nedeľa, 28. júla 2013

Ríbezľový cheesecake


     Viem, že existuje veľa rôznych zaručených receptov na cheesecake a priznám sa, že neviem, ktorý je ten pravý...Ale tento postup je garantovaný viacerými pokusmi dovedenými do zdárneho konca a preto, keď som ho zvládla ja, a neskôr aj moja "adoptovaná" 17-ročná dcéra celkom sama (a jej sa podaril najlepšie - viď. foto), znamená to, že funguje bezproblémovo. Môžete sa doň bez obáv pustiť aj vy, nech sa páči!


Ríbezľový cheesecake

Na formu o priemere 35 cm si pripravíme:

Tuhý podklad:
  • maslo 120g
  • maslové keksy 200g (použila som aj čisto vanilkové bebe, aj piškóty, aj venčeky, aj ich kombináciu a všetky boli dobré)

- Rúru predhrejeme na 160°C. Ak naša forma nie je teflónová, vymastíme ju maslom a vysypeme polohrubou múkou. 
- Keksy dáme do mixéra a rozdrvíme. Tí, čo nemáme mixér, si vystačíme i pevným igelitovým sáčikom, do ktorého keksíky vsypeme a tĺčikom na mäso ubijeme.
- Na panvici rozpustíme maslo a vsypeme naň keksovú drť. Miešame, až kým sa suroviny neprepoja a nevznikne drobivé cesto.
- Keksovú zmes vysypeme na dno tortovej formy a utlačíme hánkami alebo hladkým dnom pohára.
- Dáme piecť na 10 min.


Ríbezľový cheesecake

Ingrediencie na plnku:
  • jemný tvaroh 500g (najlepšie taký smotanovej konzistencie - mne sa osvedčil z Lidla vo vedierku 0,5 kg balenie)
  • trstinový cukor 180g
  • hladká múka 2PL
  • vanilkový extakt 2ČL
  • citrónová kôra 1ČL
  • citrónová šťava 2PL
  • vajíčka 2 ks
  • kyslá smotana 200g
- Do misy dáme všetok tvaroh, cukor, múku a rozmixujeme do homogénnej zmesi. 
- Za stáleho miešania pridáme vanilkový extrakt, citrónové záležitosti, po jednom vajíčka a nakoniec smotanu. Cesto musí byť hladké ako na palacinky, ale hustejšie. 
- Cesto vylejeme na piškótový korpus a dáme piecť na 10 min. pri 200°C.
- Následne teplotu znížime na 120°C a pečieme ďaľších 25 min.
- Rúru vypneme a koláč  v nej necháme chladnúť bez otvárania 2 hodiny.

Ríbezľový cheesecake

Ingrediencie na dotvorenie:
  • akékoľvek drobné ovocie podľa chuti, množstvo tiež podľa chuti, ale minimálne tak, aby pokrylo povrch torty
  • želé 1 balíček
- Želé pripravíme podľa návodu na obale.
- Na vychladnutý cheesecake rovnomerne rozmiestnime ovocie a zalejeme želé.
- Necháme vychladnúť v chladničke aspoň pol hodiny alebo dokým vydržíte sa naň nevrhnúť.

Ríbezľový cheesecake

Na cheesecake sa mi páči, že si ho môžete obmeniť a doplniť podľa vlastnej predstavy a chuti. My sme mali k dispozícii akurát ríbezle a bola to super voľba! Tá sladká chuť plnky a cesta sa úžasne dopĺňala s kyselkavými ríbezľami. No mňam!
Je proste božský! U nás nikdy dlho nevydrží.

nedeľa, 21. júla 2013

Chrumkavý chlebík so sézamom


     Tento recept vznikol neplánovane. Chlieb zvykneme piecť v domácej pekárničke, ale niečo sa stalo a zlyhala... Čo ale so surovinami, nahádzanými vo vaničke? Kvasnice by mali bobtnať zvlášť a tu sa dáva všetko naraz dokopy...Za pokus to stojí. Prišli na rad moje ruky a šlo sa miesiť. Cesto na moje počudovanie pekne nakyslo, tak šup s ním na plech. Tam ešte dokysnúť....ale beda, začalo sa mi rozlievať a tak som ho radšej šupla na pekáč s vysokými stenami a tak vznikol veľký hríb :-)
(Tento postup asi nie je vhodný pre bežné pečenie, no minimálne budete vedieť, že keby niečo, dá sa to aj takto... :-))

Chrumkavý chlebík so sézamom

Na 1 kg bochník budeme potrebovať:
  • voda 400 ml
  • olivový olej 2PL + pár kvapiek na potretie
  • cukor trstinový 1 PL
  • sušené mlieko 2,5 PL 
  • čerstvé droždie 1/2 kocky
  • špaldová múka 640 g
  • soľ 2 ČL
  • sézam na posypanie

- Do misy, v ktorej budeme miesiť cesto umiestnime vodu, olej, cukor, mlieko a rozmrvené droždie. Trochu premiešame a prisypeme múku. Premiesime, aby sa nám suroviny zmiešali a pridáme soľ. 

- Miesime až kým sa nám cesto neoddeľuje od stien nádoby. 

- Dáme vykysnúť do zdvojnásobenia objemu. 

- Vyberieme z misy, opäť krátko premiesime a umiestnime na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Opäť necháme trochu dokysnúť. 

- Potrieme olejom, narežeme do mriežky a posypeme sézamom. Pečieme hodinu pri 180°C.


Chrumkavý chlebík so sézamom

Keď som istý čas môjho života trávila v Catanii, pod bytom som mala pekáreň. Nevedela som sa vtedy dojesť ich chlebíka. Natierala som si ho maslom, obložila sicílskymi rajčinkami, posypala štipkou soli! Aké jednoduché vedia byť najlepšie chute! :-)

piatok, 5. júla 2013

Risotto con piselli e rucola - Risotto s hráškom a rucolou


     Kto má ešte v záhrade hrášok, ten sa má...My sme ho tento týždeň nadobro zlikvidovali, ale ešte predtým sme si ho užili poslednýkrát v podobe tohto chutného risotta.



Pre 4 osoby si pripravte:
  • ryža 250 g
  • olivový olej extra vergine 
  • mladá cibuľka 1 ks
  • biele víno 1,5 dcl
  • horúci kurací vývar
  • čerstvý hrášok za 4 hrste (môžeme nahradiť mrazeným)
  • syr pecorino romano (ja som nahradila parmezánom) cca 200 g
  • rucola za 2 hrste
  • čierne korenie a soľ

-  V panvici na oleji dosklovita upražíme cibuľku nakrájanú nadrobno. Pridáme ryžu a pražíme ďalej kým ryža tiež nezosklovatie. Podlejeme vínom, ktoré necháme vypariť. 

- Následne postupne po naberačkách pridávame horúci vývar. Risotto už nechávame prikryté. 

- Asi 10 min. pred dovarením pridáme hrášok, stále podlievame vývarom, ryža nesmie vyschnúť. Keď je ryža akurát uvarená al dente, primiešame k nej parmezán a rucolu natrhanú na kúsky. Pri podávaní posypeme mletým čiernym korením, môžeme doplniť o hoblinky parmezánu a pokvapkať olivovým olejom.

štvrtok, 4. júla 2013

Fusilli s rucolou, špenátom a sušenými paradajkami


     Dnes som, okrem iného, akurát vytrhala špenát, ktorý už šiel do semena...Bohužiaľ tento rok, zvhľadom na dlhotrvajúce nepriaznivé počasie, šli listoviny hneď do kvetu bez toho, že by extra zarodili. 
     Recept som robila ešte dávnejšie. Keď už mám akú-takú skromnú úrodu, rozmýšľam ako ju využiť originálne a netradične. Toto bola rýchla improvizácia, a musím sa pochváliť, že mi celkom vyšla. Jednoducho som poskladala čo som doma mala a vyšiel z toho takéto zdravé papaníčko. 

Fusilli s rucolou, špenátom a sušenými paradajkami
 
 
Ingrediencie - množstvá dávajte "od oka":
  • fusilli (cca 90 g na osobu)
  • čerstvé špenátové listy
  • čerstvé rucolové lístky
  • sušené paradajky
  • mozzarella
  • olivový olej extra vergine
  • soľ 

- Cestoviny dáme variť do vriacej osolenej vody. 

- Špenát, rucolu a mozzarellu natrháme na kúsky, sušené paradajky nakrájame. Zmiešame, polejeme olivovým olejom a osolíme.

- Fusilli zlejeme a zmiešame zo šalátom. Podávame ešte teplé alebo ako studený cestovinový šalát.

utorok, 2. júla 2013

Rebarborovo-medový koláčik


     Táto kombinácia vznikla, keď som dumala čo s rebarborou. Rýchla odpoveď sa mi naskytla hneď ako som zabrúsila na Martinkin blog. Inšpiroval ma jej posledný recept tak, že z nektarinkového koláčika vznikol medový (s menšou obmenou, nakoľko sa mi zdalo byť cesta málo).

Rebarborovo-medový koláčik


 Nech sa páči recept:

Na 1 tartovú formu si pripravíme:
  • zmäknuté maslo 6 PL 
  • med 0,5 šálky 
  • vajce 3 ks 
  • mandľový extrakt 1/2 ČL
  • vanilkový extrakt 1 ČL
  • hladká múka špaldová 1 a 1/4 šálky
  • prášok do pečiva 2 ČL
  • soľ 1/4 ČL
  • nakrájaná rebarbora cca 2 šálky  
  • mandľové lupienky za hrsť 
  • hnedý cukor za hrsť
 

Rebarborovo-medový koláčik



- Rúru si predhrejeme na 180°C. Nízku okrúhlu tartovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou.

- Maslo vyšľaháme s medom a postupne pridávame vajcia. Následne primiešame vanilkový a mandľový extrakt a zmes múky, prášku do pečiva a soli. 

- Cesto nalejeme do formy, posypeme rebarborou, mandľovými lupienkami a nakoniec hnedým cukrom. Pečieme cca 30-35 minút.


Rebarborovo-medový koláčik



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...