť.

2. K póru vsypeme kocky tekvice, podlejeme horúcou vodou, osolíme a pridáme štipku feferónky (ak máte papričku vcelku, tak 1/2 kusa) a ošúpaný a nastrúhaný zázvor. Necháme variť cca 20 min. podľa veľkosti tekvice, do jej zmäknutia.

3. Keď je tekvica uvarená, rozmixujeme ju ponorným mixérom a podľa potreby polievku zriedime horúcou vodou a dochutíme soľou.

4. Podávame s údeným lososom nakrájaným natenko.


♡♡♡

sobota, 26. októbra 2013

Praha 23.10.2013, krst knihy o foodblogeroch


     Tak sa vám opäť hlásim milí moji a to so správami z mojej cesty do Prahy na krst knihy o českých a slovenských foodblogeroch.
Krst sa konal o 17:00 hod na Václavskom námestí, v kaviarni kníhkupectva Academia, na prvom poschodí. 






Kaviarnička už bola takmer plná, voľný bol už len jeden stôl, ktorý asi čakal na nás.

 
     Po príchode ma privítala pani Dvořáková, autorka knihy, ktorá mi vzápätí vysvetlila ako bude akcia prebiehať.



   Najprv sme si vypočuli zopár slov na úvod o tom kto sú to foodblogeri a čo robia, ako vznikla kniha, čo v nej nájdeme atď.



Podporiť ma prišla moja sestra s partnerom a ich malým synčekom.


Po úvode s vydavateľom a autorkou prišlo na rad spovedanie samotných prítomných autorov. Z tejto časti som mala veľké obavy. Moderátor povedal, že ma nebude trápiť, ale niektorým foodblogerom dával otázky, na ktoré by som napr. ja nevedela promptne reagovať :-) Ale baby sa vynašli, šikulky. Ja som rozprávala o tom, že varím prevažne taliansku kuchyňu, o tom, že za to môže moja sestra, ku ktorej som chodila veľa rokov každé leto na prázdniny, že som istý čas pobudla aj na Sicílii...


Musím povedať, že fakt, že som ako jediná zo Slovenska prišla, organizátorov očividne potešil a aj počas môjho predstavenia túto skutočnosť vyzdvihli. (Nepriznávam to s radosťou, ale musím povedať, že doteraz z mojej skromnej spolupráce s médiami som z českej strany zaznamenala väčšie docenenie. Na Slovensku si časopis, pre ktorý zamakáte, musíte nakoniec ešte aj kúpiť, v Čechách vás za jeden recept odmenia ročným predplatným. Tu sa opäť prejavuje slovenský syndróm je nám jedno, čo máme doma a vytlčme z toho čo najviac, najlepšie zadarmo, práve naopak, ona by mala byť rada, že za to nemusí platiť...ale to už sa nechávam uniesť...)


Krstilo sa šampaňským. Tým sme si zároveň aj pripili, každý z iného pohára. V tom mala byť symbolika, nakoľko každý foodbloger ma iný, svoj osobitý štýl.

 


   Pred samotným začiatkom som bola trochu nervózna, predsalen človek nevie čo má čakať a ešte k tomu v cudzom prostredí a medzi ľuďmi, kde nikoho nepozná...ale obavy sa rozplynuli akonáhle som spoznala sympatické dievčatá Kayu z Vášne projídlo a Adelku z Ruměnčinho pojídání


Kaya a Dora (foto by: Karolina Roubíčková)
Prišla nás povzbudiť aj Šárka z Malého bloku (vpravo), ktorá si dala od nás knižku aj podpísať! Môj prvý autogram do "mojej" prvej knihy :-D

Dora, Adelka, Šárka (foto by: Karolina Roubíčková)
V knihe je 20 foodblogerov a ich 3-4 chodové menučka, ktoré by mali charakterizovať ich tvorbu. Zo Slovenska ich bolo myslím 5. Predpokladaná cena cca 13 eur. Bohužiaľ nateraz vám neviem podať viac informácií, keďže mi knižky ešte nedorazili, ostali zaseknuté niekde na ceste. Akonáhle sa však dopravia, môžete sa tešiť na bližšie informácie a tiež avizovanú súťaž.


Na záver už len dodám, že som sama zvedavá v akých nákladoch sa knižka bude predávať. Osobne neviem kto vlastne by mal byť cieľovou skupinou, ale verím, že si svojich čitateľov nájde. Čo si myslíte vy?

Ďalšie informácie a zmienky:
Kaya
http://generace21.cz/48837-foodblogeri-v-tistene-podobe/
Vilemína
http://blogosvet.blog.cz/1310/kniha-foodblogeri 

sobota, 19. októbra 2013

Kniha Foodblogeři - Gurmánské inspirace od 20 známých českých a slovenských blogerů


     Milí moji, dnes mám pre Vás novinku. U našich susedov v Českej republike mala jedna pani menom Blanka Dvořáková veľmi dobrý nápad. A to zostaviť knihu o slovenských a českých foodblogeroch. Veľmi dobrý nápad to bol preto, lebo si takto aspoň každý z nich mohol čiastočne splniť svoj malý sen o vydaní knihy. A ja som mala to šťastie a bola som pani Dvořákovou oslovená ešte na jar. A som rada a ďakujem za to, že sme spoločne zostavili tých pár stránok o mojom blogu.

Nech sa páči, nahliadnite! Toto je konečná podoba:



     Krst tejto knihy bude prebiehať už najbližšiu stredu 23.10.2013 v Prahe v kníhkupectve Academia na Václavskom námestí a to o 17:00 hod. Dúfam, že aj mne sa podarí tejto významnej udalosti zúčastniť. Veľmi sa teším, tak mi držte palce, aby všetko dobre dopadlo!
Snáď bude knižku dostať aj na Slovensku. Tí z vás, ktorých zaujala, ju tiež budete môcť vyhrať na mojom blogu ako predvianočný darček. 






PS: Prosím slovenských foodblogerov, ktorí sa do Prahy chystáte, aby sa mi ozvali na mail dorasart@gmail.com
 Ďakujem :-)

piatok, 18. októbra 2013

Kuracie prsia na hrozne s badiánom, klinčekmi a škoricou


          Tento recept mi skrsol v hlave spontánne pri úvahe nad tým, čo so záplavou hrozna, ktorá nám ostala ešte od oberačky. V koláči tento kôstkový typ veľmi neobľubujem a tak som sa rozhodla pre alternatívu v slanom prevedení. Vzniklo kura na hrozne s prílohou vo forme hroznového šalátika. Nech sa páči.


Kuracie prsia na hrozne

Pre 4 osoby budeme potrebovať:

  • kuracie prsia 4 ks
  • červené alebo biele hrozno alebo ich kombinácia 3 - 4 strapce
  • červené víno 2 - 2,5 dcl
  • badián vcelku 1 ks alebo štipku práškového
  • škorica zvitky 1 ks
  • klinčeky štipku mletých
  • olivový olej 2 PL
  • soľ, trstinový cukor
  • múka alebo škrob alebo iné zahusťovadlo 2PL

- Prsia, ak sú príliš hrubé, jemne naklepeme, osolíme a na rozpálenom oleji v priestrannej panvici prudko opražíme z oboch strán. 

- Keď sú prsia z oboch strán zatiahnuté, pridáme hroznové bobule a podlejeme vínom. Prsia ponadvihujeme tak, aby sa hrozno dostalo pod ne a dobre sa podusilo. Pridáme koreniny a necháme dusiť cca 20-30 min. do zmäknutia mäska.

- Po udusení prsia vyberieme a prikryjeme, aby nevychladli. Omáčku precedíme, ale ak máte bezkôstkové hrozno, netreba, vtedy len vyberieme badián a škoricu. 

- V šálke si rozmiešame v troche vody múku a prilejeme k omáčke. Na miernom plameni miešame kým nezhustne. Ak je potrebné, dochutíme trstinovým cukrom alebo soľou.

- Do zahustenej omáčky vrátime prsia a môžeme sa popiplať a povyberať aj scedené šupky zo sitka. 

- Podávame s ryžou alebo s bagetkou, prípadne, ak nám ostalo hrozno, s týmto hroznovým šalátom.

Hroznový šalát s plesňovým syrom a sušenými paradajkami


     Tento šalát vznikol spontánne a náhle, na základe možností mojej chladničky a ako príloha k tomuto kuriatku.


Množstvá podľa chuti a ľubovôle:
  • čierne hrozno
  • šalátové listy
  • plesňový syr (Niva)
  • slanina
  • sušené paradajky
  • olivový olej extra vergine
  • sójová omáčka
- Slaninu nakrájame na rezančeky a nasucho opražíme na teflóne.

- Do jednej misy: šalátové listy, ak treba, natrháme, syr nadrobíme, hroznové bobule otrháme, sušené paradajky nakrájame nadrobno.

- Hotovou slaninou posypeme šalát, polejeme olejom a pokvapkáme sójovou omáčkou.

piatok, 11. októbra 2013

Tekvicová polievka s mrkvou, plesňovým syrom a rozmarínom


     Táto polievočka je luxus, je noblesa sama. Pri jej ochutnávaní nebudete vedieť prestať odjedať z hrnca. Jedna lahodná chuťovo vyvážená a ladiaca báseň! S čistým svedomím môžem prehlásiť, že je to kráľovná polievok!

Doma sme mali hokkaido už nejaký čas a nie a nie sa do nej pustiť. Asi čakala na túto príležitosť a myslím, že tekvička môže byť nadmieru spokojná, že poslúžila tak ušľachtilému účelu.




Pre 6 osôb budeme potrebovať:

  • hokkaido 700g
  • mrkva 2 veľké
  • zemiaky 2 veľké
  • cibuľa 1 ks
  • plesňový syr (napr. Niva) 150g
  • rozmarín 2 vetvičky
  • olivový olej 2 PL
  • morská soľ
  • tekvicové semiačka na dozdobenie

1. Cibuľu nakrájame nadrobno a vo veľkom hrnci opražíme na olivovom oleji. 

2. Pridáme mrkvu na kolieska a zemiaky na kocky a intenzívne asi 3 min. miešame. Podlejeme trochou horúcej vody a pridáme hokkaido nasekané na kocky. Voda by mala siahať asi do 3/4 úrovne zeleniny. Osolíme, prikryjeme a necháme podusiť a zmäknúť. 

3. Keď je zelenina uvarená, pridáme lístočky rozmarínu a asi 120g rozdrobeného plesňového syra a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Ochutnávame a prípadne ešte dochutíme soľou. Ak je polievka príliš hustá, doplníme prevarenou vodou, prípadne vývarom do požadovanej konzistencie.

4. Servírujeme dozdobené omrvinkami syra, ktorý sme si odložili, a tekvicovými semiačkami.

♡♡♡

utorok, 8. októbra 2013

U nás, v kraji slivkových samôt...a slivkový koláč s marcipánom a amaretti


     Milí moji, tak postupne, podľa intenzity reakcií, zisťujem, že vy sa radi dívate! Najviac sa vám páčia fotkové posty a to najmä tie, ktoré trochu zabŕdnu do zákulisia môjho varenia. Ale nečudujem sa, pretože ja som taká istá :-) Budem si musieť vstúpiť do svedomia a trochu častejšie vás obšťastňovať fotkami. 
     Dnes to bude tiež trošku viac ako len o recepte, aj keď téma je už trošku pasé. Bohužiaľ som ale doteraz nemala čas / chuť ju spracovať. A o čo pôjde? Slivky. Muselo raz na ne dôjsť, keďže kraj, kde žijem, teda oblasť okolo Myjavy a Brezovej pod Bradlom sa nazýva aj krajom slivkových samôt. Doteraz som sa nejak veľmi nad týmto pomenovaním nezamýšľala, ale až keď sme sa boli minule s priateľom prejsť, som zistila, že ony naozaj existujú a sú to naozaj samoty a ešte aj slivkové, a krááásne sú tie samoty! 
Minule sme sa vybrali s Jarkom (môj priateľ) prejsť nad Brezovú. Tu naokolo sú všade kopce a tak aj scenéria krásna v ktorékoľvek ročné obdobie. Vždy je čo obdivovať. Ako tak kráčame, zrazu sme sa spontánne rozhodli vybočiť z trasy a po chodníčku sme si to namierili k malému lesíku. V lesíku sa však skrývala lúčka obkolesená stromami a na nej....slivy. Veľa, krásne, obsypané plodmi! Keď sme cestičkou pokračovali ďalej, naďabili sme na ihličnatý krík, v ktorom sme odhalili jalovec alebo borievku :-) Ďalej schádzajúc sme sa dostali na nejaké kopanice....ani priateľ nevedel kde sa nachádzame. Milý a ochotný dedko nám všetko vysvetlil a ešte nás stihol aj vyspovedať :-) Trochu sme sa poprechádzali, pokukali po domčekoch, ale keďže sa už stmievalo, museli sme sa vrátiť. Cestou späť nám to nedalo a dopriali sme si trochu sliviek. Borievky tiež nezostali nepovšimnuté. Už sa sušia :-)


     Je úžasné, že stačí ísť len kúsok od mesta a zakrátko sa ocitnete akoby v inom svete, v krajine čarovných kopaníc. Dúfam, že kopanice ešte dlho ostanú tým, čím sú. Malými zákutiami domčekov s malebnými dvormi s kravičkami a kozičkami, veľkými drevenými stodolami po prapraprarodičoch, lúkami s pobehujúcimi srnkami, milými dedkami ktorí sa vynoria odnikiaľ, orechmi popri ceste a mnohými inými netušenými tajomstvami.
Ku kopaniciam nepochybne patrí aj echt kopaničiarska slivovica. Nebohý svokor, nech mu je zem ľahká, bol dobrý "pálič" a so svojou slivovičkou sa zúčastnil a vyhral nejednu súťaž. Dokonca aj porotoval. Ostalo nám po ňom pár demižónov tohto silného moku, ktorý čaká na špeciálnu príležitosť.

     Do slivkovej edície by som zahrnula aj slivkové gule mojej mamy. Recept ste už mali možnosť vyskúšať v tomto poste. Ale keď prídem domov, som schopná ich pojesť aj 6-7 na posedenie, tým od mamy sa nič nevyrovná! Poznáte to :-)


 A keď sa vám prihovárajú ešte aj makové šúľance...no kto by odolal?


     No a okrem sliviek sme doma tento rok papali aj ringloty, broskyne, mirabelky, marhule a teraz sa pasujeme s hruškami, jablkami, hroznom. S tohtoročnou výslužkou som nadmieru spokojná. Len sa musím trochu viac dostať do tajov konzervovania ovocia a trochu sa aj prinútiť, bo nie vždy sa stíha papať. Budem rada, ak mi dolu prípadne napíšete v akých formách a kombináciách ste tento rok konzervovali ovocie vy. Fakt ma to zaujíma.

     A na záver sa vrátime k našej starej tradícii a teda k uverejneniu receptu. Bude to, ako inak, slivkový koláč. Tentokrát s marcipánom a amaretti.
Recept je rýchly, ale zato veľmi chutný. U nás dlho nevydržal :-)


Na 1 veľký plech:
  • lístkové cesto 1 ks
  • marcipán 200g (alebo aj podľa chuti)
  • slivky cca 30-40 ks podľa veľkosti
  • škorica cca 2PL
  • sušienky amaretti cca 10 ks na posýpku
  • kto má rád sladšie chute cukor - cca 3PL
- Slivky rozdelíme na polovičky.

- Trochu lístkového cesta si odložíme bokom (na ozdobu, asi pätinu) a ostatné rozvaľkáme a uložíme na vymastený plech. Marcipánovú hmotu tiež rozvaľkáme a to na približne rovnakú veľkosť ako je cesto a položíme ju naň.

- Na takto pripravený základ ukladáme polky sliviek, ktoré sme predtým namočili vnútornou časťou do škorice (+cukor). Nakoniec koláč posypeme rozdrvenými amaretti a dozdobíme odloženým cestom. 

- Pečieme pri 180°C do zlatej farby cesta (cca 30 min.). 



nedeľa, 6. októbra 2013

Oberačka hrozna

 
     Dnes to bude bez receptu moji milí :-), ale súvis s jedlom zachováme.
Pred niečo viac ako týždňom som sa zúčastnila oberačky hrozna vo Vištuku. Pochádza odtiaľ môj otec, ktorého starí rodičia vlastnili veľmi veľa pozemkov kade-tade po okolí a k niektorým sa dostávame iba postupne. Tak tomu bolo aj v prípade tejto vinice. Takže tento rok budeme konečne vyrábať vínko z vlastného hrozna a nie kupovaného. Úroda bola úžasne bohatá! Oberali i ochutnávali sme odrody ako modrý portugal, dornfelder, frankovka, veltlín, tramín, rizling, irsai a iné, ktorých názvy si už nepamätám. No dobrý mix, to je pravda. Sama som už som zvedavá na tú chuť! 

No a keďže som bola oberačkou, prostredím, vinicami a celkovou atmosférou očarená, veľa som fotila a prinášam vám krátku fotoreportáž ;-)

Výhľad na Karpaty

Vykladáme bedničky

Bagandže od mamy

Dornfelder

Hrozienko krásne, sladké v kúpeli ranného slnka





Tato :-)

Tu by som si vedela predstaviť fotenie nejakých pózovačiek, piknik alebo aj svadbu


Modrý portugal


Postupujeme a zanechávame plné bedničky

Našiel si cestičku

Biele je Panónia


Vinič krásne obsypaný hroznom!




Jedno zákutie krajšie ako druhé



...a prvá várka putuje




Vozíme

Toto hrozienko má krásne farby, ale bohužiaľ neviem o akú odrodu ide...





Farby prírody
Odkôstkovávame

Kostrnky lietajú...



...a bobuľky pekne do suda


Odtiaľ potom do prešu
Prvá ochutnávka muštu, mňááááám!
Meriame cukornatosť
16, zatiaľ málo. Uvidíme, keď sa všetko hrozno spolu premieša

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...