sobota, 31. augusta 2013

Opité slivky pod ryžovou pokrievkou


     Zo záhrady mojich rodičov som dostala krásne veľké slivky. To málo, čo nám z nich zostalo som chcela spracovať do nejakého chutného a originálneho dezertu. Receptík pripomína ryžový nákyp. Môžeme povedať, že je to taká jeho elegantnejšia a delikátnejšia mladšia sestra :-) Inšpiráciou mi bol časopis Apetit 8/2013, ale upravila som si množstvá sladidiel, nakoľko mi originál prišiel aj pri ich znížení zbytočne viac sladký ako bolo treba.

Opité slivky pod ryžovou pokrievkou



Ingrediencie pre 4 osoby:
  • slivky 500g
  • mletá škorica 2ČL
  • šťava a kôra z 1 pomaranča - najlepšie bio
  • šťava a kôra z 1 pomaranča - najlepšie bio
  • cherry likér 150ml
  • trstinový cukor 2 PL
Na ryžovú pokrievku:
  • plnotučné mlieko 700 ml
  • trstinový cukor 25g (v pôvodnom recepte 50g)
  • ryža 200g
  • štipka mletého muškátového orieška
  • kondenzované mlieko (salko) 150g (v pôvodnom recepte 170g)
- Rúru nastavíme na 190°C. Slivky prekrojíme na polovice. Cukor a škoricu zmiešame a namáčame do nich polky sliviek dužinou nadol. 
- Polky ukladáme plochou časťou na pekáč, polejeme pomarančovou šťavou a cherry a posypeme pomarančovou kôrou. Prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a dáme piecť na 30 min. 
- Medzitým privedieme k varu mlieko s cukrom. Vsypeme ryžu a za častého miešania varíme do mäkka cca 30 min. Ochutíme muškátovým orieškom a vmiešame salko.
- Slivky vyberieme z rúry a ak nám v nich zostalo veľa tekutiny, lyžicou ju po častiach vyberieme, necháme na dne asi 4 PL. Na slivky rovnomerne rozvrstvíme ryžu a posypeme muškátovým orieškom a škoricou. Kto má rád, rozvrství si navrch ešte pár plátkov masla, ja som vynechala. Dopečieme ešte 20 min. dozlatova.
- Odobranú tekutinu ešte chvíľku povaríme do zhustnutia. 

Hotový dezert polejeme cherry redukciou, prípadne môžeme servírovať s kopčekom šlahačky. 

Opité slivky pod ryžovou pokrievkou


 Krásnu sladkú nedeľu prajem!

piatok, 30. augusta 2013

Kuskus s pestom a cuketou


     V záhradke nám rastú aj nejaké tie cuketky a okrem našich obľúbených cestoviniek s cuketou a ricottou a cuketovej polievky s mätou a parmezánom a ostatných všeobecne známych klasík som rozmýšľala ako ešte ozvláštniť náš cuketový repertoár. A riešenie som objavila v tejto jednoduchej kombinácii, ktorá nám veľmi chutila. 

Kus kus s pestom a cuketou


 Ingrediencie pre 4 osoby:
  • celozrnný kuskus 300g
  • zeleninový alebo hydinový vývar alebo vriaca voda cca 300ml
  • pesto genovese (bazalkové) cca 6 ČL
  • strúčik cesnaku 1 ks
  • olivový olej 3 PL
  • cuketa cca 300g
  • pár hobliniek parmezánu na dochutenie a dozdobenie
  • pár lístkov bazalky na dochutenie a dozdobenie
  • soľ a korenie

- Kuskus prepláchneme horúcou vodou a zalejeme vývarom alebo slanou horúcou vodou.

- Cuketu nakrájame na rezance s hranami asi 0,5 cm x 0,5 cm, ošúpaný cesnak nožom sploštíme. 

- Na panvici rozpálime olej a hodíme naň cesnak. Chvíľku pražíme a hneď pridáme cuketu. Osolíme a jemne okoreníme. Prikryjeme pokrievkou a priebežne kontrolujeme. Ak by cuketa nepustila vodu, trošku podlejeme. Dusíme cca 7-10 min. Cuketa sa nesmie rozvariť, musí ostať pevná. 

- Zmäknutý kuskus zmiešame s pestom, pridáme udusenú cuketu, premiešame a dozdobíme hoblinkami parmezánu.

Tip na záver: Ak máme, ku kuskusu môžeme pridať ešte nasekané vlašské orechy.


 Máte aj vy svoje obľúbené cuketové recepty? Budem rada, ak sa podelíte :-)

pondelok, 19. augusta 2013

Naša dovolenka 2013


     Ahojte, 
dnešný príspevok bude trochu z iného súdka ako obvykle. Poodhalím vám kúsok z môjho súkromia a ukážem nejaké fotky z našej spoločnej dovolenky s priateľom.
Ako správni slováci sme sa tento rok vybrali do Chorvátska. Tu musím dodať že pôvodný plán bol Sicília (ryanair lieta do Trapani a tak som si nechcela nechať ujsť túto príležitosť), ale človek mieni a nakoniec sa to celé vyvinulo inak, takže sme volili našu osvedčenú Istriu a konkrétne jej južný cíp, kde sa nachádza náš obľúbený národný park Kamenjak. Park je rozľahlý a je tu mnoho rôznych zákutí, ktoré tvoria pláže. Našou obľúbenou už od minula je Škara. Asi preto, že tu nenájdete žiadne stánky, hudbu, ani ponuku vodných športov, je relatívne kľudná.


Po kúpaní zmrzka :-) Výborná kávová s... kávou. Inak chorváti majú tak silnú kávu, že ak ste ešte v ten deň neboli, tak po nej určite pôjdete! Ja som bola a musela som ešte raz a to bežne takéto reakcie nemávam :-) (pardon)


Ubytovaní sme boli v Meduline, ktorý sme poznali z predošlej dovolenky 2010, avšak po návšteve Fažany sme sa rozhodli, že do Medulinu sa už nevrátime :-) Fažana je krásne malé milé prímorské mestečko s priestrannými plážami s pozvoľným vstupom do mora, je tu kľud a nepripadá nám také prekomercionalizované a hlučné ako Medulin. Navyše, ako sme zistili neskôr, aj ubytovanie je tu lacnejšie.


Vo Fažane na korze sme si dali v jednej reštaurácii, ktorej meno som si bohužiaľ nepoznačila, ale kde bol veľmi milý presonál a super papaníčko nasledovné menu:

Filet zo žraloka - jemný chuťou i konzistenciou, bez kostičiek...proste len lahodné mäsko


Fritto misto (pozostávajúce zo zmesi pražených rybičiek a morských potvoriek). Toto jedlo poznám už z Talianska, kde ho tiež robia. Raz za čas sa dá...a "zdravosť" rybiek vyváži "nezdravosť" ich úpravy :-) Ak by vás zaujímalo, čo je to veľké ploché, je to rybka menom Svätý Peter. Tak Peťko, skončil si v našich bruškách...


A k tomu automaticky tieto chutné mäkké krajce domáceho chlebíka - tie čierne sú jeden s olivami a jeden s hľuzovkou. Tie sme si na skrátenie chvíle a zahnanie vlčieho hladu najprv polievali úžasným olivovým olejom plným arómy a chute (ja to volám, že olej chutí po tráve, keď je kvalitný :-))


Celú túto parádu sme zavŕšili osviežujúcimi dezertami: Limoncello, aké som nepila ani v Taliansku a úplne naj naj naj domáca zmrzlina škoricová a orechová (s kusmi orechov!). Neopísateľná chuť!


Keďže sme bývali v apartmáne, stravovanie bolo v našej réžii. Ako som už spomínala, na obed sme si nosili na pláž niečo ľahké a večere vyzerali nejak takto:


Takto si nás uctili v jednej reštaurácii v Pule.  
 
No a aby sme teda mali to naše stravovanie kompletné, malá ukážka typických raňajok :-)))

      Ďalším naším obľúbeným miestom na Istrii je ostrov Ceja. Dostanete sa naň napr. taxiloďou z Medulinu, ktorá premáva každú hodinu. Naspäť ide posledná o 19 hod. avšak mladí brigádnici si nerobia ťažkú hlavu z dochvílnosti a tak sme si chvíľu mysleli, že budeme musieť na Ceji nocovať alebo nedajbože doplávať do Medulinu. Všetko sa nakoniec dobre skončilo a my sme si užili plavbu na prázdnej lodi, len my dvaja...
Ceja je krásny ostrov kam sa dá prísť len na loďke, možno preto tu nebýva veľa ľudí. Ideálna príležitosť zhodiť vrchný diel a užívať si šum mora...žiadne plážové oddrhovačky, žiadne hlučné nemecké deti, len vetrík, more a vy :-)


 Okrem toho sme opäť navštívili mesto Pula. Tentoraz sme sa zamerali na verejné akvárium morských rýb a iných živočíchov nachádzajúce sa v pevnosti Fort Verudella.


Rozhodne sa oplatí prísť pozrieť. Tu je len zlomok toho, čo uvidíte naživo. Je to krása!


 A mali tam aj žraloky. Síce také menšie...ale nechcela by som ani takého stretnúť :-)



Ak sa rozhodnete navštíviť toto miesto, rozhodne si nenechajte ujsť krásny výhľad na okolité more.


Keď sa prejdete centrom mesta, určite naďabíte na tento sympatický obchodík s cukríkmi a bonbónmi rôznych druhov. Keďže bolo zakázané fotiť, ukradla som si len tieto dva rýchle zábery (predtým, ako som si prečítala, že nesmiem).



-------------------------

Zopár ďalších fotiek len tak...


Okrem levandule je všadeprítomný aj rozmarín. Tá vôňa je omamná :-)


Sardelová cesta - Fažana


Výhľad z reštaurácie - Fažana

 
Olivová alej - Fažana


Náš výhľad z apartmánu


 Pri domčeku nám rástol takýto krásny granátovník


Všadeprítomné figovníky


Tieto chvíle si užívam: kafíčko a oddych s milovaným


Vyznanie na Ceji


More, budeš mi chýbať


...ale ešte sa vrátime. Dovidenia!



A ešte malý bonus. Podvečerné more v Kamenjaku (mňa, čo som vošla do záberu si nevšímajte. Hrám sa na smetiara :-))





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...